Sluta snacka så mycket

Ylva Johansson har sett Uppdrag granskning om äldrevården i veckan och har nu skrivit en debattartikel om att dementa förstås inte ska lämnas ensamma på nätterna. Eller ja, egentligen verkar debattartikeln handla om att det är Alliansens fel att Gustav irrade omkring i blöja på avdelningen för att de har sänkt skatterna och att om de rödgröna vinner, då minsann ska vi få se hur bra det ska bli.

Om jag inte hade promenerat runt just på ett äldreboende nattetid i snart ett decennium så kanske jag skulle kunna ta henne på allvar, men nu blir jag mest förbannad.

För det första för att det faktum att gamla lämnas ensamma och inlåsta inte är ett nytt problem. Alls. Det är ingenting som har dykt upp de senaste fyra åren utan snarare de senaste tio åren eller så.

För det andra för att Ylva Johansson var socialminister i den förra regeringen, ni vet, de som satt fram till 2006, och hade ansvar för bland annat äldrefrågor. Hur vågar hon nu låtsas som om hon inte har en aning?

Självklart har hon inte tänkt att ”nä, men inte behöver dementa människor tillgång till personal hela tiden, på natten sover de ju dessutom”, men kodlåsen har inte dykt upp ur tomma intet eller av illvilja, utan för att man konsekvent sett till att det fattas människor och man har åtminstone sen jag började jobba inom vården lagt på personalen mer administrativa uppgifter i takt med att man blivit färre människor och sjukare gamla.

Man har dragit ner inom äldreomsorgen när det har fattats pengar, men man har inte tillfört dem igen när finanserna har blivit bättre. Man kan säga att inom omsorgen har den förra lågkonjukturen fortsatt fram till den senaste. Allt ska bli billigare, spara på tvättlapparna, byt inte blöjorna så ofta, tänk på att inte ta för mycket tvättmedel, ge dem inte så mycket mjölk, beställ mellanmjölk istället för standardmjölk eftersom den är lite billigare. Och så vidare.

Allt ska dokumenteras på listor och i olika journaler, men det är oklart för vem det dokumenteras. Klart är att medan jag skriver på en lista att Asta haft ”social samvaro” (det är så det kallas om jag har pratat med henne en kvart eller så samtidigt som jag gör något annat) så tar det tid från någon annan.

Och jag kan lova att det inte är personalen på golvet som ligger bakom och som finner sig själva  fundera  över om h*n ska ge Asta en extra lugnande tablett för att hon inte ska rycka i (de låsta) dörrarna in till de andra dementa och ta risken att Asta ramlar och bryter sig utan att någon märker det förrän timmar senare, eller om Asta ska få rycka i de där dörrarna och skrämma slag på de andra.

Jag blir så satans trött på att människor som varenda gång en ”skandal” inom äldreomsorgen dyker upp blir förfärade, chockade och förtvivlade och naturligtvis så får det inte gå till så, för att sen ännu en gång glömma bort det illa kvickt och så fortsätter det som förut. Möjligen kostar man på sig att införa en lag som personalen ska följa utan att fundera över hur det ska gå till.

Så nej, Ylva Johansson, din debattartikel om att vi måste stoppa förnedringen av dementa är ingenting annat än tarvligt röstfiske på de svagastes bekostnad. Visserligen så nämner hon i en bisats att Socialdemokraterna har ett ansvar för det, men att i övrigt ösa över det på det andra blocket är bara billigt och fult.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Äldreomsorg. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Sluta snacka så mycket

 1. Pingback: Tweets that mention drottningsylt » Blog Archive » Sluta snacka så mycket -- Topsy.com

 2. Älvan skriver:

  Det är det som är hela problemet med de rödgröna (och framförallt sossarna). De har suttit vid makten så länge att varje gång de säger att de ska göra något bättre så ställer jag frågan ”varför har ni inte redan gjort det då?”. De har lovat och lovat i flera decennier och ingenting händer. Visst, allt alliansen gör är inte bra (kanske inte ens hälften) men de GÖR åtminstone något. Som de dessutom lovat att göra.

 3. maloki skriver:

  Du har inte funderat på att göra en debattartikel om det där?

  • Drottningen skriver:

   maloki: Nä. Jag får inte ihop den tiden som skulle behövas för att skriva en artikel av den i ett svep och sen är det ju så här jag skriver

 4. Linda skriver:

  SJälv blir jag så trött på inte bara det du skriver om som här helt sant på alla plan, utan också att så fort Uppdrag Granskning eller något annat program får slut på idéer, så ska man göra en grej om äldrevården. Inte för att det inte behöver uppmärksammas, men det är så frustrerande att för tusende gången i rad se det hela. Samma sak om den dåliga djurhållningen, vare sig det handlar om minkar eller kycklingar, eller fusket med vår mat, eller att snabbmatskedjor behandlar sina anställda som skräp. Inte ett jävla skit händer, och jag skulle så gärna vilja begripa varför det i hela helvete ska vara så svårt att göra om och göra rätt?
  Jag är fullt medveten om att detta inlägg är luddigt, men jag är förbannad och skittrött. Så nu går jag och lägger mig, och med lite tur så kanske jag fattar själv vad jag menar imorgon och skriva ett förtydligande. Men troligtvis inte. Förbannad är jag i alla fall.

 5. Daniela skriver:

  Bra skrivet! Är också innerligt trött på att de rödgröna, då särskilt sossarna, försöker skylla över allt på alliansen fastän det var likadant, i perioder värre, när de hade makten. Varför inte fokusera på att lösa problemen istället?

  Det värsta av allt är att det alltid är personalen som får ta smällen när någon plötsligt får lust att bra sig om de äldres välmående. Personalen får mer jobb på grund av nya påhitt, men inte mer tid. Sedan undras det varför situationen består…

 6. solsken skriver:

  Konstigt nog hade vi i natt besök av en viss Herr Lago.. Hela 15 minuter spenderade han hos oss vid 02-tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *