Du röstar väl?

Du kanske inte bryr dig om EU, rentav tycker att Sverige inte har något där att göra och därför tänker du inte rösta. Orka liksom. Det du inte tänker på då är att det spelar ingen roll vad du tycker om EU hemma i soffan, massor av beslut som påverkar dig tas där och faktum är att en hel del av dem får vi inte ens veta något om utan de röstas igenom i tysthet av politiker. Som i sin tur röstats fram av.. var det 45% som röstade förra gången?

Rent krasst så behöver man inte läsa på så hemskt mycket heller. Fundera över någon fråga som är viktig för dig och utgå från det och kolla om det är en EU-fråga. Gör inte misstaget att tänka, som vissa partier tydligen gör att om man inte tycker att det är en EU-fråga så tänker vi inte rösta, för ska det röstas så är det tydligen en EU-fråga just nu.

Och ärligt talat så kanske det går lite fortare att förändra saker i världen om vi är många som blir överens om hur vi ska göra. Det finns massor med valkompasser att ta till förstås, personligen så tycker jag inte man ska förlita sig helt på dem, men visst, om man trodde att man var ex sosse och den visar att man borde rösta kd så är det nog värt att i alla fall kasta ett öga på alternativet. Man kan förändras och så även partier.

Som du förstår så tycker jag att du ska gå och rösta. Den senaste gången så förtidsröstade jag och tänker göra det igen, för det blir en helt annan sak att liksom glida förbi biblioteket (eller var man nu har en röstningslokal) och göra det än att hålla reda på dag och tid och kanske är man bakis eller har sjuka barn.

Vad du däremot röstar på lägger jag mig inte i. Jag tänker inte tala om vilka partier som har fel och är dumma utan det gör partivännerna själva så bra och annat löst folk också för all del. Jag har heller inte föreslagit att du ska läsa partiprogram och det kan man ju ifrågasätta, men jag tänker att om du i nuläget inte ens är säker på att du orkar gå till en röstningslokal så är jag rätt säker på att du inte orkar läsa ett hundrasidigt valmanifest heller.

Så låt det vara då, men kolla upp lite grann så att den du röstar på tycker lite som du i alla fall. Och glöm inte den där gamla dängan om att man i många länder inte ens får rösta. Vi är lite bortskämda här, men det skadar inte att vara lite tacksam också.

Själv tänker jag rösta pirat igen därför att jag tycker att yttrandefrihet är bland det viktigaste vi har och det har visat sig genom åren att inte bara vår egen stat gillar övervakning och att begränsa medborgarna utan även EU. Att Piratpartiet dessutom hör till den gröna gruppen (miljömuppar och koftor alltså) och röstar med dem i alla förslag som inte rör piraternas hjärtefrågor gör mig ingenting alls. Jag gillar miljötänk, jag tycker man ska vara snäll mot jorden.

Piratpartiet handlar om mer än att ladda ner film och musik, och inte bara jag är trött på att höra om det. För mig har fildelningsfrågan alltid varit ointressant utan det har alltid varit den personliga integriteten som varit viktig. Opassande har gjort en liten valfilm också som jag tycker du kan titta på. Inte lika påkostad och snygg som de andra partiernas, men det är ändå innehållet som är intressant.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100, Integritet, samhälle. Bokmärk permalänken.

1 svar på Du röstar väl?

  1. Pingback: Fildelning och EU-val | PlusEtt Bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.