”Det var inte så jävla smart”

Nej, det är ju lätt att vara efterklok och framför allt är det lätt att klaga och gnälla efteråt över hur saker borde ha varit. Nej, självklart så borde inte kandidater ha tillgång till valresultat så som varit fallet i Piratpartiets primärval, men jag förstår faktiskt inte varför det inte togs upp till diskussion tidigare? Jag visste i alla fall om att Rick hade konstruerat systemet och att han skulle och kunde kontrollräkna rösterna innan valet var slut och även om det knappast var optimalt så tycker jag att om man har blivit informerad och ändå röstar så har man godtagit det.

Men nej, i sak håller jag ju med. Det är klart att Rick Falkvinge och Anna Troberg inte skulle ha tillgång till valresultatet, men ärligt talat, vad har de kunnat göra med resultaten? På vilket sätt kunde de ”fuska”? Både Rick och Anna gissar jag kände sig ganska säkra på att komma med, partiledare och vice partiledare har ju en förmåga att bli röstade på när det gäller såna här saker.

Det är klart att någon av dem rent hypotetiskt hade kunnat försöka sätta käppar i hjulet för annan kandidat som stack upp lite som favorit, men varför? Om Piratpartiet kommer in i riksdagen så är det ju inte bara plats ett och två som blir insläppta ändå.

Det jag undrar över är om någon har tagit upp den här frågan med Falkvinge innan valet? Är det någon som har sagt att hörrudu Rick, det här med att du bygger systemet är inte så bra faktiskt och att du och Anna kollar resultaten efterhand är det inte heller? Jag har ingen aning, verkligen inte, men jag tänker att det är ju lätt att låta någon annan ta grovgörat och sen gnälla över hur dåligt det blev.

Hade någon annan byggt systemet så hade Falkvinge inte heller haft anledning att kontrollera det heller. Alls.

Däremot så tycker jag att den tekniska biten i valet fungerade lite sådär till att börja med och att det i så fall är mer besvärligt för partiet än ovanstående. Det såg enkelt och snyggt ut när man väl kunde logga in, men redan där var det besvärligt. För om man utgår från en människa som inte lever sitt liv på internet, men som ändå tycker att integritet och sånt är viktigt, så var det inte ens självklart hur man skulle logga in. Va? Vilket användarnamn och lösenord har jag på pirateweb? Jo, jag vet att man har angivit det när man blev medlem, men det är inte alls självklart att man kommer ihåg det så här ett år senare eller hur lång tid det nu må röra sig om. Dumt, kan tyckas, men även dumma människor ska rösta.

När jag röstade så fungerade systemet och det var bara att dra och klicka fram och tillbaka och sen fick man en kod som man kunde använda senare för att ändra och flytta om sina röster fram till valets slut. Bara det gör ju att det faktum att Anna och Rick kunde räkna rösterna spelar mindre roll, för bara för att det såg ut på ett visst sätt idag betyder inte att det gör det imorgon. Nu fungerade inte koden det datum som det var sagt och så kan det ju vara, men att det inte gick ut någon information till medlemmarna i stil med ”försening” eller vad som helst är under all kritik. Ett par dagar senare fungerade koden, men det var det heller ingen som informerade om.

Det tycker jag inte var så jävla smart och jag misstänker att partiet som sådant gärna glömmer (förtränger?) att för att kunna ta sig in i riksdagen så måste man också nå dem som inte är teknokrater. Faktiskt. Och de man har fångat upp tappar man illa kvickt genom tekniska lösningar som är krångliga och/eller inte fungerar. Dessutom är de svåra att fånga upp till att börja med, för väldigt många tror fortfarande att Piratpartiet, det är de där som laddar ner va?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Det var inte så jävla smart”

 1. Hej,

  jag håller med om att det kunde annonserats i en större skara att röständringen var försenad. Nu kommunicerades det bara till funktionärer (så att de skulle kunna svara på frågor som kom om det).

  Varför den var försenad? För att jag hade varit förkyld och inte hade hunnit skriva den…

  Rick

 2. Drottningen skriver:

  Jag skrev faktiskt och frågade om röständringen på forumet när den inte funkade, jag tog för givet att det var fler än jag som undrade nämligen och då kunde ju fler se svaret, men det kom inget svar. När det väl funkade så skrev jag själv igen i samma tråd, om nu någon bevakade den eller så. Det kanske inte finns några funktionärer på forumet längre, jag vet inte

 3. Anna Troberg skriver:

  Nej, det var verkligen inte så smart, drottningen. Du har bra synpunkter och jag hoppas att du letar dig in på forumet och bidrar med dem i utvärderingstråden där, så att det blir bättre nästa gång. http://forum.piratpartiet.se/Topic193457-485-1.aspx

  Hälsa piratkopian och Joshen!
  Anna

 4. Essa skriver:

  När jag skulle rösta (efter att ha jiddrat en del om det där med användarnamn och lösenord) så fick jag veta att jag inte kunde rösta. Var inte med i någon röstlängd eller hur det nu var.
  Nå, nu kom ju Josh på valbar plats ändå, så det gick ju bra i alla fall.

 5. Drottningen skriver:

  Anna: Jag har kollat i den tråden och jag har väl inget att tillägga förutom att vem som nu fixar systemet inte ska bli förkyld nästa gång 😉

  Essa: DET var konstigt, för visst har du varit medlem ett tag? Det borde du skriva i ovan nämnda forumtråd

 6. Jenny skriver:

  Jag var mest irriterad över att det inte fungerade. En gubbe kunde jag välja men inget mer. Och ändra, gick inte heller. Har ingen aning om vem min röst slutade på, men jag hoppas det blev någon av de tre jag tror på och ville få fram iaf… 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *