Barnexperter, se hit!

För ett par dagar sen vaknade gossen löjligt tidigt. Igen. Borta är dagarna när vi kunde ligga och tryna till tio i godan ro och numera får åtta räknas som helt okej att kliva upp. Och inbilla sig att man är utsövd. Gosssen däremot går ju upp  tidigare än så och vi försöker intala oss att den här natten så kommer han att lite diskret krypa över till oss (över mig varenda gång, oklart varför, för det är inte den närmaste vägen, eller den lättaste) och somna om. Det gör han ju faktiskt. Också.

Han är dock inte pålitlig. Just den här natten/tidiga morgonen gjorde han inte det utan drog ut kontakten till julstjärnan och möblerade om bland blöjpåsar och strumpor innan han tassade ut ur sovrummet för att komma tillbaka efter en stund. Han höll på att stöka omkring och klättra runt och sparkas tills jag släpade mig upp. Jag tror att klockan var halv sex eller så då. Hur som helst, jag stapplar ut till badrummet, reflekterar över att det luktar lite mysko, nästan lite.. svagt bränt? Inte brand alltså. Skjuter på kissandet och stapplar vidare ut i köket, som känns lite varmare än vanligt och upptäcker då att spisen står på. Två plattor står på medelvärme och att döma av värmen i rummet har de så gjort ett tag.

Jaha, så gossen har lärt sig att sätta på spisen under natten. Man kan ju fundera över när han då tänker göra frukost åt sina föräldrar, men framför allt så funderar man nu över hur man ska hantera det här. Gossen har alltså aldrig tidigare visat något större intresse för spisen, till skillnad mot andra elektriska apparater, Jag har till exempel varit förberedd på att han ska dra igång diskmaskinen vilken natt som helst, men spisen? Det känns inte jättebra, det kan jag inte påstå.

Jag försökte inbilla mig att det var en engångsföreteelse, men det har inträffat en enda gång åtminstone fyra gånger efter det, även om det inte varit nattetid.

Barnlås? Vore bra om det fanns förstås, men nu gör det inte det. Jag har sett att man kan köpa någon grej som man fäller ner över vreden för ungefär 500 spänn, men ärligt talat så tror jag att gossen lär sig hantera den innan jag gör det.

Så, barnexperter. Hur ska vi undvika att ungen eldar upp hemmet när vi sover? Han kan rimligen inte vara den första ungen som gör sånt. (han skurar toaletten också. Med toaborste) Tvångströja? Släpp loss experten inom dig nu. Och alla vet ju att man inte alls behöver ha egna barn för att ha en åsikt eller vara expert. Det räcker med att ha sett en unge ungefär. På tv eller så.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Föräldraskap. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Barnexperter, se hit!

 1. Pingback: Tweets that mention drottningsylt » Blog Archive » Barnexperter, se hit! -- Topsy.com

 2. annazara skriver:

  ta bort vreden till spisen innan ni somnar?

  • Drottningen skriver:

   AnnaZara: Ah! Det kom jag faktiskt på själv. Blir du jätteförvånad om jag säger att de sitter som berget? En annan tanke var att sätta en timer på, men eftersom kontakten sitter väldigt dumt till så blir det minst sagt ett företag att sätta på spisen (mindre för gossen som är mindre, men han vet å andra sidan inte att det finns en kontakt i skåpet. tror jag) och med närheten till MAX så..

 3. Jessika skriver:

  Om man vrider vreden på min spis till barnlås så måste man trycka in dem samtidigt som man vrider dom för att kunna sätta på spisplattorna.

 4. Älvan skriver:

  Men mina spisvred satt också jättehårt. Jag bände loss dem med en skruvmejsel.

 5. Petra skriver:

  Köpa en spis med barnlås och inbilla sig att det är en investeeeeeering som kommer att höja värdet på lägenheten? 😉

  Eller bygga ett berg av möbler framför spisen varje kväll så det inte går att ta sig fram? =D

  • Drottningen skriver:

   Petra: Älvan: Jag har stängt av strömmen till spisen i proppskåpet efter tips från Carina och så får han lära sig att låta bli helt enkelt på dagarna.

   Jessika: Jag kollade faktiskt bruksanvisningen till och med (fatta noggrann farbror som bodde här innan. Varenda papper fanns kvar) och det finns inget barnlås till den här hällen.

 6. maritune skriver:

  Undrar om det kan funka med lite gammaldags skrämseluppfostran, eller om man trauamtiserar knyttet för gott om man beskriver vad som kan hända som konsekvens av hans experimenterande? Kan man visa en bild på något hus som har brunnit ner, och förklara att det huset finns inte mer därför att spisen eller någon annan apparat blev för varm och allt började brinna?

  Hursomhelst, i brist på bättre är det nog en bra idé tills vidare att stänga av elen. Tills gossen tittat på tillräckligt många gånger och får en idé, hämtar en stege, klättrar upp till elskåpet och råkar stänga av kyl och frys…

  Var glada att ni har ett begåvat och nyfiket barn som kan roa sig själv. De är roligare att diskutera saker med när de blir större, än ungar som bara är roade av barnsliga grejer och inte nyfikna på hur något fungerar.

  Min nu vuxne och kloke son var en pest när han var i kryp-, gå- och förskoleåldern och hade för mycket tid att spendera med att utforska hemmet. Barngrindens lås lärde han sig rätt fort att öppna, så den hade vi mest för hundens skull sedan. I tvåårsåldern hade han en period då han ihärdigt skruvade bort alla golvlisterna i huset. Med en bordskniv, om han inte fick låna en skruvmejsel.

  • Drottningen skriver:

   maritune: Ja, tack och lov så har vi en nyfiken son som dels är väldigt bra på att roa sig själv och dels hellre leter med våra saker än med leksaker. Det är på både gott och ont, pappan jublade väl inte när gossen fick ärva hans lasermus t ex.

   Däremot så tror jag att han är lite för liten för att få saker som brand förklarade för sig, men vi har stängt av strömmen till spisen nattetid nu och ajajar dagtid. Lustigt nog så är han inte och har inte varit hysteriskt intresserad av spisen, varken förut eller nu, men nu går han förbi och liksom ”ja just.. sätta på spisen ja”.

 7. MyyZz skriver:

  Hmm låsa dörren till köket verkar vara en god ide och ganska enkel

  • Drottningen skriver:

   MyyZz: Ja, enkel om man inte har en öppen planlösning som det så fint heter. Vi har dörr till toaletten typ. Den kan han numera låsa, så vi väntar med spänning på att han låser in sig och skurar toaletten vilken dag som helst. Han kan däremot inte låsa upp förstås. 😉

 8. Emma skriver:

  Vänd upp hantaget på de dörrar du har. Så köper du dig lite tid (och hjärncellerna hinner kanske mogna en aning till innan han når upp igen..;)

 9. Emma skriver:

  handtaget. Hm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *