Vad i helvete?

Idag när jag var ute så blev jag i akut behov av en toalett. Akut alltså. Som de flesta andra så hade jag inga småpengar, faktum är att jag inte hade några kontanter över huvud taget på mig, men jag uppsökte i alla fall närmaste toalett och hoppades på att den skulle vara upptagen så att jag kunde smyga in efteråt.

Men nej. Just idag var alla toaletter lediga. Bra på grund av behovet, mindre bra på grund av penningbristen. Då såg jag en lapp om att man kunde betala med mobilen. Fiffigt, tänkte jag, för det har jag minsann gjort en gång för tre år sen och det gick ju bra.

Så jag gjorde det och då ska man få ett sms med en kod som man ska knappa in. Jag stod där och trampade och hann precis tänka att jag skickat smset fel när svarssmset kom och jag kunde studsa in och landa på toaletten. När jag sitter där då så plingar telefonen igen för sms:

”Hej! Du har just gjort en lyckad smsbetalning som hanterats av vår betalningstjänst WyWallet. Om du gör fler smsbetalningar innebär det att du accepterar tjänstens villkor och blir kund hos WyWallet…. ”

Alltså, inte för att vara sån, men vad i helvete?

Så om jag inte vill bli kund hos WyWallet är det bäst att jag kommer ihåg det om tre år när jag akut behöver en toalett och tänker skicka ett sms i panik? Hade det inte varit lämpligare att jag fått det där meddelandet innan jag genomförde första transaktionen? Men nej, vi kör lite knarklangarstil istället, första gången är gratis, sen äger vi dig, din mormor och din själ.

I ärlighetens namn så har jag inte läst på om WyWallet mer än att jag konstaterade att jag i helvete ville bli kund hos dem och så var det med det. Jag har alltså inte memorerat vad jag hade för problem med det hela heller, men jag blev inte mer sugen av det där smset. (som för övrigt är betydligt längre, vidare handlar det om att det är säkert och tryggt osv). Jag vill minnas att man var tvungen att registrera sig bland annat med personnummer och kontokort. Utan personnummer blir det inget toabesök alltså, ingen enstaka oplanerad bussresa för att ungen inte orkar gå längre? Eller, om man som jag inte har ett kontokort? Rimligheten i detta?

Vad i helvete?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vad i helvete?

 1. Smen skriver:

  Hade Ask varit företagsam här så kunde hon ta kissprov på medborgarna, när man ändå måste identifiera sig för att kissa.

 2. Peter skriver:

  A) Så länge de även tar kontanter är du inte tvingad till deras tjänst. B) Det är inget fel med tryware. C) Postorderkataloger AFK ger dig ett kundnummer och placerar dig i sitt kundregister redan första gången du anliter dem. D) Att de tänker göra dig till kund andra gången behöver inte betyda mer än så plus att du kanske får mängdrabatter framöver, eller hur?

  • Drottningen skriver:

   Nä. Men vill jag åka buss så är jag tvingad (eller vara förutseende och köpa busskort innan) eftersom de inte tar kontanter. Ett toabesök hit eller dit kvittar i det stora hela.
   Ofta när man anlitar postorderföretag så brukar man vara medveten om att man gör det. Det stod ingenstans vid toaletterna att jag anlitade WhyWallet för att göra en smsbetalning. Jag borde förstås ha räknat ut det, men akut nödig som jag var och med helt annat i tankarna så…

 3. Dennis Nilsson skriver:

  Varför besvärar du dig inte med att även kontakta ägaren till toaletterna och meddela dem dina synpunkter? De lär knappast läsa din blogg.

  Så lägger man grunden till en förändring till det bättre. Vet man inte att man gör fel så kan man ju inte bättra sig.

  Det finns en hel del intressanta diskussioner om MyWallet på Internet. Goggla på det…

  • Drottningen skriver:

   Fast det är nog inte toalettägarna jag ska klaga hos va utan hos WyWallet som smyger in sin tjänst på mig lite diskret sådär. Toalettbesöket i sig var jag väldigt nöjd med

 4. Vikttualiebrodern skriver:

  Att de alls ens tillåter *en* betalning utan registrering (och förhandsinbetalning till ”konto”) beror på att de fick så mycket kritik över att ingen kunde betala alls innan de registrerat sig. Vad du ser som maffiametoder är alltså en ”förbättring”.

  Grundfelet är förstås att det krävs registrering öht. Finansinspektionen är bovar i det sammanhanget – ingen teleoperatörer vågade gå till domstol för att få rätt att sälja för småbelopp via sms även i fortsättningen, som EU:s pennintvättdirektiv faktiskt tillåter (men Finansinspektionen valöde att bortse ifrån i sina råd).

  För övrigt anser jag att det bör vara Piratpartiets politik att betaltjänst- och penningtvättlagarna och EU:s penningtvättdirektiv bör rivas upp. De går inte att laga.

  Nu fanns det kontanttoaletter, men det gör det snart inte längre(?) överallt. Så länge det finns förblir ändå cash king.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *