Har du en tumme över?

Ja. Så nu har vi en sjuk katt inlagd på djursjukhuset då. Efter ett par dagars illamående och vattniga kräkningar bokades tid till måndag som (föga förvånande) blev till en akuttid på en lördag med påföljande inläggning. Och här kan jag inte nog tydligt påpeka vikten av en försäkring. Vet ni vad det kostar att besöka en veterinär en lördag? 2000 kronor. Och för det har hen sagt hej och klämt och lyssnat lite på katten. Inget annat.

Fettlever. Tydligen så funkar katters ämnesomsättning så att om en katt på grund av orsaker inte äter så försöker kroppen ta av sina egna fettreserver, men istället så inlagras det i levern med påföljande fettlever. Det verkar finns en liten miss i evolutionen här om du frågar mig.

Eftersom vi har fler katter och katter överlag inte visar när de mår dåligt så har vi tappat tid där och ja, fettlever är en allvarlig historia. Det vi hade att välja på där och då var inläggning eller avlivning.

Så, frågan är nu om hon har fettlever för att hon mår illa och inte ätit eller om hon mår illa på grund av dålig lever? Och om det är det förstnämnda så är frågan varför mår hon illa?

Är det två år sen sist? Med en annan katt och annan diagnos förvisso. Eller ja, inläggning var nog tre år sen med återfall ett år senare och då gick det inte mer. Det börjar kännas som om det är något vi gör, men jag kan inte komma på vad. Det jag däremot vet är att det gör så ont och att jag inte ens hinner läka och sakna färdigt emellan och jag orkar inte mer.

Förklara för barnen, utan att ljuga. Att katten är jättejättesjuk och vi faktiskt inte vet om hon blir frisk och kommer hem. Att hon kanske dör.

Stora ungens torra kommentar var: ”jaha, så nu har vi bara två katter”. Ska en femåring ens behöva tänka så? Att när katten åker till doktorn så kommer de inte hem igen. Lilla ungen går runt och suckar och säger ”stackars Bazinga, stackars stackars Bazinga är hättehätteschuuk”. Lite söt var han dock när katten satt i buren och var missnöjd och han satte sig bredvid och sa ”ingen fara Bazinga, du ska till doktorn. Det är hätterolit där”. Nu tror jag inte att hon höll med, bland annat så bet hon sin husse, kissade ner ett undersökningsrum så att de fick byta och blev till sist stoppad i en väska för att de skulle kunna ta prover utan att bli strimlade. Så roligt är nog inte hur hon skulle beskriva det.

De säger att jag ska undvika stress. Att jag måste ha lugn och ro för att bli bättre. Det går sådär kan man säga. Å andra sidan så är det inte jag som är inlagd med tveksam utgång. Och det finns saker att hoppas på trots allt, alla värden var bra förutom just levervärdet som var jättehögt och blodvärdet som var lite lågt. Plus, jag har börjat jobba igen. För en månad sen hade vi inte ens kunnat välja inläggning.

Men ja, lite tumhållning skadar inte. Om ni skulle ha en över eller så.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Katter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Har du en tumme över?

  1. Pingback: Så gick det | drottningsylt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *