Det du inte vet…

Det är minst sagt oroväckande att läsa Anders R Olssons debattartikel om filtrerad censur på Svd brännpunkt. Läs den. Jag gissar att censur är något man tänker sig att Kina sysslar med, Nordkorea alldeles säkert och ett par andra ”onda” stater. Jag skriver ”onda” eftersom vi i Sverige gärna slår oss för bröstet med vår yttrandefrihet och öppenhet samtidigt som vi skickar en känga till andra stater, som tystar sina medborgare och kontrollerar information.

Filtrerad censur är lite lurig för oss vanliga knegare, eftersom vi inte alltid kan upptäcka att vi är utsatta ens en gång och även om vi skulle veta, så vet vi definitivt inte vad vi ska göra åt det. För förövarens del är det således behändigt av samma anledning.

Redan nu finns lagar som försöker kontrollera vår kommunikation i allmänhet och internet i synnerhet. Av någon anledning ses det däringa Internettet som en värld för sig själv där vanliga lagar inte gäller och därför måste nya skrivas. Intressant nog så verkar det vara mest folk som inte nyttjar Internet dagligen som också ”vet” att det måste regleras. Vi andra ser det som självklart att hot är lika olagliga utanför huset som på valfritt community.

Det är skrämmande att tänka sig att vi redan nu har en hel radda med övervakningslagar som redan existerar eller som snart gör det, Opassande har en jättebra översikt om någon tvivlar på saken. På rak arm kommer jag själv att tänka på FRA, Ipred, datalagringsdirektivet, ACTA och pkuregistret som i och för sig skapades med nog så goda föresatser är numera utsatt för ändamålsglidning genom att Polisen gärna vill ha tillgång till det.

Om man dessutom lägger på en filtrerad censur så blir vi som goda medborgare skyddade från viss information som våra politiker inte tycker att vi kan hantera. Foliehatt på eller av, är det inte tydligt att vår frihet minskar? Lite som när man sänker ner en groda i vatten och sakta kokar upp, eller för all del den i en relation som sakta blir förminskad, kontrollerad och till sist livegen utan att ens märka det själv innan h*n ligger på akuten med spräckt skalle.

Föresatserna är goda som sagt, det är klart att vi inte vill att barnporr ska spridas och de flesta som har barn tänker nog direkt på sina egna barn. Tänk om? Och sen reagerar man känslomässigt och självklart ska pedofiljävlarna dö och till och med det är alldeles för milt som straff. Men sen då? När vi infört filtreringen mot barnporr, ska vi inte filtrera bort bilder på döda människor? Och tänk på alla spelmissbrukare, om vi filtrerar bort spelsajterna så räddar vi tusentals familjer. Ändamålsglidning som sagt och förr eller senare har vi en regering som inte riktigt arbetar för oss utan mot oss, utan de goda föresatserna och vi slutar fundera över att vissa sorts nyheter verkar ha försvunnit (är det verkligen ingen politiker som felar längre?) och vi lär oss att vissa saker pratar man inte så högt om.

Ett av de stora problemen med filtrering av Internet som Anders pekar på är att lite av poängen med censur är att det måste vara lite hemligt runt omkring för att det ska fungera och då kan vi aldrig veta om det bara är till exempel barnporren som vi inte når. Och det är ju inte bara Kina och Nordkorea som filtrerar bort saker från sina medborgare. I Australien gör man det redan, i Frankrike vill man och här i Sverige har socialdemokraterna föreslagit censur av utländska spelsajter. Visserligen har det förslaget inte gått igenom, men det ligger där och skvalpar, redo för vem som nu är sugen att plocka upp det. Lite som med FRA-lagen tänker jag mig.

Här behövs det verkligen en reglering, men det är inget riksdagspartierna riktigt vill kännas vid nu när det är valår. Låt oss prata om arbete till ungdomar, god mat till våra gamla och hetsjakten på sjuka. Jag säger inte att det inte är viktigt, men nog har vi hört mantrat ”vård, skola och omsorg” länge nog? Och låt oss inte glömma bort att vi de senaste åren genomgått en finanskris av stora mått som man inte gärna kan lasta våra politiker, oavsett färg för. Och vad gäller övervakningslagarna som Alliansen har genomfört, så såddes fröna under ett socialdemokratiskt styre, så där är de lika goda kålsupare allihop. Som sagt, ingen vill prata om det här och vi simmar lugnt omkring i vår lilla kastrull med en lcd-tv som täcker hela väggen och Let´s dance, Idol eller Talang som visas.

Därför måste Piratpartiet in i riksdagen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Det du inte vet…

  1. Håkke skriver:

    … vi slutar fundera över att vissa sorts nyheter verkar ha försvunnit (är det verkligen ingen politiker som felar längre?) och vi lär oss att vissa saker pratar man inte så högt om….. Vi är väl tyvärr redan där tycker jag. Bra skrivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.