1. Mammografi

När man fyller 40 får man rynkiga knän, sa en kollega till mig för länge sen. I efterhand så kan jag bara konstatera att det inte är sant, men det kunde ha varit det. Många saker förändras när man fyller 40. Man får ju i alla fall som kommunalanställd plötsligt extra semesterdagar, så man kan inte vara säker på någonting.

En annan sak som också händer är att man bli kallad till mammografi. Min kallelse kom i mitten av september med en tid i slutet av månaden.

Få saker avskyr jag så mycket som att befatta mig med vården. Vad det än gäller så väntar jag ut det så länge jag kan, och det är ju faktiskt så att i princip alltid så läker kroppen sig själv. Men när det gäller dessa hälsokontroller man blir kallad till, förr enbart cellprov och numera även mammografi då, så har jag märkligt nog gått när jag blivit kallad varenda gång. Kanske för att jag aldrig tvivlat på att man ska hitta någonting och då är det enkelt att bara gå dit och få en OK-stämpel

Vad gäller mammografin så kändes det extra angeläget att gå eftersom en bekant, yngre än mig, dog i början av året av vad som började som en bröstcancer för flera år sen och lämnade 2 barn efter sig. Hon hade dessutom en del att göra med att jag och Josh ens fick ihop det, så att hoppa mammografin fanns inte på kartan. Så jag åkte dit, dels för min egen skull, för hur ska man förlåta sig själv om man visar sig vara sjuk och hade kunnat bli frisk om man fått diagnos tidigt, och dels för Cali.

Själva undersökningen är inte så mycket att orda om. Man får klä av sig på överkroppen, ställa sig en ganska obekväm ställning och få brösten klämda. Jag tyckte inte att det gjorde ont, men lite obehagligt var det. Enligt sköterskan så upplever man undersökningen väldigt olika, men minst obehagligt skulle det vara precis efter mens. Undersökningen tar kanske 5 minuter. Eller jag vet inte, jag tittade inte på klockan direkt, men det går fort i alla fall och sen blir man hemskickad med löfte om svar efter ungefär två veckor.

Man glömmer ju bort det där så fort och blir nästan lite förvånad när svarskuvertet kommer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Drottningsylt testar vården, personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 1. Mammografi

  1. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Det börjar nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *