Det kom ett brev

Eftersom gossen snart fyller ett år (redan? men.. han är ju en bebis?) så har jag som en god medborgare lämnat in en anmälan om föräldrapenning och påföljande begäran om densamma till försäkringskassan. Om man gör detta via internet så kan man fylla i att man vill att de drar X antal kronor extra i skatt. Väldigt fiffigt tyckte jag och drog till med 200 spänn. Jag måste ju få lite pengar i handen också.

Idag fick jag ett brev från en handläggare som skriver att “för att vi ska kunna registrera löpande utbetalning för längre tid så måste ange skatteavdraget i procent” och “Vårt utbetalningssystem har svårt att hantera avdrag i kronor, även om det är det som du kan ange när du begär föräldrapenning”. Den senare meningen säger mig att handläggaren tänker saker som hon inte säger högt, som att det är jävligt dumt att det är på det viset till exempel.

Om deras system nu inte vill hantera avdrag i kronor så vore det väl kanske, eventuellt en bra tanke att vi klienter (kunder?) inte ska ange avdrag i kronor utan i procent? Det kanske till och med skulle kunnna resultera i lite mindre jobb för handläggarna (den här hade sluppit försöka få tag på mig per telefon för att sen skriva ett brev till exempel), kortare handläggninstider och.. jag vet inte, utbetalningar som kommer i tid så att folk inte behöver låna pengar och sälja grejer för att bo kvar.

Men vad vet jag?

(om någon är nyfiken så har jag skrivit om försäkringskassan förut, bland annat i våras när jag var sjukskriven för graviditetsrelaterade besvär/sjukdom.)

Andra bloggar om: , , , , ,

Läs!

Själv får jag inte ihop någonting just nu, så därför tycker jag att du ska läsa vad Opassande skriver om Mir Abbas och även artikeln i DN. Det kan tyckas lite okänsligt så här på sena lördagseftermiddagen, men är det inte just då vi egentligen kan ta till oss och tänka efter som allra bäst om vi bara vågar?

Det går inte ens att välja det värsta i hans historia, att hans döda kropp blivit liggande i ett år på ett bårhus är bara den sista av kränkningar.

Jag skäms, precis som Emma, och klumpen av illamående i magen beror inte enbart på dagens ensidiga kost i form av tårta. Men läs Emmas inlägg. Verkligen. Fast det är lördag.

Andra bloggar om: , , ,

Grattis mamma!

Bläddrar igenom Ica Maxis reklamblad för veckan som dessutom innehåller en liten separat bilaga med rubriken Sommaren börjar med mors dag. Eftersom jag förväntar mig alldeles fantastiska presenter av både sonen och fadern med tanke på hur tjock och full med utslag och elände jag var för ett år sen så är jag lite nyfiken på utbudet.

Parfym, schampo, hårbalsam, en rakhyvel (min mamma hade i och för sig klappat ner mig och jag hade köpt en rakhyvel), hårfärg, tandkräm, inkontinensskydd… vaaa? Inkontinensskydd? Verkligen?

Det må så vara att det är fler mammor än ickemammor som lider av inkontinens, men till mors dag?

Grattis mamma, här får du en liten miniblöja så du slipper kissa i trosorna?

Tack så jävla mycket hörru.

(och i slutet av bilagan så finns för den som ännu inte hittat den perfekta gåvan även extrapriser på tvättmedel, diskmedel, skölmedel, rengöringsmedel, tvättlappar och blöjor?)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Will someone please think of the children

Gudrun Schyman ryter i idag om föräldraförsäkringen på Aftonbladet debatt idag och de rödgröna är på väg att enas kring en individualisering av den som det så fint heter. Jag funderar lite fult på om det är vad Maria Wetterstrand och Miljöpartiet får för att sälja ut integritetsfrågorna och ännu en gång bli utan ministerpost, men så kan det väl ändå inte vara?

Det låter ju fint att båda föräldrarna ska ha rätt till att vara hemma med sitt barn och det är väl egentligen ingen som tycker annat? Visserligen så finns det ju ganska många som på riktigt tror och tycker att män inte riktigt kan ta hand om små barn, utan rentav är farliga för dem, men de är nog inte i majoritet.

Man missar dock en liten, men ack så viktig detalj i debatten om den individualiserade föräldraförsäkringen, nämligen att den idag är precis det. Jag har precis lika många dagar som min sambo ända tills någon av oss skriver över dagar på den andra. Det föregås alltså av en aktiv handling och troligen är det inget hot om våld inblandat från någon av parterna, utan man har antagligen pratat igenom sin egen situation och gjort valet utifrån det.

Lite intressant att Schyman skriver

Varje förälder ska ha lika stor rätt att vara hemma. Precis som vi (individuellt) har rätt till semester och ledighet för studier. Om jag vill utnyttja min rätt, när jag vill göra det och hur jag vill göra det (tillsammans med den andra föräldern eller inte) måste vara mitt eget val.

med tanke på att det är precis det som förändras om staten går in och kräver att dagarna ska tas ut på ett visst sätt och görs inte det så blir det inget.

Det man indirekt säger är ju faktiskt att du som förälder är inte betrodd med att ta rätt beslut vad gäller föräldraledighet, för hittills har föräldrar aktivt överlåtit dagar sins emellan på ett sätt som staten inte gillar och därför är det helt okej att få som resultat att fler barn börjar dagis tidigare för att dagar brinner inne istället för att faktiskt utnyttjas. Det är inte nödvändigtvis så att det ligger pengar bakom föräldrarnas beslut över huvud taget (även om det naturligtvis kan vara så) och även om Martin Melin också är ute och snurrar när han skriver i Expressen så har han alldeles rätt i att lagar skapar inga bra hemmapappor. Alls.

Och det tål att sägas en gång till: föräldraförsäkringen är individualiserad idag.

Vill man att fler pappor ska vara hemma så ska det naturligtvis uppmuntras, men inte genom tvång utan genom just uppmuntran. Vad sägs om att göra föräldrapenningen skattefri till exempel? Ge en pensionsbonus för den som är hemma flest dagar? Man kan säkert komma på fler förändringar som snarare ger uppmuntran än piska som i slutändan resulterar i det viktigaste, nämligen att barnet får alla de där dagarna med en av sina föräldrar. Dessutom så tjänar båda könen på det oavsett hur man gör med dagarna.

Sa jag att föräldraförsäkringen är individualiserad idag? Att en förälder aktivt måste överlåta dagar till den andra för att de inte ska ha hälften var?

Och så det viktigaste av allt; hur kan det vara en fälla på något sätt att vara hemma och ta hand om sitt barn? Är inte det snarare en ynnest?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Piraterna intar piratbukten

Jag är inte särskilt intresserad av fildelning, varken laglig eller olagligt. Om jag ska vara riktigt ärlig så vet jag inte ens hur man gör rent praktiskt. Däremot har jag ett intresse av att saker går rätt till, och jag ställer mig lite tveksam till hur rättegången mot The pirate bay sköttes och till själva anklagelserna i sig. Begick jag alldeles nyss en olaglig handling som länkade till The pirate bay?

Det går inte att komma ifrån att det var något lurt med rättegången och det är något lurt med att överklagandet inte tas upp förrän efter valet.

Jag kan inte de tekniska turerna runt piratbukten, men får lite samma känsla som när det gäller flashback på den tiden det begav sig. “Vi gillar det inte och därför ska de bort från internet”. Den här gången har en tysk domstol tagit ett prelimenärt beslut som gjorde att internetleverantören kände sig tvungna att dra ur sladden. Om jag förstod det hela rätt så menar domstolen att leverantören är skyldig till att man kan hitta upphovsrättsskyddat material via the pirate bays hemsida, precis som Vägverket är skyldiga till alla rattfylleriolyckor som sker på våra gator varje år.

Efter ett par timmar var dock sidan uppe igen, det som hamnat på internet ligger kvar på internet och nu kan man leka på The pirate bay igen tack vare Piratpartiet. Partiet är nu internetleverantör åt The pirate bay. Däremot så finns inget nedladdningsbart material på Piratpartiets server, utan om jag har begripit det rätt så är det hemsidan och själva sökmotorn det gäller.

Det går helt i enighet med Piratpartiets linje vad gäller spridande av kunskap och kultur. Man kan rentav vara lite lustig som jag var i rubriken och säger att piraterna intar piratbukten.

Däremot så tycker jag att det är lite beklämmande att det blir en större nyhet än att SÄPO konsekvent brutit mot svensk lag i många, många år. Och nej, det hjälper inte att sparka ett par chefer och slå dem på fingrarna eftersom det är fel på själva systemet.

Andra bloggar om: , , , ,

All skit försvinner

Efter att den första chocken över hur mobil den lille gossen helt plötsligt blev har lagt sig, så har vi vant oss och dessutom upptäckt fördelarna. Han verkade ganska nöjd med att ligga/sitta på ett och samma ställe och skulle som ingenstans, fast vi förstås trugade och visade gåvagn och allt. Icke. På siin höjd så kunde han rulla fram om det var något han verkligen ville åt, men i stort sett så satt ungen där han satt under sin korkek och så var det med det. Tills han plötsligt en dag reste sig mot sin leksakslåda som om han alltid kunnat det.

Stor dag. Fantastiskt och allt det där.

Ett par timmar senare så reste han sig mot sin gåvagn och gick. Som om han aldrig gjort annat.

Fantastisk dag. Vilket geni!

Någon vecka senare började han krypa och vi fattade ingenting. Vad var grejen?

Nu vet jag vad grejen är. När man kryper så har man större kontaktyta med golvet än man har när man går, vilket gör att om man har rätt slags kläder på sig så fungerar man som en mycket effektiv dammuppsamlare. Det är grejen!

Det bästa är att det tar ju inte slut där. Han både går med stöd (stöd mot oss, möbler, strumpor, det är inte så noga) och kryper när han ska ta sig fram vilket för att han når allt upp till cirka 80 centimeters höjd. Han är ju ett fantastiskt sällskap i köket också när man lagar mat. Hoppsan.. där ramlade lite kapris ner.. inga problem.

Alla smulor, dammråttor, kattsandskorn, diverse rester bara försvinner. Han suger i sig precis allt och att hitta honom stående under matbordet plockandes med tidigare middagar är inget ovanligt alls. Ett tag så funderade jag på om det var så väldigt nyttigt det där, och försökte verkligen att torka av, skura och sådär, men med fyra katter, sambo och så den här lille gossen så är allt ogjort oavsett hur många gånger man gör det.

Min fråga är nu hur länge han kommer att fungera som slasktratt/dammuppsamlare och när måste vi börja ge honom mat egentligen? Han verkar ju växa bra på vad han nu hittar och nu när tänderna fullkomligen sprutar fram i käkarna på honom så kan han ju dessutom börja gnaga på möbler och få i sig fibrer.

Andra bloggar om: , , , ,

Lita på oss

I kvällens Rapport visas inslaget om SÄPO, det är första inslaget i sändningen så du behöver inte leta eller så.

Minimaliteter har hittat en intressant debattartikel från 2006 som bland annat dåvarande SÄPO-chefen Klas Bergenstrand har varit med och skrivit.

Lita på oss, säger de. Personligen så litar jag mer på Hederlige Harry.

Andra bloggar om: , , , , ,

Där solen inte skiner

Jag är uppväxt under det kalla kriget, som för mig och alla i min generation var en realitet. I skolan läste vi om människor i andra länder där man kunde hamna i fängelse för att man sagt fel sak hemma i sitt eget kök och där grannar uppmuntrades till att bevaka varandra och meddela myndigheterna om allt utöver det vanliga. Länder där man som skötsam medborgare ändå räknade med att vara avlyssnad och att allt sparades i dolda arkiv.

Filmerna vi fick se på video (ja, precis) när läraren väl kommit på hur man fick igång den (vilken kanal var det nu igen?) visade alltid grå betonghus, grå människor i grå kläder som med skrämd blick antingen skyndade förbi eller stod i en evighetslång kö för att eventuellt få köpa en limpa gammalt bröd. Och det var alltid dåligt väder. Kommunister var det också. Tvi!

Här i Sverige däremot, här kunde man säga vad man ville och vara säker på att man var trygg. Det fanns en öppenhet mellan stat och medborgare och det gjorde att staten inte ens kunde missbruka sin position. Vilket aldrig skulle hända ändå, för den svenska staten var god, till skillnad mot öststaterna.

Fortfarande så talar vi om vårt fantastiska demokratiska land där vi är fria att tycka vad vi vill, där regler skyddar oss mot korruption och vi är snabba att sända gliringar mot andra, inte lika fantastiska och öppna länder. Nu kan vi inte gärna visa grå filmer från Polen där det alltid är dåligt väder, till och med klippen från Kina är numera i färg. Vi vet att solen skiner i Kina och att magnolian blommar.

För snart två veckor sen kunde man i en notis i metro läsa om att en förundersökning mot SÄPO blivit nerlagd. Man hade sparat avlyssnat material som enligt lag ska förstöras när målet är avslutat. Inga tjänstefel hade begåtts enligt chefsåklagaren, men han pekade bland annat på bristande interna regler och kompetens hos SÄPO.

Bara en notis som sagt som de flesta antingen missade eller gäspande skummade igenom. Låt oss läsa mer om prinsessan Madeleines separation istället.

Nu finns själva förundersökningen tillgänglig för den som vill och orkar läsa.

Inte nog med att personalen på SÄPO inte förstör material som ska förstöras, systemet de använder har inte ens den funktionen. Det är som om man typ glömde att lägga in just den lilla grejen. Man glömde dessutom att kompetensutveckla personalen och berätta för dem att man verkligen inte får göra sökningar i efterhand i material som förvisso skulle ha förstörts, men som inte gjordes. Hur som helst så borde de ha fått veta det.

Nu ska vi inte hänga ut personalen på SÄPO, de gör nog så gott de kan med vad de fått så att säga, men vi kanske kan enas om att solen inte alltid skiner här heller? Det har rentav varit riktigt mulet och grått ett tag nu.

Rapport sänder ett inslag om detta i sin sändning 19.30. Mitt tips är att du tittar på nyheterna ikväll.

Eller inte. Märkligt med tanke på att Falkvinge fått förundersökningen av Rapport. Tydligen är det en större skräll att man får gammal mat på McDonalds.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Nya rön – natur bra i små doser

Jag vet inte om det är folk som jobbar på Aftonbladet som är sällsynt dumma i huvudet, eller om det är så att människor överlag är det även om jag har mina misstankar. Hur som helst så skräller Aftonbladet till idag med en artikel där de berättar att naturkosmetik innehåller kemikalier!

Vem hade kunnat ana detta?

Det finns dessutom saker i naturkosmetika som kan orsaka hudproblem. Vem ska ta ansvar för det här nu då?

Som tur är så har de hittat en docent i experimentell dermatologi som kan förklara att naturen är inte helt onödig och jättehemsk trots allt, för det finns en del bra saker i naturen. Som vitaminer. (som inte framställs syntetiskt?)

Alltså kan vi trots att den första tanken är att asfaltera alltihop behålla en liten del natur, stor som en fotbollsplan eller så. Det känns skönt tycker jag.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Visste du att

Jag har inte skrivit det som följer, utan det är ett resultat av så kallat “svärmarbete”, där någon kläcker en idé och många människor tillsammans använder sin tid och sin kunskap för att uppnå ett resultat.

Visste du att journalister idag inte kan upprätthålla sin lagstadgade skyldighet att hålla källor hemliga, eftersom det inte går att garantera att staten inte avlyssnar kommunikationen? http://sv.wikipedia.org/wiki/Meddelarfrihet

Visste du att precis som ICA vet vilka varor du brukar handla så kommer staten snart veta vem du umgås med, vilka åsikter du har och vad du vanligtvis gör om dagarna? http://stoppafralagen.nu/

Visste du att Telia Sonera flyttat sina mailservrar till Finland p.g.a. att Finsk lagstiftning inte tillåter att staten avlyssnar medborgarna? http://www.idg.se/2.1085/1.153711

Visste du att bara genom att se vilka kontakter du har i Facebook går det att se vad du har för sexuell läggning? http://mashable.com/2009/09/21/facebook-friends-sexual-orientation/ http://www.dn.se/debatt/fra-lagen-medfor-massiv-kartlaggning-av-oskyldiga-1.590886

Visste du att SÄPO kan få möjlighet att inhämta information avseende “olovlig kårverksamhet”? http://www.regeringen.se/sb/d/11385/a/119163

Visste du att polisen ska få bryta sig in i folks datorer och installera dold programvara, som rapporterar varje knapptryckning via internetuppkopplingen? http://www.regeringen.se/sb/d/5073/a/44989

Visste du att dagens upphovsrätt innebär ett slags kopieringsförbud, som inte kan upprätthållas med annat än övervakning av människors digitala kommunikation? http://olofb.wordpress.com/2010/02/21/darfor-maste-henrik-ponten-ge-sig/

Visste du att det är stor risk att insamlad information hamnar i orätta händer? http://www.stoppa-storebror.se/risker.htm

Visste du att det finns förskolor i Sverige som registrerar elevers närvaro ner på minuten? http://djingis.blogspot.com/2010/05/dexter.html

Visste du att FRA har lagligt tillstånd att överföra ditt kontaktnät (adressbok, surfvanor etc, även känt som sociogram) till liknande myndigheter världen över? http://www.internetdagarna.se/track/anvandarnas-internet/fra-lagen-har-gatt-igenom-och http://klamberg.blogspot.com/2010/04/fra-lacker-inte-det-ar-reglerat.html

Visste du att FRA har en egen sektion i personuppgiftslagen som ger dem rätt att samla ihop allt om dig och lämna ut till främmande makt? http://christopherkullenberg.se/?p=188

Visste du att det inte är tillåtet för arbetsgivare att slentrianmässigt övervaka anställda? Men samma regler gäller inte för staten. FRA har en egen uppsättning paragrafer i personuppgiftslagen, vilka ger dem rätt att slentrianmässigt massavlyssna och samla ihop information om alla invånare. http://stoppafralagen.nu/ http://www.dn.se/nyheter/sverige/gps-overvakning-granskas-1.1052975

Visste du att Google valde att inte etablera sig i Sverige p.g.a. FRA-lagen och att Sverige därmed gick miste om många IT-jobb? http://www.dn.se/debatt/fra-lagen-jagar-bort-it-foretag-fran-sverige-1.547425

Visste du att en anställd på FRA under 70- och 80-talet och sålde information för 20-miljoner till Ryssland & NATO? http://www.aftonbladet.se/debatt/article7033784.ab

Visste du att om datalagringsdirektivet blir lag i Sverige, så kommer varje mobils position lagras i minst sex månader? http://www.syrransgranne.se/2008/08/16/snart-kan-alla-sparas-via-mobilen-hela-tiden/

Visste du att vi för en krona i månaden skulle kunna strunta i att införa datalagringsdirektivet? http://olofb.wordpress.com/2010/03/05/att-betala-for-frihet/

Visste du att inte bara Iran och Kina blockerar tillgången till wikileaks för sina medborgare. Australien gör det också. http://www.theregister.co.uk/2009/03/18/aussie_firewall_wikileaks/

Visste du att s.k. spärrfilter på internet inte minskar barnpornografibrott? http://christianengstrom.wordpress.com/2010/05/01/net-censorship-debate-with-eu-commissioner-malmstrom/

Visste du att blockering av hemsidor, som barnpornografi-filtren använder, inte är speciellt effektivt? http://fridholm.net/2010/04/28/kolla-sjalv-vad-som-filtreras/

Visste du att blockering av hemsidor innehållandes barnpornografibilder, är ett gott stöd för de kriminella som delar ut sådana bilder?

Visste du att barnpornografi-filter är ett påhittat argument från upphovsrättsorganisationer med målet att det ska kunna användas mot fildelning? http://rickfalkvinge.se/2008/02/07/kommentarer-till-propagandakriget/

Visste du att redan på de gamla grekernas tid pratades det om fri kunskap? http://www.mygnulinux.com/?p=556

Visste du att en del av pengarna du betalar för hårddiskar, CD och mp3-spelare går till underhållningsindustrin? http://www.copyswede.se/default.asp?ML=10521

Visste du att dagens upphovsrätt innebär kopieringsförbud, som inte kan upprätthållas med annat än övervakning av människors internetkommunikation? http://olofb.wordpress.com/2010/02/21/darfor-maste-henrik-ponten-ge-sig/

Visste du att diskoteken hotade dansbanden på 70 talet? http://www.internetcensur.se

Visste du att intäkterna från bio i Sverige förra året var större än någonsin tidigare? http://www.sfi.se/sv/statistik/

Visste du att drygt 5,5 miljoner biobesökare såg en svensk film förra året, och att man måste gå ända tillbaka till 1960-talet för att hitta bättre siffror? http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/svensk-film-gar-battre-an-nagonsin_4139389.svd

Visste du att artister tjänar mer pengar nu än för tio år sedan? http://christianengstrom.wordpress.com/2009/11/14/record-companies-lose-artists-gain-from-file-sharing/

Visste du att intäkterna från bio förra året var större än någonsin tidigare? (1 545 548 554 SEK år 2009 enligt http://www.sfi.se/sv/statistik/ )

Visste du att drygt 5,5 miljoner biobesökare såg en svensk film förra året, och att man måste gå ända tillbaka till 1960-talet för att hitta bättre siffror? (http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/svensk-film-gar-battre-an-nagonsin_4139389.svd )

Visste du att fildelarna är film- och musikindustrins största kunder ? http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/05/file-sharers-are-content-industrys-largest-customers.ars

Visste du att gruppen Nine Inch Nails som delade ut sin musik gratis också toppade Amazon.coms säljlista? http://arstechnica.com/media/news/2009/01/free-nine-inch-nails-albums-top-2008-amazon-mp3-sales-charts.ars

Visste du att gruppen Machinae Supremacy blev kända över hela världen tack vare att de gav bort sin musik gratis? Detta ledde till att de senare fick ett skivkontrakt. http://machinaesupremacy.com/bio.php

Visste du att Frankrike infört avstängning från internet som straff för upphovsrättsbrott, men att fildelningen trots det ökat? http://torrentfreak.com/piracy-rises-in-france-despite-three-strikes-law-100609/

Visste du att antipiratbyråer som har påverkat lagstiftning i hög grad vid ett flertal tillfällen har blivit påkomna att hitta på uppgifter utan att ställas till svars för det? http://www.piratpartiet.se/nyheter/pp_debatt_vad_vill_antipiratbyran | http://techdirt.com/articles/20100420/1046519111.shtml

Visste du att man får kopiera lagligt inköpta CD-skivor och ge till en kompis? http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=2592492

Visste du att de som fildelar ofta totalt sett spenderar mer pengar på underhållning än personer som inte fildelar? http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/05/file-sharers-are-content-industrys-largest-customers.ars

Visste du att skivbolagen ofta inte ger artisterna några intäkter alls från försäljning i ”nya kanaler”? http://jardenberg.se/b/lite-mer-spotify-siffror-hur-99-kronor-blir-en-femma/

Visste du att våldsbrotten varken ökat nämnvärt eller blivit grövre sedan 90-talet? http://www.bra.se/extra/pod/?module_instance=2

Visste du att var femte lex Maria-fall beror på bristande IT i vården? http://www.idg.se/2.1085/1.315259/it-bakom-var-femte-skada-i-varden

Visste du att en förändrad patentlagstiftning kan ge bättre miljö? http://www.youtube.com/watch?v=WE2tvikFfB8

Visste du att läkemedelspatent orsakar miljoner människors lidande och död?