Bikarbonat, det nya svarta

Det började med vårt avlopp i badrummet. Vi är mer eller mindre långhåriga allihop i den här familjen och med fyra katter så, ptja, det finns hår helt enkelt. Således måste man rensa avloppet med jämna mellanrum. Så jag rensade, hällde ner kaustiksoda och spolde med varmt vatten och lät stå över natten. Utan resultat.

Samma visa dagen efter. Inget resultat.

I början var det inte så farligt, men när halva badrumsgolvet blev vattenfyllt varje gång vi tvättade eller för all del duschade längre än tre minuter så blev det liksom ohållbart. Och vattenlåset var ju rent vid det här laget och jag hade dessutom grävt i röret under golvet och dragit ut det som fanns där. Men ändå.

Som de katastroftänkarna vi är så spekulerade vi direkt i vad spolbil kan kosta, om vicevärden kommer att bli arg och oj vad jobbigt nu när vi ska sälja och allt.

När man är desperat så provar man nästan vad som helst och google gav mig rådet att blanda lika delar salt och bikarbonat med kokande vatten för att sen hälla det i avloppet. Det lät lite för bra för att vara sant, men vi hade faktiskt en såndär liiiten påse bikarbonat hemma av någon anledning.

Salt och bikarbonat tillsammans med kokande vatten fräser. Det fräste däremot inte ett dugg i avloppet, så min första tanke var att jag får nog prova igen och då hälla allt direkt i avloppet istället för att som nu blanda innan, sen gick jag och la mig.

Morgonen efter var jag mycket, mycket försiktig när jag duschade och snabb var jag också, men det blev faktiskt ingen översvämning alls. I själva verket rann vattnet bort bättre än någonsin. Bara sådär.

Ett par dagar senare så läste jag att man kunde tvätta håret med bikarbonat och vatten och att det var bra om man har känslig hårbotten som kanske kliar och beter sig. Jamen kan ni tänka er att det funkade också!

Torsk på tungan? Bikarbonat och vatten.

Fläckar på väggen som du har försökt skura bort med diverse rengöringsmedel? Bikarbonat och vatten.

Ta bort kalk i toaletten? Bikarbonat och ättika. Ner med det, vänta en stund, skura.

Och, för att fortsätta på mitt härjande om hur lurade vi blir som konsumenter. Vi är så jävla ägda! Nu minns jag inte vad kaustiksodan kostade, men jag vet att kilopriset på bikarbonat i vår butik (och då räknar jag på en såndär liten burk som bakpulver finns i t ex) ligger på en hundring ungefär och jag lovar att det inte krävs särskilt mycket för att fixa ett avlopp med nästintill tvärstopp.

Schampo? Okej, jag erkänner, jag sköljde hårbotten med äppelcidervinäger (åh, men jag är ingen hippie, jag lovar) efter att ha haft i och sköljt ur balsam i längderna, men annars var det som sagt ett par teskedar bikarbonat och sen vatten. Men jo, lite meckigare var det förstås än att klämma ur lite klet ur en flaska och gno in i håret, det var det, men inte så mycket som man skulle kunna tro.

Men ni fattar vad jag är ute efter? Vi blir matade med rengöringsmedel som ska lukta rent och ”gott” och det är schampon och propplösare och fan och hans moster, och vi betalar överpriser för skräp rent ut sagt.

Jag skrubbade bort fläckar på handfatet som inga badrumsprayer rått bot på det senaste halvåret. Det tog inte en minut för dem att försvinna. Däremot så var det ett par fläckar på väggarna (ni som har vita väggar hemma förstår vad jag menar, jag tror fläckar på vita väggar liksom uppstår av sig själva) som jag inte fick bort, men resultatet är ändå bättre än med vanligt rengöringsmedel.

Och det bästa av allt är ju att det inte är farligt. Alls. Jag vet inte hur det är med er, men mina andningsvägar har aldrig mått bra att ångorna från kaustiksoda eller av att inandas vilken badrumsspray som helst.

Det här kanske är saker som ni andra har vetat hela tiden, men för mig har en helt ny värld öppnats. Alltså, jag visste ju att det fanns en hel del knep, men orka lära sig att blanda si och så mycket av x med y och sen snurra tre varv eller vad det nu må vara. Bikarbonat och vatten/ättika/vinäger/salt kan jag däremot komma ihåg.

För i slutändan handlar det i alla fall för mig om att jag vill att saker ska bli rena och gärna med så lite ansträngning som möjligt bakom. Om det dessutom är billigt och oskadligt gör ingenting alls. Jag är säker på att bikarbonat kan användas till ungefär miljoner olika saker, det här är ju sånt jag själv har behövt just nu.

Och så ett bonustips: peeling? Kaffesump med lite honung i. Jag lovar.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bikarbonat, det nya svarta

  1. Älvan skriver:

    Bästa med att använda bikarbonat och ättika till städningen? När maken glömmer bort att man kalkar av vattenkokaren och kokar upp det som finns i den och använder vattnet i maten så gör det inget!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *