Vad jag behöver

Jag behöver ett recept på sjukt goda lussekatter som inte kräver att man är expert på att baka saker eller ska knådas i 45 minuter i assistent. Lite krångligt får det vara, men inte sådär att degen ska sättas när månen står si/så och efter att ha gått tre varv baklänges runt jultomten. Vi är inte allergiska och jag vill att de blir sådär saftiga och gula så att man bara måste ta en till.

Visst har du ett sånt recept? Vill du inte dela med dig till kreti och pleti som ramlar in på bloggen går det bra att maila mig. Det finns en såndär kontaktgrej uppe i högra hörnet med adress.

Tacktack

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Vad jag behöver

 1. Carina skriver:

  Mina behöver bara köras 10 minuter i assistent. Duger de?

 2. Älvan skriver:

  Tydligen blir de bäst om man har kesella i. Här finns ett recept: http://www.recepten.se/recept/lussekatter.html

  Själv gör jag det som står i ”Annas mat” men de blir torra efter ett tag. Annars kanske bullknepet funkar: slå över 50g smält smör över degen och låt den jäsa så. Garanterar iaf att degen inte fastnar på köksbänken, även om den blir lite flottig att hantera (smöret knådas in i degen efter jäsning, på bakbordet).

 3. Pingback: Tweets that mention drottningsylt » Blog Archive » Vad jag behöver -- Topsy.com

 4. sqZ skriver:

  Jag använde det här receptet i år och bullarna blev hur goda som helst.

  http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15450&startlink=rightnav_2

  Enligt mammas ordination slängde jag i ett ägg i smeten också. Lycka till!

 5. lucia skriver:

  du behöver: 3 dl salt ,1dl mjölk, 6½ dl socker , 2 ägg , smör (enigt smak) sylt ,, du behöver också en skål/pytts visp och börja!!

  tillredning : sett 1dl mjölk i en skål/pyts och 6½ dl socker 2 ägg och vispa sett de i mikron 10 sekunder låt de stå i en halv timme sett sen i smör och 3 dl salt vispa vispa vispa!!!!! sett de i ungnen 5 min med 200 grader ta ut dom och knåda i 10 min sätt i ungnen i 1 timme och 30 min i 250 grader
  LYCKA TILL!!!:-)

 6. nef skriver:

  Handknådning it is ypu say?

  10-15 minuter räcker ju om man ser till att byta ut sockret till vit sirap, använder färsk jäst för söta degar, byter ut lite av mjölken (en tredjedel ungefär) till vispgrädde och kesella samt kastar i ett ägg och använder riktigt smör (helst osaltat).

  så här på ett ungefär:
  200 g smör
  4 dl mjölk
  1 dl vispgrädde
  125 g kesella ( ½ bytta)
  1 ägg
  1 tsk salt (om smöret är osaltat, annars ½ tsk)
  2 pkt saffran
  2 l mjöl

  2 ägg till pensling
  russin till garnering

  * Smält smöret, blanda ner mejerivarorna till det obligatoriska 37° vänd sedan ner ägget (som bör vara rumstempererat) och smula ner jästen och rör runt tills den är helt upplöst. Kontrollera gärna därefter att temperaturen håller, värm degspadet lite lätt annars.
  * Alla torrvaror (utom nån dl eller två av mjölet) vänds ner i degbunken och sedan vänder du ner dagspadet däri och vänder runt tills det inte längre klibbar fast.
  * Ut på bakbord (diskbänk, köksbord, skärbräda, wathever) och knåda/tillsätt sparade mjölet tills det känns som en örsnibb i konsistens. (bör ta 10-15 minuter max beroende på muskelstyrka och handstorlek)
  * lämna på jäsning i bunken 30 minuter
  * Ut med degen och knåda på nytt en minut eller två för att arbeta in den torra toppytan
  * fram med plåtar och använd för enkelhetens skull bakplåtspapper, dela degen och forma efter behag (det bör bli nånstans mellan 50 och 70 bullar beroende på form och storlek men håll dig till samma storlek på en och samma plåt)
  * låt jäsa på plåtarna 20-30 minuter (även här beroende på storlek, fördelen med att göra plåtar med olika storlek är att man kan grädda de små medan de stora jäser klart)
  * när en plåt är färdig jäst–pensla med ägg, garnera med russin och pensla sen en gång till för bättre glans
  * grädda mitt i ugnen på 225° 8-12 minuter (även det beroende på storlek)

  Fördelen med att byta ut varorna så som jag beskrivit ovan är inte bara att degen blir mer lättknädad, utan också att bullarna blir saftigare och håller sig så längre. Och det även efter att de varit frysta.

  Och ett tips till–sätt gärna på ugnen redan när du börjar med att göra degen och låt den sedan jäsa i närheten av spisen båda gångerna. Bästa jäsning sker nämligen där det är lite varmare än rumstemperatur.

  Lycka till! (om du nu bestämmer dig för att prova mitt recept) 😀

 7. nef skriver:

  se nu att jag glömde lägga till den vita sirapen vilken alltså ska vara i mängden 2 dl och blandas med torrvarorna efter att degspadet blandats ner lite grand. 😀

 8. Ska det vara simpelt, http://www.kungsornen.se/Produkter/Bakning/Bakmix/?pid=653 eller så kan du komma och hämta en påse från min frys 😉 Jag har dock saffransbullar med vitchoklad och en med mandelmassa så inga riktiga katter finns det.

  psst, min assistent är guld värd.. tror jag betalade 1300kr på coop och den fixar allt.. bulldeg, bröd, skivar, vispar ect..

  • Drottningen skriver:

   M: Eh.. jag tänkte baka, inte låtsasbaka. Tar jag den där mixen kan jag ju lika gärna köpa färdiga katter på Coop. Och jag har en assistent som kan massor av saker, men jag kan inte använda den och ser det inte som ett jätteproblem att knåda deg

   lucia: 3 dl salt säger du? Nog för att jag gillar salt, men det där är nog att ta i 😉

   Ska prova något av era recept med kesella i så får vi se vad det blir. Tack igen

 9. Essa skriver:

  Riddarbageriets vetebullsdeg är världsbäst. Det receptet använder ditt barns gudmor också och hon har det nog i digital form också. Jag har boken hemmavid så jag kan kolla där, men inte just nu. Det är i alla fall en deg som iofs behöver knådas, ju längre desto bättre, men den blir bra om man fuskar för hand också. Här på jobbet har jag ingen assistent och jag knådar tills jag ledsnar och inte ids jag i några kvartar, inte.
  De bullarna blir goda som sjutton och inte saffranstorra. Good shit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *