Stora stygga vargen kommer inte mer

Jag hade egentligen tänkt hålla mig utanför den här vargjakten istället för att bli förbannad och ännu en gång bli kallad ståkkolmsjävel och så, men det är inte det lättaste. För det första: 12 000 jägare till 27 vargar? Verkligen?

Det är så mycket i det här som är konstigt så att det inte ens går att gå igenom allt. Den här gången har man fått använda motorfordon till exempel. För att vargar springer så jättemycket fortare än rådjur, älgar och kaniner? 12 000 jägare ute i skogen med motorfordon (nej, alla kör inte bil förstås) som alla drömmer om att få skjuta den stora stygga vargen och man tror från regeringshåll att det hela kommer att gå lugnt och sansat till? Jag misstänker att det är fullt jämförbart med nidbilden av kvinnor på realisation och jag vill verkligen veta hur mycket annat man har skjutit på för säkerhets skull under den här tiden.

Visserligen så fick man inte spåra på varg innan jakten började, och ändå lyckades man spåra upp och skjuta drygt 20 individer under första dagen. Man skulle kunna tro att det beror på att våra jägare är så duktiga på att spåra, men eftersom man tydligen råkat ha kål på ett alfapar i Gävleborgs län så undrar man ju.

Rovdjurshandläggaren Daniel Hansson säger så här:

Kunde jägarna på något sätt ha missat att det här kan ha varit ett alfapar?

– När man spårar varg ser man tydligt hur de rör sig i landskapet. Alfadjuren markerar revir tydligt och lämnar också tydliga spår, medan valpar rör sig mer yvigt och hoppar mycket. Kan man spåra är det svårt att missa.

Problemet med att skjuta ihjäl ett alfapar är ju uppenbara eftersom det är de som får ungar och som ska lära ungarna att jaga. Föräldralösa vargungar blir också hungriga och när de inte vet hur man fäller en älg eller annat lämligt vilt djur så går de förstås på enklare byten. Som renar, katter, får och sånt som jägare länge sagt är en av orsakerna till att man ville ha jakten från början.

Så vad blev vinsten av jakten då? Det talas om att stammen måste skjutas av på grund av inavel och sen ska nytt vargblod invandra från öster. Bra tänkt, men hur ska man få fler vargar genom att döda dem? Och hur ska man hålla isär invandrarvargarna från svenssonvargarna? Jag misstänker att de senare inte sitter vid köksbordet och gnäller om att blattevargarna tar deras tikar eller demonstrerar med rakad päls vid lämplig samlingplats i skogen och som sagt, jägarna får ju inte spåra på varg hur som helst.

En annan intressant sak är det här med inaveln, som jag i och för sig inte betvivlar i sak, men som jag också tror löser sig självt eftersom klena djur inte brukar bli så gamla i det vilda, är att fem av de i nulaget 26 (27, men eftersom det var en för mycket i ett län så räknas den inte?) fällda vargarna har blivit obducerade och ingen av dem visar tecken på inavel. Vilket förstås inte alls betyder att de inte är en avkomma av kusiner eller så, utan bara att just de här individerna är friska och sunda djur.

Så i slutändan så verkar det ändå bara handla om att ett gäng jägare vill ha sina älgar och rådjur i fred för andra djur som äter upp dem och att härja om alla hundar som blir anfallna och dödade (hur många hundar dödas av jägare kontra vargar per år nu igen?) och om hur man inte vågar släppa ut sina barn har gett resultat. Hade det verkligen rört sig om en uppriktig oro för stammens varande så hade man naturligtvis låtit ett fåtal jägare spåra upp och skjuta av de svagare individerna och inte släppt ut 12 000 skjutglada grabbar med kaffetermosar och jakthistorier i skogen. Det säger ju sig självt.

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Stora stygga vargen kommer inte mer

 1. SqZ skriver:

  Förnämligt formulerat. Jag blir också helt utom mig när jag tänker på hur extremilla det har funkat med denna jakt.

 2. Drottningen skriver:

  Ståkkålm har förstört ännu en kulla helt enkelt 😉

 3. vajl skriver:

  Tack för dagens garv! Får jag länka?

 4. vajl skriver:

  Skrattar alltså åt en formulering, inte åt inlägget som sådant. Feståss.

 5. Drottningen skriver:

  jamen det är klart att du får länka! (eller ja… än så länge är det inte olagligt iaf;)

  jag anar vad du skrattade åt och jag är rätt nöjd själv också

 6. Carro skriver:

  Åh, du är då så bra med ord, formulerar precis det jag tänker och är frustrerad över att inte kunna uttrycka tillräckligt bra

 7. Drottningen skriver:

  Carro: Sånt där gör mig alldeles rörd. Tack!

 8. Jenny skriver:

  Mycket bra skrivet. Håller med rakt igenom. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *