Frihet i en liten kopp

Jag måste ju bara dela med mig av den bästa kvinnoprodukt sen.. ja, men jag tror det är den bästa produkten någonsin faktiskt. Alla kategorier. Och ja, den passar bara kvinnor, för att det rör sig om ett mensskydd och att ungdomsmottagningar inte känner till eller tipsar om denna är egentligen horribelt.

De flesta känner till bindor och tamponger. Bindor som förutom att de luktar illa knappast är särskilt bekväma och så blir det svettigt och kladdigt och kanske lite för tätt så att man kan avsluta mensen med en svampinfektion.

Tamponger som torkar ut och som i värsta fall gör oss sjuka. Och så det där irriterande jävla snöret som man måste hålla rätt på om man inte ska kissa på det om man kissar oftare än man behöver byta. För att inte tala om hur mycket de torkar ut om man råkar ha fel storlek en dag. Plus att tamponger är en grogrund för bakterier så man får inte glömma bort den. Men visst, upp med den bara, hellre det än blöja va?

För att inte tala om priset. Och vi kan inte låta bli, för alternativet är att gå med blodiga byxor lite nu och då, så det är bara att betala.

Men det finns ett sätt.

Menskoppen.

Jaja, haka inte upp dig på namnet nu. What´s in a name och så vidare.

Det är, precis som det låter en koppformad liten grej i silikon (eller latex) som samlar upp vätskan och som man tömmer med jämna mellanrum. Den kostar ungefär 300 kronor och håller i åratal. Jag har haft min i kanske fyra år och den lär hålla minst ett par år till.

Men vad äckligt, tänker du.

Men nej!

Det är inte svårare att få den på plats än en tampong. Jag tycker faktiskt att det var lättare, men visst, lite träning krävs. Å andra sidan upplevde jag inte tamponganvändande som helt enkelt från början heller. En bra grej är att den inte torkar ut ett dugg eftersom ingenting ska sugas upp och därför kan man ta den tid man behöver för att träna. Och det kan man faktiskt göra även när man inte har mens. Vid ägglossning till exempel istället för att ha trosskydd om man brukar använda det.

Den läcker inte. Eller ja, det är klart att den kan läcka. Om den är full, om den inte sitter rätt till exempel, men det där klurar man ut, för du får full koll på din cykel och vet hur ofta du behöver tömma. Och även om den blir överfull så blir det ingen flodvåg.

Den känns inte. Alls.

Den sliter inte på slemhinnorna. Alls. Du känner dig precis som vanligt i underlivet.

När du tömmer den, förslagsvis i en toalett, så sköljer du ur den med vatten och sen är den klar att användas igen. Finns det inget vatten kan du torka ur den med papper. Jag har en bekant som fotvandrade och hade sin med sig, och det gick allldeles utmärkt. Dessutom blev det inga sopor att släpa på.

Jag tror dessutom att jag ägnar mindre tid åt min mens sen jag bytte till menskopp än innan.

Kladdigt? Njae, men det är klart att det kan se blodigt ut på ett annat sätt än med binda/tampong, men jag föredrar att spola ner utsöndringarna än att ha dem växande i en sophink ett par dagar. Det ena luktar så att säga och det andra gör det inte.

Och sen, när mensen är slut så tvättar man den med tvål och vatten och sen kokar man den i en kastrull på spisen. När den har torkat så stoppar i alla fall jag den i en liten tygpåse som hängde med i köpet och så ligger den och väntar tills nästa gång.

En annan sak som är väldigt bra i sammanhanget är att även om man råkar ha turen att ha en regelbunden cykel så kanske man inte vet exakt klockslag när mensen dyker upp eller man sitter lite illa till just den dagen och ett jävla smusslande och meckande med skydd och extra trosor om det händer en olycka. Har man menskopp och börjar närma sig den stora dagen och till exempel ska iväg så sätter man koppen på plats och sticker. Inget meckande. Inga extra trosor. Inget. För det gör inget, den stör varken dig eller ditt underliv.

Så. Jävla. Bra.

300 kronor. Fundera över hur mycket pengar du lägger på mensskydd på ett år till exempel och på roligare saker du kan köpa. Bara det gör ju det värt att testa. Det funkar förstås inte för alla, men för de flesta. 

Jag har köpt menskopp åt två i min bekantskapskrets och rekommenderat den till alla som velat höra. Däremot är det förstås inte alla som vill höra, som slår dövörat till och bara ”äckligt”, men det är synd om vi kvinnor har den synen på vår egen kropps funktion. Gamla använda dambindor ÄR äckliga, mens i sig är det inte.

Det är klart att det är en process. Minns inte när jag hörde talas om koppen första gången och i vilket sammanhang, men det tog säkert något år innan jag tog mod till mig och beställde en. Jag har inte ångrat mig en sekund utan snarare känt att det är tråkigt att jag inte hade en aning tidigare. Alla dessa jävla tamponger och bindor som torkat ut och skavt och kostat alla dessa år helt i onödan. På allvar är den där lilla grejen ett av de bästa köpen jag gjort någonsin, alla kategorier.

Det finns flera ställen att införskaffa sin menskopp hos. Jag vet att menskoppen.se har och är dessutom väldigt duktig på att svara på frågor både på facebook och på twitter

Våga!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100. Bokmärk permalänken.

4 svar på Frihet i en liten kopp

 1. Linda skriver:

  Hittade min menskopp för en tjuga, har haft den dryga året, och efter lite pill och nojja över vaccum, är det en fantastisk vän!
  Men, nej, namnet är inte så säljigt.

  • Drottningen skriver:

   För en tjuga??? Nästan en högvinst ju

   Kom på efter att jag hade skrivit att det finns ju mer att säga om den, men.. aja. Det finns utrymme för lite överraskningar också då för den som testar =)

 2. Pingback: Tillbaka till medeltiden? | drottningsylt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *