Så tänkte jag

Jag har för vana att lägga mina småpengar i de där bössorna som finns lite här och var. Dels så blir jag av med kronor jag faktiskt inte behöver utan kommer att samla i en skål istället och så hamnar de någon annanstans där de förhoppningsvis kommer till bättre nytta. Det här skriver jag inte för att visa hur jävla duktig och generös jag är, utan bara för att visa att man på ett mycket enkelt sätt kan göra lite för någon annan utan att anstränga sig över huvud taget.

Nu blir de där bössorna färre och färre i och med folks betalningsvanor, bössorna tar ju som bekant inte kreditkort och när jag senast försökte skänka pengar (när jag hade sålt min lägenhet) genom att köpa produkter som sen delas ut till bättre behövande så var jag tvungen att uppge både adress och personnummer. Vis av erfarenhet så gick jag inte på den lätta och jag behöll mina pengar.

Jag vill gärna dela med mig när jag har ett par kronor över, men jag vill inte bombarderas efteråt med tackbrev/tiggarbrev i åratal och jag vill heller inte bli månadsgivare, för vissa månader är utrymmet mindre än andra. Dessutom så är jag spyless på att höra/läsa om människor som är månadsgivare och som därför inte missar en möjlighet att se ner på oss andra, som slänger ett par kronor i valfri bössa lite nu och då, eller gud förbjude, skänker en engångssumma någon enstaka gång bara.

Jo, det finns såna, som på fullaste allvar verkar mena att en enstaka gåva inte gör någon skillnad i det stora hela utan att om man menar allvar med sin välgörenhet ska skänka regelbundet. Precis som om man då skulle vara lite finare, lite bättre. Personligen så anser jag att man med den inställningen snarare är lite mer dum i huvudet än vad som är önskvärt.

Unicef, som har Mikael Persbrandt som dragplåster just nu har faktiskt precis en sån tjänst som jag letat efter. Man väljer vad man vill ge, man har ett par olika valmöjligheter vad gäller  betalning och man behöver inte uppge hela sin livshistoria för att få göra det. Jag uppgav namn och mailadress och tackade nej till mer information. Sen finns det saker att välja på i prisklass från en latte och en pytteliten kaka och uppåt.

Och jag tänkte att barnbidraget kom idag och min unge har precis blivit frisk från vattkoppor och kunde man då inte använda en del av barnbidraget till att se till att ett par andra ungar slipper dö i sjukdomar som min unge kommer att vaccineras mot? Eller att några ungar får ett par kex som hindrar dem från att svälta ihjäl istället för att jag köper ett paket av de där skitdyra alfabetskexen till min?

Så tänkte jag. Och sen tänkte jag på hur skönt det är att bo i ett land där man inte hela tiden måste oroa sig för att barnet ska dö i en skitsjukdom som man inte alls behöver dö av om man får ett litet stick.

Sen mailade jag ett par stycken i min bekantskapskrets och önskade god jul och nu har jag köpt det här till dig. Däremot så lyckades jag inte ladda ner och skicka vidare pdf-gåvokorten, men det är inte så viktigt heller.

Jag menar inte alls att du måste ge pengar. Det jag däremot tycker är att du ska gå in på unicefs gåvoshop och titta och se om det är något du gillar.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Föräldraskap, personligt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Så tänkte jag

  1. Pingback: Tweets that mention drottningsylt » Blog Archive » Så tänkte jag -- Topsy.com

  2. Pingback: Tempusövning II « You're no different to me

  3. Älvan skriver:

    Mmm. Det är En Bra Sak det där, att man kan ge bort vaccin och myggnät och åsnor och vattenpumpar och barnmorskor. Jag tänker göra det så snart jag får mig ett jobb. För innan dess har jag ju liksom inga pengar att skänka bort. Jag kan ge blod, så det gör jag, men övrig välgörenhet får liksom vänta tills jag får en riktig lön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.