Det här med läxorna då

Vänsterpartiet har som säkert de flesta sett kommit på att läxor på grundskolenivå borde förbjudas ”för att inte sociala skillnader ska ge utslag i skolan.” Jag vet inte riktigt vad vänstern är ute efter, men efter att ha läst diskussionerna som finns på Expressen så verkar läxor vara något av ett problem idag. Folk skriver saker som att alla elever inte kan inte få hjälp med sina läxor hemma, att de som föräldrar inte vill ha mer arbete hemma och att den enda tid som finns till att hjälpa barnen med läxorna är efter middagen och då hinner man inte ha kvalitetstid med sina barn.

Ursäkta mig, men jag förstår inte. Är det föräldrarna eller barnen som har fått läxor? Nu kanske jag är uråldrig, men när jag gick i skolan så hade vi läxor nästan varenda dag och vet ni, mina föräldrar hjälpte inte mig en enda gång och jag tror inte att jag är så fantastiskt ovanlig på den punkten. Vi fick läxor som rörde saker vi hade gått igenom eller skulle gå igenom dagen efter, så sannolikheten att vi bedömdes att kunna göra dem var ganska hög. Om det föll sig så att när man satt där och inte fattade ett smack av läxan så tog man med sig den ogjorda läxan till skolan och sa; jag fattar inte det här, den här frågan kunde jag inte. Svårare än så är det inte, oavsett bakgrund. Det är eleven som får hemläxa och alltså eleven som ska göra dem.

Jag vet inte när det blev bestämt att föräldrar ska sitta ner med sina barn och göra läxor tillsammans med dem. Nu menar jag inte att man som förälder ska vägra hjälpa om barnet frågar, men det är inte riktigt samma sak. Barnet kan ju faktiskt sitta själv med läxorna innan middagen eller kanske med en klasskamrat?

En läxa är en läxa är en läxa och alltså inget prov. Om man jämt sitter och ”hjälper” sina barn med läxorna, leder dem på rätt spår och kanske fyller på lite när orken tryter så gör man dem ju egentligen en björntjänst. Där kommer lille Pelle till skolan med de rätta svaren på alla de där instuderingsfrågorna som delades ut dagen innan och läraren tror ju naturligtivs att lille Pelle har fattat hur det hänger ihop. Pelle har ingen aning, för det var pappa som berättade vad han skulle skriva och slog i böcker.

(Om jag nu har helt fel i hur läxhjälp går till, som jag skrev tidigare så har jag ingen erfarenhet förutom när Barnet frågat om hjälp och jag har hänvisat till bibliotek och böcker, så får någon gärna berätta för mig hur man gör)

Inte undra på att tonåringarna verkar bestå att svarta hål när de går ut skolan.

Men för all del, skrota läxorna. Skrota ämnesindelningarna också. Människor behöver inte lära sig annat än att ha roligt i skolan. Folk som inte vet mycket är inte så uppkäftiga heller och ifrågasätter för det mesta inte och det är ju bra.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *