Mjau och den stora lådan / Mjau och de små stolarna

En av gossens absoluta bokfavoriter just nu är Mjau, som är en fiffig svart katt som med hjälp av sin fantasi använder helt vanliga saker till att göra helt andra saker. Mjau och den stora lådan (Sebastian Braun)köpte vi på bokrean och faktiskt med för att den handlade om en katt och ärligt talat så tyckte jag inte att den verkade så kul mer än att han kunde bläddra i den och titta på katten.

Nu får gossen välja själv vilken bok vi läser vid sängdags och det tog inte lång tid innan det visade sig att vi nästan varje kväll läste om just Mjau och den där lådan som Mjau klippte i och gjorde en helt annan sak med. Jag beställde förstås den andra boken och han gillar den lika mycket.

Det som är bra med de här böckerna är att de tydligt skiljer på vad som är på riktigt och vad som är på låtsas. Eller förresten, tydligt och tydligt, gossen förstår i alla fall att lådan och vad lådan blir är samma sak fast ändå inte. Jag uttrycker mig medvetet kryptiskt nu, för hur skulle det se ut om ni som ska läsa boken redan innan vet att den slutar med att lådan har blivit en brandbil?

I alla fall, de här böckerna är bra godnattsagor eftersom de är lite spännande, men absolut inte läskiga (som böckerna om Bäbis kan vara) och för oss vuxna är de bra för att det går fort att läsa, finns mycket för barnet att peka på och hoppsan så var sagan slut och nu ska vi sova.  Eftersom texten är kortfattad så väljer man ju själv hur mycket eller lite man pratar runt omkring och frågar om var den gröna saxen är och om exakt hur fiffig den där Mjau egentligen är.

Jag tror att de är bra presentböcker också, särskilt till barnfamiljer som man kanske inte känner sådär jättebra. De är ofarliga och jag kan inte förstå hur man skulle trampa fel med Mjau.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i barnböcker. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mjau och den stora lådan / Mjau och de små stolarna

 1. Amanda skriver:

  Fantastiskt att du boktipsar! Min skrutt är bara fem månader än så länge, men framförhållningen är guld i min värld. Tror du att en precis-ettåring är för liten för Mjau?

  • Drottningen skriver:

   Jag har alltså missat din övergång från gravid till mamma? Grattis!

   Jag tror att Mjau är kanon för precisettåringar också. Man kan peka och titta på bilderna om och katter är ju kul liksom även om man som ettåring kanske inte drar kopplingen mellan lådan och brandbil t ex.

 2. msn00b skriver:

  *arkiverar under bra skit att veta* tack för tipset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *