Det kan hända här

Expressens ledarplats skriver idag Aron Lund om parlamentsvalet i Nederländerna, som resulterat i att man har bildat minoritetsregering tillsammans med det högerpopulistiska Frihetspartiet, och jämför det med Sverige och Sverigedemokraterna. Nu har Nederländerna en lite stökigare historia än Sverige, så man kan hävda att jämförelsen haltar lite, men jag förstår vad han vill säga och jag tror visst att vi snart är där.

Trots allt så ligger Sverigedemokraterna numera ganska stadigt över eller runt 4%-spärren oavsett vad man tycker om det, och frågan är om våra riksdagspartier när det väl gäller verkligen kan låta bli att arbeta med dem. Har de ens den rätten när folket har röstat in dem? Vågar de verkligen utlysa ett nyval med risk att förlora makten om det var alternativet? Vill vi ge dem den rätten?

I Nederländerna har regeringspartierna skrivit ett dokument för att visa skillnaderna på deras syn på minoritetsreligionen islam. Vad sa egentligen partierna om samarbete med Frihetspartiet innan valet? Jag vet inte och jag är för lat för att ta reda på det själv, men jag frågar mig det ändå med tanke på hur våra partier slåss om hur lite de tänker samarbeta och vem som kan frysa ut Sverigedemokraterna mest.

I sann demokratisk anda förstås. Nu råkar det vara så att medborgarna uppenbarligen inte vet sitt eget bästa om de röstar fel och då måste man förstås ordna det ändå. För deras egen skull.

Frihetspartiet har en del likheter med Sverigedemokraterna i och med att de konsekvent har vridit de flesta frågor till att handla om islam på ett eller annat sätt. Sverigedemokraterna har lärt sig att omfamna vissa invandrare, de med rätt tro, för då kan man enas i sin rädsla och sitt hat mot muslimer. Här i Södertälje blir det ganska intressant att läsa om ”islamhotet” med tanke på att det nästan inte finns några muslimer här, men det är de som kommer att driva oss alla i fördärvet!

En annan sak som slog mig med full kraft är att det är precis så här det blir när politiker försöker kontrollera informationsflödet och begränsa människors rätt och möjlighet att uttrycka sig.

Vi har idag partiledare för riksdagspartier som på allvar säger att de kommer att frysa ut ett visst parti om medborgarna som de arbetar för röstar in dem.  Man vägrar att ens prata om existerande problem och pratar istället om att man kanske borde förbjuda medlemskap i vissa organisationer. Verkar det verkligen vara sunt?

Jag har bekanta som säger att de funderar på att rösta på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet just för att de andra säger att de tänker vägra att befatta sig med dem, för det är inte okej att göra så i ett demokratiskt land. Det är faktiskt inte det.

Vill vi ha det så?

På samma sätt så pratar Folkpartiet om att förbjuda burka i skolan. Skoluniform nästa? Jag förstår visst problemet med att vara heltäckt i en miljö som till exempel skolan, men förbud är naturligtvis inte en lösning, särskilt inte med tanke på hur få burkabärare vi har i Sverige. Bara för att det är tillåtet att bära ett visst plagg så betyder det förstås inte att man måste anställa någon som gör det bara för att h*n söker en tjänst.

Vi måste låta information spridas och vi måste låta alla ha rätt att komma till tals, inte bara säga att de får det utan också mena det. Rent krasst så måste vi bemöta Jimmie Åkesson och hans gelikar och visa att de överdriver och hittar på och definitivt peka på resten av deras partiprogram. Som det är nu så försöker man tiga ihjäl obekväma åsikter och problem och gör sitt bästa för att förbjuda andra samtidigt som man lite i taget inför kontroll efter kontroll av oss och våra åsikter.

Hur länge är dina åsikter okej?

Nej, det är inte så jävla roligt att folk är dumma i huvudet och tycker dumma saker, men de kommer inte att sluta för att man förbjuder dem utan det enda som händer är att vi andra till slut inte heller vågar säga något för att vi inte vill riskera att straffas. Av staten märk väl!

Det här är den stora orsaken till att Piratpartiet behövs i riksdagen. För att vi inte ska tiga ihjäl och förbjuda åsikter. Alls. Och det är precis det som händer nu och precis som vi vänjer oss vid att bli lite mer övervakade, lite mer kontrollerade, så kommer vi också att vänja oss vid att vissa saker talar man inte högt om och vissa saker försöker man inte ens ta reda på själv. Det här måste helt enkelt få ett slut.

Och förresten, är det inte ganska gott med hallonsaft?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Det kan hända här

 1. Hans skriver:

  Jag sitter faktiskt och hoppas på att dom skall komma in i riksdagen. Inte för att jag stödjer deras åsikter (eller ens har tagit mig tid att sätta mig in i dom, utöver det allmänt accepterade faktum är dom är främlingsfientliga).

  Men dels så är det INTE okej att pissa på 4% av svenskarnas röster. De är fler än PPs anhängare, nog för att vi förmodligen har en sammanlagd IQ på sissådär dubbla deras men i alla fall…

  Vidare så är jag inte speciellt orolig för vad dom skall kunna åstadkomma med sina fjorton mandat eller vad det nu kan tänkas bli och samtidigt så behövs det VERKLIGEN en spark i häcken på alla gamla mossiga riksdagsmän, någon som rör om i grytan. Det kan bli ganska spännande. 🙂

  • Drottningen skriver:

   Ja, hur det än blir så är det ju ett spännande val vi har framför oss och förmodligen en ganska intressant mandatperiod också.

 2. Pingback: Tweets that mention drottningsylt » Blog Archive » Det kan hända här -- Topsy.com

 3. Fredrik skriver:

  Det är visst OK att vägra prata med nån, även om alla inblandade är riksdagsledamöter. I en demokrati kan man ju inte tvinga folk till att prata.

  Dock visar SD-utfrysningen på ett problem inom den parlamentariska demokratin: röstar man på ett parti med heltäckade program, är det rätt slumpmässigt vilka delar av det programmet som faktiskt genomförs.

  Visst, Piratpartiet lär väl inte få igenom ALLA punkter i vårt valmanifest, men (givet vågmästarställning) vi lär få mycket större del än nåt annat parti i vår storlek.

  Hans: Majoriteten pissar på minoritetens röster (runt 40%-45%) efter varje val. SD får ingen specialbehanding.

  • Drottningen skriver:

   Nej, men riksdagsledamöterna ska representera oss, inte bestämma att ”vissa av er röstade olämpligt”. Eller ja, det kan de väl göra, men prata inte om att det är medborgarna som bestämmer vilka som ska styra landet. (som iaf jag lärde mig i skolan för en halv evighet sen) Sen behöver man naturligtvis inte rösta igenom skit bara för att ett inröstat parti lämnar in skitmotioner, men det är en helt annat sak.

 4. Anders Troberg skriver:

  ”Men dels så är det INTE okej att pissa på 4% av svenskarnas röster.”

  Jo, när det är samhällsfarliga idioter så är det helt OK.

  ”De är fler än PPs anhängare”

  SD ligger kring 4%, och kommer troligen att stanna på krin 3-3,5%, medan PP fick 7,15% i senaste valet.

  • Drottningen skriver:

   Vem bestämmer vilka som är samhällsfarliga idioter? SD-anhängarna ser sig antagligen inte alls som samhällsfarliga och de är ju uppenbarligen tillräckligt många för att eventuellt kunna påverkar valutgången. Ska vi pissa på det? Vad blir effekten av det tror du? Personligen så tror jag att det är bättre att på gammalt vis dra fram trollen i ljuset och låta dem förtvina i ljuset.

 5. Hans skriver:

  Okej Fredrik och Anders man kan väl lite till mans ignorera dom efter bästa förmåga och kalla dom samhällsfarliga och andra saker (precis som vissa även gör mot pirater) men då kan man ju inte heller klaga på riksdagspartierna som vägrar lyssna på oss.

  Det är hur som helst inte en mogen och konstruktiv inställning.

  Och jag skulle bli överlycklig om PP får 7% även i riksdagsvalet men ja förbehåller mig rätten att tvivla på att vi spöar SD där. Den som lever får se.

 6. msn00b skriver:

  Ganska ofta skriver du det jag har gått omkring och funderat på. Det är lite roligt 🙂

 7. David skriver:

  Jag gillar inte ursäkterna som används för att argumentera för Burkaförbudet.

  Jag har Asperger Syndrom, med mycket begränsat minspel och svårt för ögonkontakt. Jag hade inte fått någon diagnos ännu på den tiden, men lärarna tyckte inte om mig. Om det är så jäkla viktigt med att se minspel och ögonkontakt bävar jag för hur andra överbegåvade barn med AS kommer behandlas i framtiden.

 8. solsken skriver:

  Jag kunde inte uttryckt det bättre själv..=)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *