Intressanta tider

Tiden vi lever i är verkligen en orolig tid med krig och terrordåd alltför nära oss för att vi inte ska bry oss. Eller?

Jag har ingen lösning på någonting, men att stänga gränser och att öka övervakningen av kreti och pleti har väl testats förut och det gick väl inte särskilt bra? Men den här gången är det minsann annorlunda och vi har lärt oss av historien (att vi ingenting lär oss av historien)

Vi tog endast emot ett fåtal judar under andra världskriget eftersom vi tyckte att det skulle bli för dyrt och de skulle nog ha svårt att anpassa sig. Vi vet ju hur det gick för judarna i Europa som ingen hade råd att ta emot. Jag fick lära mig i skolan att Sverige var neutralt under världskrigen, dvs vi valde inte sida. Det man inte berättade var att också det har ett pris och jag tycker att det är fler än tyskarna som kan slå ner blicken och skämmas över hur man betedde sig då.

Och jag tror att om femtio år, eller sextio, så är vi många som ska försöka försvara vårt agerande nu med en unken eftersmak. Skönt att vi kan betala Turkiet för att inte släppa fram misären från Syrien hit så att vi kan låtsas som ingenting. Priset är att vi låtsas att de respekterar mänskliga rättigheter och att vi i slutändan låter dem bli medlemmar i EU. Vem förstår inte att det är som att släppa in en räv i ett hönshus?

Man pratar på allvar om att förbjuda tiggeri, precis som om det är en lösning på någonting alls. ”Ja, men då visar vi deras hemländer att de måste ta hand om sina medborgare själva”. Mmm, bara det att de gör ju inte det. Det är inte så att Rumänien inte känner till romerna eller andra fattiga, som stat skiter de i dem. Nä, det är inte vårt problem, lika lite som det är vårt problem att grannfrun får stryk varje fredag när maken fyllnat till lite.

Själv får jag en lite obekväm känsla när jag kommer på mig själv med att känna mig som en socialdemokrat, alltså inte en sån som styr Sverige idag, utan en sån med ideal, som trodde på solidaritet och sån skit. För jag tycker att man ska hjälpas åt när man kan och jag är helt övertygad om att vi har ett överflöd som kan användas till att hjälpa andra. (däremot så är jag helt övertygad om att vårt överflöd är nogsamt inbäddat i diverse trams och byråkrati, för man kan inte ha pengar som bara ligger och dräller)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100, samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *