Det är något som luktar lite unket här

Att jobba inom äldreomsorgen är ganska slitigt. Det tror jag alla, vare sig man egentligen har någon som helst erfarenhet eller inte, skriver under på. Spontant kanske ni tänker på alla tunga lyft och allt ”äckligt” vi gör när vi byter blöjor, torkar snor, kräks och såntdär som alla föräldrar ändå gör utan att tveka ett ögonblick. Men när det gäller vuxna, gamla människor, då ryggar folk tillbaka. För att inte tala om lönen vi får för att vi gör det och allt gnäll och skäll vi får när vi springer benen av oss på alla som behöver hjälp nu, nu nu!

Ovanstående är naturligtvis tungt och det är väl sådär att torka bajs om jag ska vara ärlig och ibland är tanterna/farbröderna duktigt griniga och faktum är att det inte alls är särskilt ovanligt att jag som personal får höra både att jag är en usel människa som aldrig borde blivit född, ful och inkompetent eller att jag får en smäll om jag inte duckar.

Ibland är jag ganska sur när jag är på jobbet, rentav tvär mot tanten som ringer för hundrade gången under mitt tiotimmarspass utan att vilja någonting, faktum är att hon inte ens vill ha mig där, eller farbror som blir selektivt döv när jag försöker få honom att gå in till sig en stund för att jag ska gå hem och inte kan lämna köket olåst. Det är nämligen så att jag bara är människa och vissa nätter, när man får höra det ena med det tredje och kanske får en smäll och tröttheten är nästan förlamande så är man inte så jävla kul.

Men! Från att vara mänsklig, det vill säga lite sur och tvär och kanske rentav använda ”mammarösten” ”nu räcker det” till att nypas, ta i hårt, säga elaka saker, slåss eller  trycka tillbaka spyor på människor är aldrig någonsin ursäktat och hur dessa människor, när övergreppen är ett faktum inte får sparken med omedelbar verkan är helt obegripligt. Och hur man ens förklarar ett sånt beteende inför sig själv förstår jag inte. Jo, jag tryckte tillbaka spyan på Svea för att visa att det inte är okej att spy?

Visserligen så kan man inte heller så fort en människa säger att X slår mig eller liknande plocka personen ur tjänst, för faktum är att bland de gamla finns folk som ljuger, hittar på i ren tristess och folk som faktiskt är ganska hemska människor. När jag precis hade börjat på min nuvarande arbetsplats så var det en kvinna som bad mig att rulla henne tillbaka till hennes rum, vilket jag då gjorde. När vi gick förbi sjuksköterskan på avdelningen så kastar sig tanten mot henne och skriker att jag hade försökt kasta henne ner för en trapp. Nu gjorde hon såna saker ibland, men det visste ju inte jag.

I alla fall så tror jag att övergreppen sker, men man väljer ofta att se lite mellan fingrarna på alla nivåer. De anställda som inte vill skvallra på en kollega och riskera att bli utfryst (eller på vissa ställen göra en lex sara-anmälan och bli utfryst även från ledningen), ledningen som inte vill att just deras boende ska få dåligt rykte och politiker som naturligtvis inte heller vill kännas vid sånt här. Dessutom, kvinnor begår ju inte övergrepp och slåss inte, det är ju bara män som gör, inte sant?

Och, när så anmälan väl görs, så kanske den fastnar längs vägen eller så ska man prata om det hela och i slutändan så händer precis ingenting, utan både anmälaren (som ju inte får vara anonym) och den anmälda jobbar kvar på samma ställe som om ingenting har hänt för det blir som enklast så. Själv tycker jag att vissa saker löser man inte genom att prata utan genom att agera. Nu är jag förhoppningsvis onödigt hård och cynisk, men jag tror faktiskt inte att man hade plockat bort den här personalen utan medias skriverier och faktum är ju att så länge felaktigt agerande inte får konsekvenser så blir det heller ingen förändring.

Visst ni till exempel att det inte alls är självklart med provanställning när man får en tjänst inom äldreomsorgen? Med andra ord så kan du prata till dig en anställning för att sen missköta den å det grövsta utan någon egentlig påföljd.

Vi måste faktiskt kunna prata om att kvinnor (omsorgspersonal)begår övergrepp, men vi måste också kunna säga att de är människor som ibland är sura, tvära och faktiskt tycker att din mormor är rätt billig. Vilket inte på något sätt ursäktar att mormor skulle få en smäll eller ens bli tvingad i säng alltså. Till och med om man är dement så kan man inte vilja gå och lägga sig, och jag förstår inte varför det skulle vara ett problem om man är tillräckligt mycket personal (som man förstås ska vara)?

Att placera ut övervakningskameror eller att uppmuntra personalen att ”skvallra” på varandra tror jag däremot inte på alls. Det hela är ett systemfel och det är där förändringen måste ske. Exakt hur detta ska ske har jag ingen aning om, jag är bara en undersköterska som ni minns.

Vissa människor ska inte jobba inom vården. Alls. Eller med människor.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Äldreomsorg. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Det är något som luktar lite unket här

 1. Irriterad skriver:

  Tycker att man gnäller för mycket! Det finns ju de som anser liksom jag att man behöver göra om en hel del i Sverige. Vi behöver inte reformer utan revolution och en stark man som styr detta förvirrade land – äldre med en rad problem som påstår sig ha ”byggt upp Sverige” är bara rent trams – de ska ha för sina dumheter och inget mer. Det är rätt att hämnas på detta samhälle, det blir så urvattnat och löjligt så man tröttnar!

 2. Linda skriver:

  Jadu… Mycket skulle man vilja förändra inom äldrevården, men framför allt skulle jag vilja att media nån enda jävla gång skulle kunna skriva om alla jävligt duktiga undersköterskor, sjuksköterskor och alla andra som jobbar för att det faktiskt ska funka och gör det bra, trots allt tjafs från högre ort, nedskärningar och allt annat som dom kan tänkas hitta på. Dom som älskar sina jobb, får sin arbetsgrupp att fungera tack vara vänlighet och humor och ett jävlaranamma.
  Dom finns, jag vet för jag har jobbat med dom. avd. Fenix på Tegs äldrecenter.
  Bland annat. Var bara tvungen att väga upp allt elände.

  • Drottningen skriver:

   Linda: Jo, jag om jag ska vara självgod så vill jag gärna tro att jag är en sån. Jag försöker vara åtminstone.

   Jag upplever att när man gör såna reportage så framstår sköterskorna som ”änglar” och så är det ju inte. Man behöver inte glorifiera oss heller, en anständig lön och respekt för vårt arbete räcker ju.

   Jonas Milton missar den biten t ex när han säger att vi får skylla oss själva som är underbetalda, för vi kan ju utbilda oss och skaffa ett annat jobb. Well, vi ÄR utbildade och någon ska väl göra vårt jobb också? Han kanske vill vårdas av enbart sommarjobbande 18-åringar som tuggar tuggummi iofs
   (http://ka.se/index.cfm?c=98027)

 3. Pingback: Uskorna är tagna ur tjänst… — Mikael Persson

 4. Daniela skriver:

  Ja herregud, blev fruktansvärt förbannad när jag läste den där artikeln. Det spelar ingen roll om det inte finns bevis nog för att hålla i rätten, beter man sig som dem har man ingenting på ett äldreboende eller någonstans där det finns människor att göra!! Yrken där man hanterar människor och inte ting kan inte fungera som andra yrken, det vill säga att man får en andra chans nästan oavsett vad man gjort för fel. Lika lite som vi som jobbar med människor kan kräva rast på samma sätt som man kan inom andra yrken…

  Jag undrar vad som hade hänt om det var dagispersonal som tryckt tillbaka spyor i ett barns mun eller slagit det? Eller om jag när jag blir socionom skulle ta och hälla ut en klients ölburk över personens huvud för att klienten borde veta bättre än att vara alkoholiserad?

 5. Linda skriver:

  Nej, jag tycker inte heller att man måste glorifiera, jag kände själv att jag tog i från tårna, men liksom, det glöms bort att det är vanliga människor som jobbar där- undersköterska är trots allt Sveriges vanligaste yrke, och med det följer både bu och bä vad gäller folk som jobbar som det. Dom flesta är normala svennebanan, varken bättre eller sämre en nån annan, och jobbet ruller för det mesta på bra.
  Nån gång utimellan skulle det vara schysst att påpeka det.

 6. msn00b skriver:

  Förlåt men jag reagerar på en sak som Daniela skriver ovan: ”Det spelar ingen roll om det inte finns bevis nog för att hålla i rätten”

  Jo det spelar roll. En jävligt stor sådan dessutom. Att gå med på att människor skall kunna bli av med sin anställning utan att kravet på saklig grund vid uppsägning och avsked efterföljs vore att öppna dörren (ytterligare) för en instabil arbetsmarknad. LAS är begränsad som det är.

  • Drottningen skriver:

   Nej, alltså, självklart så ska man inte kunna få sparken om man inte blir dömd, men som det är nu så verkar man inte ens plockas ur tjänst under utredningens gång i de flesta fall och det tycker iaf jag är rätt konstigt. Man utreder ju knappast lösryckt skvaller liksom

 7. Daniela skriver:

  Jag var nog otydlig. Nu menade jag inte att de skulle få sparken utan bevis, men oavsett om det finns bevis som håller i rätten eller inte så har de ingenting på den avdelningen de arbetat på att göra om inte brukare och anhöriga känner sig trygga med det. Det verkar uppenbarligen vara så att det i princip är klargjort att det inte handlar om att anmälaren hittat på eftersom alla uttalar sig som att det har hänt och då tycker jag att det inte skulle hålla i rätten låter som ett dåligt argument för att slippa krångla till det med omplaceringar och bråk med facket osv. De jobbar med människor, de människorna bor där och ska kunna känna sig trygga med dem som jobbar där. Folk blir omplacerade hela tiden för mindre saker än så, så vad håller de på med?

  Hur kan man för övrigt veta säkert att det inte håller i rätten utan att ta det till rätten?

 8. msn00b skriver:

  OK men då är vi på samma bana igen 🙂 för ja självklart skall personerna omplaceras, det finns heller inget hinder emot en omplacering i det här fallet då LAS och kollektivavtal skyddar anställningen i sig inte en specifik tjänst eller att utföra vissa sysslor även om det naturligtvis finns ett krav på att man inte kan omplacera en person till något denne inte är kapabel att utföra. För ett kommunalt äldreboende är alltså omplaceringsmöjligheterna i princip obegränsade så där har de verkligen inga ursäkter för att slippa undan…Facket har dessutom noll, zip, nada att säga till om vad gäller omplaceringar enligt 32§ MBL .Att inte ta personerna ur tjänst under utredningen är ju också rena dumheterna, självklart borde det ha gjorts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *