Är någon förvånad?

Jag läste idag på Expressens hemsida om att arbetsförmedlingen inte fungerar. Tydligen så är det typ 1% som får jobb via arbetsförmedlingen och de som är inskrivna får istället gå kurser, praktikplatser så att de inte sitter hemma och pillar sig i naveln.

Är någon förvånad?

Nu vet jag egentligen väldigt lite om hur arbetsförmedlingen fungerar idag, jag var inskriven där i perioder från det att jag gick ut gymnasiet tills jag var 25 eller något sånt, mellan 1993 och 98 ungefär. Då hade jag inte fått ett endaste jobb via arbetsförmedlingen, inte ens ett sketet vikariat. Däremot så var jag tvungen att gå ett otal kurser som gav mig absolut ingenting alternativt ännu sämre självförtroende och där emellan fick jag fylla i papper med frågor som ”Vad tror du i din personlighet gör att du inte får ett sökt arbete?”.

I fler omgångar så sökte jag till Komvux och pluggade, helt enkelt för att jag höll på att bli galen av att slussas runt, få veta att jag inte begrep något och att hela tiden oroa mig för att arbetsförmedligen skulle dra in min ersättning, den som på den tiden kallades KAS. Eftersom den summan inte gick att leva på när man fick grundbeloppet så var jag samtidigt tvungen att gå till soc och bli förnedrad där. Jo, jag skriver förnedrad, för det var exakt det det handlade om, men det är en helt annan historia. Jag kan säga som så att fortsättningsvis så är frågan om jag inte hellre bor på gatan än går dit, men då kostar jag inga skattepengar och det kanske var meningen.

När jag närmade mig 25-årsåldern och fortfarande hade noll arbetslivserfarenhet (jo förstår ni, för när man hade sk arbetsplatspraktik som det hette då så skulle man ju få ett intyg på det efteråt som var bra när man sökte jobb. Det hade antagligen varit ganska bra om det istället för att stå ”XX har haft praktik i Södertälje kommun” hade stått vilken arbetsplats jag varit på och vad jag gjort) så såg jag att Komvux skulle starta en undersköterskeutbildning för vuxna och där såg jag min chans kan man säga. Visserligen tyckte jag att det verkade helt avskyvärt att byta blöjor på vuxna människor och gamla människor verkade aptrista och att få jobb på sjukhuset kändes väl ändå inte helt trovärdigt, men ändå. Det skulle kunna ge mig ett jobb. Folk blir sjuka, gamla, handikappade.

Jag kontaktade således arbetsförmedlingen och la fram min idé. Jag var ju inte dummare än att jag insåg att de inte alls ville ge mig något tjusigt bidrag för studier som man kunde få om man struntat i att gå på gymnasiet och jobbat istället (svuxa hette det), men jag kanske kunde få hjälp med att fylla i ansökan och få den inskickad?

Nej. Absolut inte. För jag hade ju redan en gymnasieutbildning och Komvux är bara för dem som inte har det, fick jag förklarat för mig. Att jag redan pluggat tre terminer på Komvux trots min utbildning både på gymnasienivå och högskola viftades bort och nu var det ju så att de hade anmält mig till en kurs i engelska som började veckan efter så den där vårdutbildningen skulle det inte bli något med.

När jag då påpekade att jag faktiskt läst engelska i 3 år på gymnasienivå redan och att en kurs i engelska knappast skulle ge mig ett jobb, men att den här utbildningen kanske kunde göra det när den jag hade inte gjorde det fick jag bara svaret att nej, du får inte gå den och går du inte engelskakursen så drar vi in din ersättning.

Jo tjena. Jag ringde till skolan som gav utbildningen och de ville tydligen ha mig, för de skickade hem en ifylld ansökan efter att ha förklarat att jag kanske inte skulle räkna iskallt med en plats eftersom man gick efter vem som hade lägst utbildning och jag hade ju trots allt en utbildning. För att göra en lång historia så kom jag in, meddelade arbetsförmedlingen som en månad senare skrev och berättade att jag inte varit på min kurs och att jag därför skulle få indragen ersättning (som jag inte längre fick, eftersom jag pluggade med studielån) och när utbildningen var slut tog det exakt 56 dagar innan jag började jobba som undersköterska på timmar för att ett år senare få en månadsanställning och ännu ett par månader senare en fast tjänst.

Men jag borde ju ha gått den där kursen i engelska, för engelska är ju alltid bra att kunna.

Det jag däremot lärde mig av arbetsförmedlingen under de där åren var att aldrig någonsin tro att jag är någon, aldrig tänka själv eller ha idéer och aldrig någonsin missa ett möte där en platsförmedlare läser högt från en overhead samtidigt som jag har pappret i handen och att alltid redovisa varenda arbeta jag sökt och att en arbetsgivare ställer krav som t ex körkort eller kassavana betyder inte ett endaste dugg. Det är bara något de skriver för att inte få så många ansökningar.

Arbetsförmedlingen däremot, verkar inte ha lärt sig ett endaste dugg de senaste tio åren. Om jag fick bestämma så skulle den läggas ner och a-kassorna fungera som kontrollinstans för ersättningen (för det är ju vad arbetsförmedlingen gör, förutom att skicka en på meningslösa kurser när man kan söka meningslösa sådana själv istället) och så kunde folk få ta lite eget ansvar och känna att de gör någonting (som att söka jobb istället för att svara på dumma frågor kanske?) istället för att behandlas som dagisungar.

Förresten, jag har aldrig träffat någon som har fått ett arbete via arbetsförmedlingen. Är inte det konstigt med tanke på namnet?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Är någon förvånad?

 1. deep|ed skriver:

  Bara så att du vet har du gått på den senaste i raden av Timbros PR-stunts. Att slänga ut att bara en procent ”får jobb via arbetsförmedlingen” borde i sig själv hissa varningsflagg – ingen får jobb via arbetsförmedlingen: man får jobb genom att man söker jobb! Det enda arbetsförmedlingen ska göra är att ge så mycket stöd som möjligt samt att fungera som kontrollorgan för de olika a-kassorna.

 2. La Reina skriver:

  Visst har du rätt där, att man får jobb genom att söka dem, men en tanke med arbetförmedlingen måste väl ändå vara att förmedla kontakten mellan arbetsgivare och arbetstagare, åtminstone från början (vilket iofs inte tar bort det faktum att man måste söka arbeten, arbeten kastas inte efter människor), men det där stödjandet du hänvisar till undrar jag lite över vad det består i. Är det enkäten med konstiga frågor om vad det är för fel på mig? Är det de färgkodade arbetsanvisningarna som skickas ut till folk där de måste söka arbeten de inte har kompetens för eller bli avskrivna? Eller menar du mötena där de läser innantill från overhead? Vi har haft den här diskussionen förr, och jag tänker fortfarande inte påstå annat än att arbetsförmedlingen gör mer skada än nytta.

 3. Josh skriver:

  Arbetsförmedlingen ger inget stöd. Arbetsförmedlingen stjälper. Ständiga hot om indragen ersättning om man inte gör som de säger, påhittade dumma regler och förvrängningar av de regler som finns samt ett allmänt fördummande av arbetssökande. Det är vad de ägnar sig åt.

 4. Ironical Clan skriver:

  Jag fick ett sommarjobb med hjälp av AF för en sisådär 12 år sedan. Jo, på riktigt! De ringde och sade ”AF gav oss ditt namn, vill du jobba här?”. :-O

  Undantaget som bekräftar regeln? För efterdet har jag då inte fått nån annan hjälp än den du beskriver ovan.

 5. deep|ed skriver:

  Och det är AF:s fel? Inte politikerna som ger AF deras uppdrag? Jag tror att jag har en viss insyn i hur det hela går till – jävla bra mycket mer än andra eftersom min fru jobbar där. Alltså: politikerna ger AMS i uppdrag att nå vissa mål. Just nu verkar målet vara att mest vara målvakt för a-kassorna (som ju de facto är fackföreningarnas – samma fackföreningar som gnäller på AF). Vidare handlar det mycket om att FK gjort helt om och människor som borde vara sjukskrivna är nu arbetslösa vilket innebär en 20 % ökning av arbetsbördan – dock med förminskad budget. Det har också blivit mindre pengar till utbildningar vilket gör att de som sitter med vägledning helt enkelt sällan har något mer än samtal att erbjuda.

  Snacka inte så mycket skit om personer som inte kan styra sitt arbete.

 6. Josh skriver:

  deep|ed: Vem snackar skit om någon? Såvitt jag kan se är det ingen som har pratat om människorna som jobbar på AF, utan om AF som instans. Och den suger.

  Läs inte in så mycket skit i vad folk skriver bara för att din fru jobbar på AF.

 7. La Reina skriver:

  deep|ed: Som Josh så vänligt har påpekat; jag snackar inte skit om någon utan möjligen om en instans och inte ens det kan räknas som skitsnack eftersom jag delar med mig av mina upplevelser och det är väl inte förbjudet?

  Intressant är dock att det blivit mindre pengar till utbildningar och vägledning, sen närdå? Jag har då aldrig fått ett vägledande samtal på AF över huvud taget och utbildningarna.. jag vet inte vad andra tycker, men för min del kunde man låta bli att lägga en spänn på meningslösa utbildningar. Komvuxutbildningar och sånt är knappast AF´s område och datorteket och söka jobb-kurser kan du väl ändå inte mena ska ge någon någonting förutom friserade siffor? Om det nu är så att du menar att AF´s kurser är bra för någon så får du gärna förklara, för jag fattar inte.

  För övrigt så tycker jag att du slog huvudet på spiken redan i ditt första inlägg; att det enda AF ska göra är att ge stöd och fungera som kontrollinstans för a-kassorna. Tänk om de gjorde bara det? Om de utgick från vad jag som arbetssökande behöver för att kunna skaffa mig ett jobb istället för att bestämma det åt mig?

  Ironical Clan: Du är min idol. får jag peta på dig? 😉

 8. Ironical Clan skriver:

  Ja, men då får du allt ta och komma hit. Och släpa med dig prinsen också.

 9. Petra skriver:

  Nu när jag tänker efter lite kom jag på att faktiskt jag också fått ett jobb genom AF. Jag fick ett timjobb på Blomsterlandet på precis samma sätt som Ironical Clan fick sitt extrajobb. 🙂 Fast det var iofs 1995…

 10. deep|ed skriver:

  Jag läser bara vad som du skriver Josh: ”Ständiga hot om indragen ersättning om man inte gör som de säger, påhittade dumma regler och förvrängningar av de regler som finns samt ett allmänt fördummande av arbetssökande. Det är vad de ägnar sig åt.” Det är inget annat än de anställda du snackar om. För ”påhittade” regler kan du inte hänvisa till själva AMS eftersom det är de som de facto sätter reglerna utifrån regerings och riksdags uppdrag. Förvrängningarna måste du också, av samma anledning, anse att det är arbetsförmedlare som gör liksom att vara ”allmänt fördummande”. Så… försök att få mig att tro att du inte anser att det är arbetsförmedlarna som gör fel.

 11. deep|ed skriver:

  För övrigt är det onekligen en intressant diskurs där de som anser sig vara vänsterinriktade vill släppa arbetsförmedlandet fritt eller snarare ta bort en sak som ska fungera som statligt skydd för svaga. Själv håller jag med – men jag är ju hyperliberal och anser att staten borde läggas ned rent generellt.

 12. Josh skriver:

  Nog fasen kan AMS, eller regering och riksdag, hitta på dumma regler allt. 😉

  Men nej, jag skulle ljuga om jag påstod att arbetsförmedlarna i sig stod särskilt högt i kurs hos mig. Det är en sak att göra vad man har blivit tillsagd, men jag och många med mig upplever att vi har blivit illa bemötta på arbetsförmedlingen. Jag betvivlar att det står i stadgarna att man ska uppföra sig arrogant, överlägset, nedlåtande eller liknande mot arbetssökande. OM det står så är det utomordentligt allvarligt. Om inte; tja, då tycker jag att det finns en hel del människor på arbetsförmedlingen som är olämpliga för att arbeta med just människor.

 13. deep|ed skriver:

  En arbetsförmedlare i kundtjänst möter mellan 25 – 50 personer per dag. Varav säkert 90% anser att deras ärende är misskött, illa behandlat och att den person de möter är dum i huvudet. Frågan är med vilket perspektiv du möter den människan som är arbetsförmedlare? Om du utgår från att du kommer att bli arrogant bemött så lär du bli det eftersom du antagligen själv är arrogant från början.

 14. Josh skriver:

  Så allt är mitt fel? Bra, då vet jag. Alla arbetsförmedlare är helgon som inte kan göra fel, och ungefär alla människor jag känner som har haft med AF att göra är dumma i huvudet och får skylla sig själva för att de blivit behandlade som de har blivit.

  Nu har jag reviderat min ståndpunkt. Tack för hjälpen.

 15. deep|ed skriver:

  Dumma i huvudet? Sa jag det? Jag har för mig att jag skrev något om vilket perspektiv man går in i ett möte med – vilka förutfattade meningar etc. Mig veterligen skrev jag inget om att någon var dum i huvudet… så åter är frågan: vem tolkar nu in en massa saker som inte stod?

 16. Josh skriver:

  Men det är förstås helt omöjligt att en arbetsförmedlare går in till ett möte med förutfattade meningar?

 17. Petra skriver:

  Personligen blev jag blåst på 4500 kr tack vare att två olika personer på AF i Norrköping hävdade att de inte kunde göra någonting alls för mig när mina stämplingsdagar tog slut. Och jag hade inte haft mycket med AF att göra tidigare och visste inte att det fanns något som hette aktivitetsgaranti så jag fann mig i det de sa tills situationen började bli desperat och min a-kassa till slut upplyste mig om mina rättigheter. Det kallar jag inte en subjektiv uppfattning av bemötande utan inkompens. *muttrar* Därutöver har jag verkligen upplevt mig som totalt idiotförklarad ett antal gånger och dessutom har jag tappat räkningen på hur många gånger jag fått felaktiga eller motstridiga besked från platsförmedlare. Samtidigt har jag (i ärlighetens namn) träffat flera duktiga, trevliga och empatiska AF-människor genom mitt nuvarande arbete.

 18. deep|ed skriver:

  I ärlighetens namn har jag träffat en hoper jävla nötter till FK-tjänstemän, vilket dock inte gör att jag anser att de per definition är det.

  Självklart går en AF-handläggare ibland in med förutfattade meningar men det intressanta är att den förutfattade meningen med största sannolikhet beror på a) den rådande kulturen på arbetsplatsen b) personer som handläggaren tidigare mött och vilket sätt de mött handläggaren c) den personen som handläggaren ska möta – tidigare möten, sättet personen uppträder på etc.

  Mig veterligen har ingen av de många AF-handläggare jag känner tagit jobbet för möjligheten att vara elak, dum eller arrogant. Snarare för att de vill göra ett bra jobb och försöka att ge så mcyket hjälp och stöd som möjligt. Frågan är hur länge någon ska stå ut att hela tiden bli bemött med såna bilder och åsikter som oftast ges av handläggare på AF, hur länge ska hon eller han stå ut och inte bli cynisk?

 19. Josh skriver:

  Självklart har ingen blivit arbetsförmedlare av ren illvilja. Och självklart bildas förutfattade meningar av tidigare erfarenheter – det gäller förresten BÅDE för förmedlaren och den arbetslösa. Eller för all del försäkringskassetanten och den sjuka.

  Och för att förtydliga så har jag aldrig sagt att alla arbetsförmedlare är pantade, och ingen annan har såvitt jag vet sagt något sånt heller. Däremot har jag och många med mig sagt att arbetsförmedlingen som instans inte fungerar önskvärt. Det beror säkert till stor del på direktiv från regering och riksdag, likväl som det till viss del kan bero på diverse mellanchefer som ansvarar för de olika arbetsförmedlingarna och slutligen också på arbetssökanden som tror att arbetsförmedlingen ska ge dem ett jobb. Helst nåt inom media.

  Men det främsta felet tror jag är slentrian och cynism. Inom AF, FK, Soc, och inom lärarkåren, för att ta några exempel. Efter att i ett antal år mött otaliga puckon eller med bakbundna armar fått berätta för människor att ”tyvärr har vi inte resurser att hjälpa dig” så tror jag att även den mest godhjärtade blir cynisk och slutar se varje individ som just en individ.

 20. La Reina skriver:

  petra: bemötandet kanske hänger ihop med vilken sida av disken du stod på så att säga? 😉

  deep|ed: ”det intressanta är att den förutfattade meningen med största sannolikhet beror på a) den rådande kulturen på arbetsplatsen b) personer som handläggaren tidigare mött och vilket sätt de mött handläggaren c) den personen som handläggaren ska möta – tidigare möten, sättet personen uppträder på etc.” Och skillnaden mellan den förutfattade meningen som besökaren till AF har är? Och om det nu är så att handläggaren beter sig på ett visst sätt beroende på den ”rådande” kulturen på AF (jag antar att du menar en specifik mottagning då och inte AF i stort), ja, då är det faktiskt något väldigt fel på den mottagningen och uppenbarligen har det att göra med just personalen och inte politikernas beslut.

  Det är inte konstigt om AF-förmedlare, FK-tanter, soctanter osv osv blir cyniska, även jag har ett yrke där det är lätt att bli cynisk, men vet du, det ger vare sig mig eller någon annan rätt att bete oss illa mot de människor vi ska hjälpa.

 21. nynaeve skriver:

  Ärligt talat, med tanke på hur mycket vi betalar i skatt i det här landet borde vi kunna få bättre service än så. Jag har en känsla av att arbetsförmedlarna själva inte skulle ta det med ro om jag var arrogant mot dem när de kom för att köpa dyyyr choklad. Oavsett om jag har haft 150st idioter där före dem som behandlat mig som flugskit. Serviceyrke som serviceyrke.

  Nu har ingen arbetsförmedlare haft tillfälle att förnedra mig ännu (jag anser att det står 1-1 till informatören på mötet i förra veckan då jag somnade i ren protest mot att han ägnade en timme åt att klicka sig runt på hemsidan) men jag kan återkomma på torsdag efter klockan tio.

 22. deep|ed skriver:

  Och för övrigt anser jag att sjukvården bör privatiseras.

 23. La Reina skriver:

  deep|ed: jaha? Det är väl ingen som har sagt något om huruvida sjukvården borde privatiseras eller inte.

 24. deep|ed skriver:

  Jo jag gjorde det.

 25. La Reina skriver:

  vad har det med arbetsförmedlingen att göra?

 26. deep|ed skriver:

  Den borde också privatiseras. Allt borde privatiseras eftersom det skulle innebära att arbetsförmedlare inte kunde vara otrevliga och att sjuksköterskor måste göra sitt jobb.

 27. La Reina skriver:

  Det finns redan privata vårdalternativ för den som vill, som arbetslös och med behov av att nyttja arbetslöshetsförsäkringen finns det väl inga privata alternativ? (eller ja, man kan ju välja att bli försörjd av sin partner om man har såna möjligheter förstås)

 28. deep|ed skriver:

  Det är inte alternativ jag pratar om. Jag pratar om total avreglering. Av allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *