Bind finaste kransen?

I expressen finns en bidlspecial om hur man binder den finaste midsommarkransen. Man ska ha ståltråd, tråd, en sekatör och jag vet inte allt. Och snittblommor. När man har införskaffat allt det där så ska man med hjälp av ståltråden fixa en ring som passar ens huvud (eller något annat huvud, huvudet som kransen ska sitta på) och sen knyta fast små knippen av blommor runt om och vips så har man gjort sig en alldeles fantastisk midsommarkrans.

Jag hade ingen aning om att det var så man gjorde. På allvar alltså.

Min mamma, som är född i ett annat länd än Sverige och således inte har haft de svenska traditionerna i blodet lärde mig när jag var liten hur man band en midsommarkrans. Först så skulle jag plocka en faslig massa tjusiga blommor (tjusiga och tjusiga.. det blev med smörblommor och hundkex, men vaffan, det var vad som fanns. klöverblommor gick också bra. Inga snittblommor för oss i gettot) och visa upp dem för moderskapet. När jag plockat en ur min synvinkel löjligt stor kvantitet så började själva bindandet, man tog alltså två blommor och liksom band ihop dem med varandra, sen fyllde man på med blommor, en efter en tills man fått en tillräckligt stor krans, sen kunde man om man var riktigt ambitiös använda en blomma med seg kvist (ähh..så heter det inte nej) för att binda ihop det hela och sen hade man gjort sig en alldeles egen midsommarkrans att trycka fast på skallen eller hänga i midsommarstången eller så.

Mamma hade tydligen fel. Man skulle ju ha ståltråd och sekatör och snittblommor.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bind finaste kransen?

 1. Josh skriver:

  Min mamma är svensk och gjorde lika som din mamma. Fast hon har väl nån gnutta finskt blod i ådrorna, så det var väl det då.

 2. theWitch skriver:

  Fasen, jag har tydligen också alltid gjort fel. Tack för att du har öppnat mina ögon.
  Därmed inte sagt att jag tänker göra rätt i fortsättningen. Prinsessan får nöja sig med en felaktig krans bestående av hundkex och smörblommor imorgon. Så det, så.

 3. nynaeve skriver:

  Tja… man kan använda ståltråd, blomstertråd och sekatör. Eller så använder man ståltråd man hittar i pappas verktygslåda, lite björkris och vanlig sytråd. Jag plockar blommor som en galning, men det räcker ändå aldrig riktigt. Så jag får snylta på oreganon i trädgårdslandet (a.k.a. oreganobusken).

 4. vhcfan skriver:

  Ojdå.. då har jag också gjort fel.. Varför ska man krångla till saker o göra det så avancerat? 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *