Det kom ett brev

Eftersom gossen snart fyller ett år (redan? men.. han är ju en bebis?) så har jag som en god medborgare lämnat in en anmälan om föräldrapenning och påföljande begäran om densamma till försäkringskassan. Om man gör detta via internet så kan man fylla i att man vill att de drar X antal kronor extra i skatt. Väldigt fiffigt tyckte jag och drog till med 200 spänn. Jag måste ju få lite pengar i handen också.

Idag fick jag ett brev från en handläggare som skriver att ”för att vi ska kunna registrera löpande utbetalning för längre tid så måste ange skatteavdraget i procent” och ”Vårt utbetalningssystem har svårt att hantera avdrag i kronor, även om det är det som du kan ange när du begär föräldrapenning”. Den senare meningen säger mig att handläggaren tänker saker som hon inte säger högt, som att det är jävligt dumt att det är på det viset till exempel.

Om deras system nu inte vill hantera avdrag i kronor så vore det väl kanske, eventuellt en bra tanke att vi klienter (kunder?) inte ska ange avdrag i kronor utan i procent? Det kanske till och med skulle kunnna resultera i lite mindre jobb för handläggarna (den här hade sluppit försöka få tag på mig per telefon för att sen skriva ett brev till exempel), kortare handläggninstider och.. jag vet inte, utbetalningar som kommer i tid så att folk inte behöver låna pengar och sälja grejer för att bo kvar.

Men vad vet jag?

(om någon är nyfiken så har jag skrivit om försäkringskassan förut, bland annat i våras när jag var sjukskriven för graviditetsrelaterade besvär/sjukdom.)

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i personligt. Bokmärk permalänken.

5 svar på Det kom ett brev

 1. Jan skriver:

  Hej..
  Är förnärvarande i en kommunikationkarusell som blir tokigare o tokigare för var dag med försäkringskassan som hela tiden gör att man för det första blir förbannad, sen förvånad…o sen jävligt förbannad igen, endast pga att jag fått ”tennisarmbågar”.*ler*.

  Så har inte för en minut i mitt fall tänkt att hjälpa ”ställatillstrulkassan” på nåt sätt utan jag gör allt för att dom ska få försöka tänka själv…

  Så i ditt fall…

  Varför inte bara förklara för dem att du är illiterat eller nåt, (dom har inga papper på det), o du har själv räknat ut att procentuellt i ditt fall så blir 4265 miljoner procent i skatt exakt samma som 200 kronor i skatt….enligt dina uträkningar.

  Har dom åsikter om det är det bara att dom räknar själv.
  Vilket dom kan o antagligen redan gjort!!

  Ett tips till debatten med strulverket drottningen!

  Ha det
  Jan

 2. Drottningen skriver:

  eller så låter jag bli och de drar vilken procentsats det nu var bara. Det här ställer alltså inte till det för mig över huvud taget, utan för dem och deras system som inte vill hantera krontal.

 3. Petra skriver:

  Försäkringskassans utbetalningssystem ser ut (och fungerar) som en relik från tidigt 80-tal. Det påminner om DOS och är allt annat än anpssningsbart. Dessutom måste man memorera femtioelva tresiffriga koder i huvudet för att kunna jobba i det. Man får vara glad om det kan räkna procent alldeles själv! 😉

 4. Drottningen skriver:

  Petra: Men.. jag antar att självbetjäningen på internet är yngre än utbetalningssystemet och jag tänker att det hade väl varit enkelt att man då anger skatteavdraget i procent från början?

 5. WysiWyg skriver:

  Min kära moder arbetar på FK, så jag har hört en del historier om när de för något år sedan (kan vara två faktiskt, tiden bara flyger nu för tiden ;-)) införde ett nytt datasystem för hela FK.

  Det var så fullt med buggar att de redan första dagen blev tvungna att införa personer på varje kontor som var ansvariga att ta emot anmälningar från de anställda och sedan vidarebefordra detta till företaget som utvecklade systemet. Efter en dag så hade de en hel pärm med problem.

  Mitt absoluta favoritproblem måste dock vara när det upptäcktes att de glömt bort ett formulär. Ingen stor grej egentligen, FK har så många olika formulär och papper att det nog är omöjligt att komma ihåg alla från början, men problemet var att de skulle vara tvungna att rulla ut en helt ny version av hela systemet för att lägga till detta formulär. *skrattar*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *