Men den där sorgliga palsternackan då?

Vi har köpt en råsaftcentrifug. Vi började prata om att vi skulle göra det för flera år sen när vi började göra smoothies hemma, men vårt dåvarande kök var litet och innehöll många saker och en såndär maskin är inte gratis heller så att köpa en för att ställa in i ett skåp för att man inte har plats att använda den kändes inte som ett alternativ. Sen föll det där lite i glömska, för man klarar sig ganska bra på en vanlig mixer eller för all del en mixerstav.

Den här veckan har i alla fall Coop Stockholm medlemspris på ovanstående maskin så vi slog till. Mitt främsta argument där och då var att då kunde ju Josh göra egna grönsaksjuicer nu när Friggs har slutat att göra någon. Jag misstänker att de slutade för att det bara var Josh som tyckte den var god för övrigt.

Ett annat argument var ekolådan. Alltså, jag älskar ekolådan på så många sätt. Inte bara för att deras frukt och grönsaker är väldigt goda, utan också för att deras kundservice alltid har ett bra bemötande de få gånger vi har fått en paprika med skavanker, för att jag slipper välja och slipper bära hem allt. Istället kommer en människa och ringer och och ger oss en låda. Och faktum är att vi äter mycket mer grönsaker nu än tidigare och vi har framför allt breddat vårt grönsaksätande. Det blir ju så när man står där med händerna fulla med jordärtskockor att man helt enkelt får ta reda på vad man ska göra med dem.

Vi köper enstaka lådor sen ett drygt år tillbaka och jag minns fortfarande väldigt tydligt första gången det var blodapelsin i lådan. Jag var mycket, mycket skeptisk, för blodapelsiner jag ätit förut har varit sura, lite beska och mer snygga än goda om ni förstår, men man måste ju smaka. Alltså, det vattnas i munnen på mig av att skriva om de där apelsinerna, för jag har aldrig ätit så goda blodapelsiner. Min kusin var hemma hos oss då och efter det började hon också beställa en låda.

Det där kan förstås sitta i huvudet på oss, att vi känner oss så jävla fantastiska som köper ekolååååågiskt och därför vill hävda att det är mycket godare, men gossen har ingen som helst aning om hur lite/mycket besprutad hans frukt är och han ratar ofta frukt som inte är ekologisk. Och som sagt, de där apelsinerna.. jisses.

Nu tappade jag tråden lite, men nackdelen med ekolådan är förstås att man inte får välja innehåll. Det är sällan precis allt  i vald låda är saker man gillar. I vår familj är det rödbetor och fänkål som liksom blir liggande, vecka efter vecka och till sist hamnar de antingen i soporna eller så kastar jag i dem i någon gryta i ren desperation. Saker man gör i desperation blir sällan riktigt bra.

Min tanke är då att ta till exempel fänkålen som jag inte vet vad jag ska göra med och kasta den i råsaftcentrifugen, antingen för sig själv för att sen frysas in och spara för att sen kasta ner i en gryta, eller tillsammans med någon sorglig palsternacka och rödbetor för att kanske få en drickbar juice. Minns att Josh gillade Friggs grönsaksjuice.

Så vi köpte en då och idag har jag invigt den. Morötter, ett par palsternackor, en sötpotatis, ett par äpplen och en citron. Wrrrrooooosh! sa det och så typ spydde maskinen ut en väldigt orange juice. Jag skulle inte kalla den jättegod, men betydligt godare än jag trodde och fatta vad grönsaker man får i sig. De där fem frukterna/grönsakerna man ska äta per dag får man ju i sig på max en minut genom att svepa den där. Till och med gossen drack ett par försiktiga klunkar, men jag tror det var lite väl mastigt för honom. Själv tror jag att jag blev grönsakschockad.

Lite trist att göra rent filtret, men annars tror jag att den blir bra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Men den där sorgliga palsternackan då?

 1. Morrica skriver:

  Jag blir helt chockskadad, ratar du fänkål? Som är så vansinnigt helt otroligt gott, testa t ex http://www.matklubben.se/recept/gratinerad_faenkaal_528.html

 2. Peter Harold skriver:

  Fänkålen använde du ju givetvis tillsammans med en fiskgryta (torsk eller sej). Rödbetorna kokar du och serverar tillsammans med köttfärssås. Om du dagen därpå ser att Josh bär på en skräckslagen min efter sitt toalettbesök skall du berätat för honom att det röda kisset inte beror på prostatacancer eller någon otrevlig sjukdom/parasit i urinblåsan. Tro mig, jag har många gånger haft hjärtat i halsgropen på muggen när jag glömt bort att jag ätit rödbetor dagen innan.

  P.S. Kan du hälsa Josh att vi gärna ser nya blogginlägg i Humlan; gärna någon gång innan Mike Portnoy kommer tillbaka till Drömteatern. D.S.

  • Drottningen skriver:

   Peter: Jo, jag visste att fänkål och fisk gillar varandra. Nu är det ju så att jag gillar fisk ännu mindre än fänkål eftersom jag alltid får de där sumpbitarna. Rödbetor och köttfärssås säger du? Det kan tänkas att vi testar det =)

   Och vad gäller humlans väl och ve så tror jag att det bästa är att gå dit och skriva precis som du skrev här. Jag tror han behöver en lite vänlig knuff i rätt riktning

 3. Peter Harold skriver:

  Det skall jag göra!

  Ser för övrigt fram mot att vetenskapsmännen kan ta fram benfria fisksorter, helst sådan utan inälvor och äckliga fjäll. Ja, det mest optimala vore om det varken luktade eller såg ut som fisk över huvud taget…! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *