Där solen inte skiner

Jag är uppväxt under det kalla kriget, som för mig och alla i min generation var en realitet. I skolan läste vi om människor i andra länder där man kunde hamna i fängelse för att man sagt fel sak hemma i sitt eget kök och där grannar uppmuntrades till att bevaka varandra och meddela myndigheterna om allt utöver det vanliga. Länder där man som skötsam medborgare ändå räknade med att vara avlyssnad och att allt sparades i dolda arkiv.

Filmerna vi fick se på video (ja, precis) när läraren väl kommit på hur man fick igång den (vilken kanal var det nu igen?) visade alltid grå betonghus, grå människor i grå kläder som med skrämd blick antingen skyndade förbi eller stod i en evighetslång kö för att eventuellt få köpa en limpa gammalt bröd. Och det var alltid dåligt väder. Kommunister var det också. Tvi!

Här i Sverige däremot, här kunde man säga vad man ville och vara säker på att man var trygg. Det fanns en öppenhet mellan stat och medborgare och det gjorde att staten inte ens kunde missbruka sin position. Vilket aldrig skulle hända ändå, för den svenska staten var god, till skillnad mot öststaterna.

Fortfarande så talar vi om vårt fantastiska demokratiska land där vi är fria att tycka vad vi vill, där regler skyddar oss mot korruption och vi är snabba att sända gliringar mot andra, inte lika fantastiska och öppna länder. Nu kan vi inte gärna visa grå filmer från Polen där det alltid är dåligt väder, till och med klippen från Kina är numera i färg. Vi vet att solen skiner i Kina och att magnolian blommar.

För snart två veckor sen kunde man i en notis i metro läsa om att en förundersökning mot SÄPO blivit nerlagd. Man hade sparat avlyssnat material som enligt lag ska förstöras när målet är avslutat. Inga tjänstefel hade begåtts enligt chefsåklagaren, men han pekade bland annat på bristande interna regler och kompetens hos SÄPO.

Bara en notis som sagt som de flesta antingen missade eller gäspande skummade igenom. Låt oss läsa mer om prinsessan Madeleines separation istället.

Nu finns själva förundersökningen tillgänglig för den som vill och orkar läsa.

Inte nog med att personalen på SÄPO inte förstör material som ska förstöras, systemet de använder har inte ens den funktionen. Det är som om man typ glömde att lägga in just den lilla grejen. Man glömde dessutom att kompetensutveckla personalen och berätta för dem att man verkligen inte får göra sökningar i efterhand i material som förvisso skulle ha förstörts, men som inte gjordes. Hur som helst så borde de ha fått veta det.

Nu ska vi inte hänga ut personalen på SÄPO, de gör nog så gott de kan med vad de fått så att säga, men vi kanske kan enas om att solen inte alltid skiner här heller? Det har rentav varit riktigt mulet och grått ett tag nu.

Rapport sänder ett inslag om detta i sin sändning 19.30. Mitt tips är att du tittar på nyheterna ikväll.

Eller inte. Märkligt med tanke på att Falkvinge fått förundersökningen av Rapport. Tydligen är det en större skräll att man får gammal mat på McDonalds.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Där solen inte skiner

  1. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Lita på oss

  2. Pingback: Vad är det som inte händer hos Säpo? « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET

  3. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Piraterna intar piratbukten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.