Så skapas en fildelare?

Jag måste erkänna en sak. Jag vet inte hur man laddar ner film/musik till datorn och får det att funka. Nu är det inte ett jätteproblem eftersom jag gärna betalar för saker jag gillar och resten struntar jag i, men det är ju fortfarande så att så fort man mumlar något om att man röstade på Piratpartiet så tror folk att man laddar ner saker olagligt och inte vill betala för sig.

Så vi köper en del. Inte jättemycket, men som sagt, det vi gillar. Hela säsonger av serier, barnfilmer. Förut så fick man när man köpte en hel säsong av en serie ett ganska tjockt fodral där skivorna hade gott om plats och ofta var det dessutom ett pappersfodral runt om, men de senaste åren upplever jag att det har hänt något med just skivfodralen och det här har faktiskt fått mig att fundera på om jag inte skulle ta och lära mig att ladda ner det jag vill se trots allt.

Det är nämligen så att när man köper dvd idag, oavsett om det rör sig om flera skivor i samma fodral eller om det är en ensam, så är den där lilla runda grejen som skivan borde sitta fast i ofta trasig från början så att skivan rasslar runt i fodralet och är den inte det så räcker det med att plocka ur skivan två eller tre gånger så börjar det ramla loss plastbitar. Alternativt så sitter skivan så hårt i den där rundeln att den riskerar att spricka när man försöker ta loss den. Faktum är att vår ettåring lyckades knäcka en skiva på just det sättet för inte alls länge sen, till storebrors besvikelse eftersom det var födelsedagspresenten Angry birds som fick åka rätt i soporna.

För det är inte bara ett fodral eller ett tillfälle, utan numera är det mer regel än undantag att fodralen är trasiga redan innan man tagit bort plasten runt om.

Äldre fodral beter sig inte på det här sättet och jag kan inte låta bli att ta på mig foliehatten och tänka att det här är en mycket medveten strategi från tillverkarna. Dels så blir det säkert lite billigare för att man använt sämre råvaror eller om man kanske minskat mängden i varje fodral, men dessutom så är det ju så att en skiva som inte har något fodral att ligga skyddad i lättare repas och blir oanvändbar och då måste konsumenten köpa ännu ett exemplar. Eventuellt så motiverar de rentav detta med att de ju måste spara in på det de kan på grund av dessa fildelare som inte betalar för sig.

Det här stör mig ganska mycket, för jag begriper verkligen inte hur producenterna av produkter som säljs på skiva ens står ut med sig själva när de å ena sidan säljer produkter som inte håller samtidigt som de jagar människor som laddar ner produkten istället för att gå hem från affären med ett trasigt fodral.

Men det kanske bara är vi som råkar köpa måndagsexemplaren. Precis som man naturligtvis inte höjer ljudet i reklampauserna på tv, utan det är bara så vi uppfattar det.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *