Reflektioner

Inom piratkretsar och förmodligen en bit utanför också så kan det inte vara många som har missat att Rick Falkvinge igår kväll efter fem år som partiledare klev åt sidan. Istället heter partiets nya partiledare Anna Troberg. Jag vet inte om Anna är som klippt och skuren som partiledare, men jag uppfattar henne som lite mindre hetsig och ivrig än Rick Falkvinge och med tanke på att saker som att tänka efter och ta det lugnt inte direkt är några piratmotton så kan det nog vara bra. Med rätt ledningsgrupp och med en stab som låter Anna Troberg vara just partiledare och inget annat så kan det fungera.

Rick Falkvinge ska istället resa land och rike runt och missionera. Eller ja, sprida piratpolitk i alla fall och med tanke på alla gånger jag i mitt stilla sinne tänkt att den mannen skulle behöva lära sig att hålla tyst ( i egenskap av partiledare alltså) så är jag övertygad om att det kommer att passa honom alldeles utmärkt.

Det jag inte riktigt har kunnat släppa är det faktum att Rick Falkvinge ska sitta kvar i ledningen. Verkligen? Jag vill inte verka alltför gnällig nu, men med tanke på ledarpersonligheten Falkvinge och lägg till det faktum att han, både frivilligt och ofrivilligt gissar jag, historiskt sett har fått dra ett löjligt tungt lass själv för att sen stå ensam i skottlinjen när resultatet blev tveksamt samtidigt som jag gissar att Piratpartiet är lite av hans bebis, så undrar jag om det är så bra? Kommer han att klara av att inte lägga sig i och kommer medlemmarna kunna låta bli att dra in honom?

Om jag har fattat det rätt så är det redan idag så att samma personer sitter på flera stolar både inom ledningen och styrelsen och har ansvar gentemot varandra. Alltså, ledningen ansvarar inför styrelsen och om man då sitter både i styrelsen och ledningen så.. Nå, låt oss säga att när jag diskuterar med mig själv så brukar jag gå vinnande ur den striden på det ena eller andra sättet.

Jag kan ha fel, men jag tycker inte att en före detta partiledare som har ”ägt” sitt parti så mycket som Rick Falkvinge trots allt har gjort ska ha en officiell maktpostion när han/hon väl kliver av. I mångt och mycket är Rick Falkvinge Piratpartiet trots alla individualister inom det, eller kanske på grund av rentav.

För Anna Troberg blir det lite som att flytta in med en ny sambo där den gamla både bor kvar och har åsikter både på relationen och möblemanget. Jag tror att det är svårt nog att kliva upp på partiledarposten som det är och jag tror att hon om hon förändrar partiet (genom att t ex ställa krav på de människorna som har tagit på sig uppgifter istället för att täcka upp och göra dem när det kniper) så kommer hon att bli ifrågasatt, men gör hon det inte så kommer partiet att gräla ihjäl sig självt.

Intressant är att av de bloggar jag hunnit läsa sen igår angående partiledarbytet så är det ingen som reflekterat över faktumet att Rick stannar i ledningen. Ska jag tolka det som att jag är den enda som ser det som lite, låt oss säga besvärande?

För egen del så består mitt tvivel till fortsatt medlemskap, för jag tror inte att Piratpartiets interna problem beror enbart  på Rick Falkvinge och jag är inte alls säker på att de kommer att minska nu, men jag hoppas fortfarande, då som nu, och än är det inte tid för mig att förnya  mitt medlemskap eller låta bli.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

17 svar på Reflektioner

 1. Dennis Nilsson skriver:

  ”…den mannen skulle behöva lära sig att hålla tyst..”

  Skulle den mannen fortfarande hållit tyst så hade inte PP funnits till.
  Det känns tryggt att Falkvinge sitter kvar i ledningen, så att piratskeppet inte går på grund.

  Pratkvarnar och kappvändare finns det gott om, som har ansvarslösa åsikter om det ena och det andra. Men att omsätta prat till handling, att stå för det man säger sig stå för, även när det stormar, det kräver sin man/kvinna.

  Du borde själv börja leva efter dina egna motton som du skriver ”…som lite mindre hetsig och ivrig än Rick Falkvinge och med tanke på att saker som att tänka efter och ta det lugnt..”

  Man skall leva som man lär, annars är man inte bättre än de som man fördömer.

  P.S Det är trist att så mycket piratenergi ägnas åt intern pajkastning istället för att få stopp på demokraturtåget. Den enda som blir glada åt det är våra motståndare.

  Har man foliehatten på sig så kan man tro att det är det som är syftet med ”pajkastningen”.

  • Drottningen skriver:

   Dennis Nilsson: Du har tydligen inte förstått vad du har läst alternativt inte läst alls. Och av din kommentar att döma så har du inte läst något annat inlägg som jag har skrivit vad gäller Piratpartiet heller.

 2. Pingback: Du läste det här…

 3. Pingback: Kungen är död – länge leve drottningen | Dexion

 4. Pingback: Tack, Rick! Nu kör vi vidare! « Christian Engström, Pirate MEP

 5. Christer skriver:

  Jag tror att PPs problem beror mycket på att PP är en samling starka individer med egna viljor och olika fokus.

  Det är nog extremt svårt att leda oss pirater…

  Jag förstår hur du menar med dina resonemang kring Rick, men jag tror också att du kanske överdriver hans betydelse. Jag hoppas faktiskt det, för annars är nog risken stor att det blir precis som du befarar.

  Men, styrelsen och ledningen rymmer några andra starka viljor också, inte bara Rick.

  Och om han ska fokusera på internationellt missionerande, så blir han nog illa tvungen att släppa greppet på hemmaplan, annars blir det nog krasch, bom, bang in i väggen för hans del.

  • Drottningen skriver:

   Christer: Jag tror inte att partiet står och faller med Rick Falkvinge, men precis som folk haft en tendens till att vända sig direkt till honom så har han haft en tendens till att fixa allt och ptja, rätt in i väggen skulle inte vara helt otippat. Ta det lugnt verkar inte vara hans grej 😉

   Å andra sidan, om han inte kommer att ha tid att vara aktiv i ledningen så kanske han inte ska sitta där av den anledningen heller?

 6. Pingback: Tankar dagen efter kvällen före | Anna Troberg

 7. Pingback: Anna Troberg tar över piratrodret | Deepedition

 8. Pingback: Tweets that mention drottningsylt » Blog Archive » Reflektioner -- Topsy.com

 9. Pingback: Nu heter min partiledare Anna Troberg | Henry Rouhivuori

 10. Pingback: Stepdown reason 1: Stagnation | Falkvinge on Infopolicy

 11. Ibgbg skriver:

  Mycket bra skrivet!

  Den här ”tack för den här tiden, och för guldklockan, vi ses på måndag”-situationen kan innebära problem.

  Kanske till och med leda till ÄNNU mer splittring och tjafs. Bättre att låta Rick och partiet ta ett uppehåll från varandra ett tag, även om det självklart inte behöver vara murar och taggtrådsstängsel emellan.

 12. Pingback: Grattis, Anna Troberg! « Sverige är inte världens navel!

 13. Jenny skriver:

  Reagerar men har slutat upp att försöka få folk att förstå det där med demokrati inom en styrelse ex (som i bostadsföreningen, där det är samma gubbar o gummor som suttit i tio år, i bästa fall har de bytt plats men nya åsikter göra sig icke besär). Kan bara hoppas att fler tänker som du och att de styrelse och ledning kommer separeras vad det lider.

 14. Pingback: Kungen är död – länge leve drottningen | Dexion Opinion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *