Kissa?

Aftonbladet försöker att göra en grej av att man på ett äldreboende i Sölvesborg har infört ”kisschema”. Det betyder helt enkelt att varje boende ska gå på toa så här många gånger, en i artikeln har sex inplanerade toabesök varje dag och en anhörig är naturligtvis förbannad över det. Man kan inte kissa på beställning heter det och man går väl på toa när man behöver.

Okej, jag ska inte bli långrandig om kisserier och kanske låter jag väldigt cynisk nu,  men alternativet är förmodligen en blöja dygnet runt och ett toabesök ett par gånger i veckan gissar jag och faktum är ju att själva sittställningen på toaletten gör att kroppen ”minns” även om inte du gör det.

Är det inte bättre att få gå på toa på bestämda tider och kanske göra något än att inte få gå alls för att man inte kan säga till eller för att personalen inte hinner för att det är någon dokumentation som måste göras eller för att någon stressad tänker att Svea fattar ju ändå inte, så vi byter bara blöjan?

Dessutom så finns det ännu en fördel med det här och det är att om toabesöken är schemalagda så kan man även dokumentera de gånger man inte hinner och visa på att det är för få människor som jobbar på varje skift. Om nu någon läste dokumentationen som sägs vara så viktig för att verksamheten ska fungera alltså.

Hur som helst så gynnar det ingen att försöka göra en skandal av något som faktiskt borde vara självklart (sex toabesök om dagen? Det är cirka ett besök varannan timme. Grattis, säger jag) och som faktiskt kan fungera som någonting bra. Jag sätter min unge på toa på bestämda tider också, han kan inte heller säga att han behöver gå på toa, men konstigt nog så kan han ändå dra nytta av sitt ”toatvång” eftersom han sällan behöver bajsa på sig. Han fattar det förstås inte, men visst tror vi att han föredrar att inte skita ner sig?

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i Äldreomsorg. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kissa?

  1. Pingback: Tweets that mention drottningsylt » Blog Archive » Kissa? -- Topsy.com

  2. Daniela skriver:

    Det är intressant med alla dessa människor som tror att de vet mer än de som jobbar inom vården om vad som är rätt och fel samt hur kroppen fungerar..De kan helt enkelt inte förstå vissa saker därför bör de inte heller uttala sig innan de har funderat på vad alternativet till att göra som man gör är…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *