Hur känns det?

Runar Viksten är chef för Försvarsunderrättelsedomstolen som ger tillstånd för vad FRA ska få signalspana på och hur. I domstolen får FRA argumentera för sin sak, medan integritetsskyddsombud får kritisera.

Allt sker inuti ett hemligt avlyssningssäkert rum, inbyggt i ett vanligt rum. Det undersöks regelbundet av den militära säkerhetstjänsten så att ingen buggat det. Inga handlingar får tas ut från domstolens lokaler, så de enda som kunnat förbereda sig inför förhandlingarna är FRA. Förhandlingarna slutförs alltid samma dag som de inletts, och målen går inte att överklaga.

Ovanstående är direkt kopierat från en artikel i Dagens Nyheter. Det blir alltså så att den ena parten har all tid i världen på sig att förbereda och fila på sina argument och den andra, som ska företräda oss, inte får det, utan får istället improvisera efterhand där och då?

Det känns ju.. tryggt. Fundera lite på det. Känn efter. Kom ihåg den känslan när det är val nästa år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hur känns det?

  1. Patrik skriver:

    Hela vårt rättssamhälle bygger på den principen. Folk tror ofta dom har rätt att ringa en advokat för dom är gripna och sitter i häcktet men det har man inte. Det är fritt fram för polis och åklagarsidan att förhöra och göra sin sida stark innan försvaret ens får en möjlighet att förbereda sig och detta enligt lag inte bara praxis. I Sverige kommer polisen och åklagaraen i första hand. Vi har bland dom sämsta rättigheterna för en misstänkt i EU. Den åtalade och dess försvarsadvokat tar sista plats. Är det rättvist? Nej. Men vi lever in i USA där du får göra ett telefonsamtal från finkan. Sedan kan man diskutera deras rättsväsende men vårat är inte bättre av andra orsaker. Först förhör vi den misstänkta utan att ge denna tillräckligt med medel att försvara sig sedan tycker domstolarna till och dömer efter vad man kommer fram till för åsikt inte vad bevis nödvändigtvis säger eller oftast helt avsaknad av bevis.

    Inte nåt rättssäkert samhälle Sverige inte. Rent skitsnack. Skulle aldrig vilja bli misstänkt för nåt för risken är att man åker dit även om man inget gjort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *