Wake up

I morgon kopplas de berömda kablarna in och det finns inte så mycket att säga om det som inte andra redan har sagt, men jag vill ändå berätta om en ganska lustig sak som hände igår.

Till att börja med så tål det att sägas att även om jag inte längre hinner/orkar/tar mig tid till att blogga mig fördärvad om alla dessa övervakningsdumheter, så betyder det inte att jag vare sig har gett upp eller tröttnat. Dels så blir tillvaron lite sönderhackad överlag med en baby i hushållet, men framför allt så känner jag att mina läsare är så insatta de kommer att bli och har blivit vidarepekade så många gånger att mitt arbete är gjort i princip. Däremot så ägnar jag mig åt lite försiktigt opoinionsbildande, svarar på frågor, diskuterar utifrån mitt perspektiv som ju inte alls handlar om fildelning eller om vem som ska få betalt alls.

Jag tror att det går ganska bra, men när man bor ihop med Josh så är det lätt att tvivla på sin egen förmåga då han håller sig insatt på ett helt annat plan än jag och för all del har helt andra kanaler. Det är först när jag trampar utanför vår gemensamma sfär som jag märker att det jag har att säga kan skapa ett intresse och ett medvetande och sen klarar sig människor ofta alldeles utmärkt.

Däremot så brukar jag surna till när människor använder sig av argument som att staten har alltid gjort saker bakom vår rygg och favoriten den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Jag fattar ju att man inte kommer någonvart alls genom att kalla folk dumma i huvudet, men det är ju vad som spontant ploppar upp fast jag vet att det inte är sant. Att tro att staten alltid ser till vårt eget bästa och alltid kommer att göra precis det är inte ett tecken på att man är dum i huvudet.

Det jag skulle komma till var att för ett par dagar sen så la jag upp en länk till filmen Du bist terrorist på Facebook.  Jag tycker att den är tänkvärd och så här ett par dagar innan FRA-lagen börjar tillämpas så tyckte jag att det var på sin plats att uppmärksamma det. Just Facebook är ganska bra för just det ändamålet för min del då en hel del av mina bekanta som inte läser bloggar faktiskt finns där.

Det gick ett par timmar innan jag fick en kommentar om töntig propaganda och att jag borde lägga energi på annat och det hela utmynnade i en diskussion kan man säga. Inte så konstruktiv kanske, men ändock.

En av kommentarerna jag fick löd:

Fyfaan t o m SÄPO erkände ju under den heta debatten om FRA förra året att de redan gjort allt och MKT MER DÄRTILL än FRA-direktivet som Alliansen vill få till, och detta sedan början på 2000-talet…!!!! Hello Wake Up And Smell The (S)hi-t Coffee…

Mitt svar på detta var bland annat att FRA-lagen i så fall är en ickefråga och att några kablar således inte behöver kopplas in och att någon borde informera Tolgfors och gänget om det.

Intressant reflektion tycker jag för övrigt. För att de redan har gjort fel så spelar det ingen roll att de fortsätter? Nej, men precis. Vi vänjer oss tydligen ganska snabbt. Lite som kvinnan som blir kontrollerad av sin man. Först tror hon att det rör sig om omtänksamhet, men när de sakta eskalerar och hon inser att det kanske inte bara rör sig om just det, så har hon redan vant sig vid att han läser hennes sms och mail, så att han öppnar hennes post och går igenom samtalslistorna gör varken till eller från.

Samma människa har för övrigt gått med i Facebookgruppen Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol. Är inte det ganska intressant? Först töntig propaganda och jag borde ägna mig åt viktigare saker, men sen ska FRA-lagen inför domstol ändå?

I grund och botten handlar det för mig ändå om att jag ska kunna se min son i ögonen och säga att jag gjorde vad jag kunde och orkade. För din skull, för att du inte skulle växa upp och tro att det är normalt att andra har rätt att kontrollera all din kommunikation oavsett om det är din mamma eller staten.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

23 svar på Wake up

 1. Sista stycket är fullkomligt lysande! Inte rolig, upplyftande eller trevlig, men lysande.

 2. Drottningen skriver:

  tack! jag står ut med lysande även utan trevlig och rolig 😉

 3. Bengt Svensson skriver:

  FRA-lagen handlar inte om att FRA får mer eller mindre befogenheter än innan, den handlar inte om att något som tidigare var oreglererat blir reglerat.

  Den handlar om att operatörer skall tvingas kopiera och vidarebefordra sina kunders kommunikation.

  Allt annat i den lagen är bara lull-lull, helt utan praktisk betydelse.

 4. Pingback: Enligt Min Humla » I

 5. Pingback: 1 dag kvar – STÅ EMOT! « maloki

 6. Beelzebjörn skriver:

  Jag instämmer med Lake, även om jag tycker det är trevligt och upplyftande att hitta den typen av guldkorn som de sista bitarna var.

  Klokt, kärnfullt, välmotiverat och inspirerande.

 7. Pingback: En svart advent // Skivad lime

 8. Jenny skriver:

  Bra skrivet! Jo sambon din säger och skriver en hel del nyttigt och viktigt men du har alltid en annan glimt, annan infallsvinkel och humor, så det är kul att du kommer med lite inpass ibland, trots att er son tar en hel del uppmärksamhet. 🙂

 9. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Den 1 December kopplas FRA:s kablar in, tro inget annat

 10. Pingback: Ät mitt sociogram, FRA! « Christian Engström, Pirate MEP

 11. Pingback: Idag får storebror hålla koll på dig | Törnebohms Hotspot

 12. msn00b skriver:

  Jag skrev inget igår eftersom jag bara inte orkade, jag orkade inte ta en till debatt i kommentarsfältet om hur meningslöst det är att jag bryr mig och att FRA är en ickefråga eftersom de ju ändå gör det och bla bla bla. I likhet med dig så tänker jag ganska ofta att det ju är tur att jag vet att det inte leder någonvart att säga till folk precis hur rent ut sagt korkade jag tycker att de är som inte bryr sig om FRA lagen, som inte ser hur mycket den ställer till med och som inte kan tänka sig bieffekterna den kommer att få.

  Jag är trött så in i själen på att titta mig omkring och se att människor helt enkelt skiter i vilket. Att det liksom är lättare att förlita sig på staten och att storebror nog menar ganska väl för då slipper man oroa sig och kan titta på Paradise Hotel och supa istället.

  Jag hoppas jag orkar imorgon istället för den bistra sanningen är ju att o man vid varje tillfälle man öppnar munnen kan övertyga en människa så blir det till slut många människor.

  Ang ditt skrivande så var du en av de största anledningarna till att jag fick upp ögonen för frågan, du skrev lätttilgängligt om ett tungt ämne vilkt gjorde det lätt att sätta sig in när man kom helt utan bakgrundsinformation.

 13. Pingback: Svart tisdag

 14. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Svart tisdag

 15. Pingback: Techrisk » Svart tisdag

 16. nef skriver:

  Apropå övervakning och bevakning–din feed är trasig. Jag har inte fått ett enda inlägg eller kommentar från din blogg sen 26 oktober. Inte ens när jag tar bort dig ut min rss-läsare och lägger till dig på nytt så kommer det nåt. 🙁

 17. Drottningen skriver:

  msn00b: Vad gäller ditt sista stycke så blir jag alldeles rörd, för det är precis det jag har varit ute efter. Tack!

  nef: Men är det hos mig det är trasigt då? (för ”alla andra” verkar ju få uppdateringar;) Jag ska sätta en kille på det hur som helst

 18. msn00b skriver:

  aw gulle 🙂 Du har lyckats 🙂

 19. nef skriver:

  Ptja, om det var som så att jag inte fick feed från någon alls (eller de flesta) av de närmare 200 bloggar jag har i min rss-läsare skulle jag nog tro att felet låg i min ände, men nu är det alltså bara din blogg som det inte kommer nåt ifrån…

  Det knasade iofs innan dess också med din feed, men då med kommentarerna. De uppdaterades med de 10 sista varje gång du postat ett inlägg men inget däremellan.

 20. Drottningen skriver:

  nef: Ja! Det är den där Humlan som har lagat sönder något ska du se. Det är ju inte första gången han har mixtrat med mina besökare 😉

  http://drottningsylt.scriptorium.se/?p=923

 21. Pingback: #Bitfear - en onlinedokumentation av oron post-FRA | Liberati

 22. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Svart Måndag startar kampanjen #Bitfear

 23. nef skriver:

  Nu verkar Humlan ha lagat helt iaf (eller så självläkte det) för idag när jag vaknade hade jag en jäklans massa feed från dig. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.