Förbjud allt!

Såg någonstans i flödet om en skola som skulle förbjuda användandet av mobiltelefoner under skoltid och hur upprörda folk blir. På sätt och vis förstår jag det, för skolan är i mångt och mycket rent teknikfientlig och en mobil är inte bara en telefon och en leksak utan också en fantastisk liten manick där all världens kunskap (nästan) ligger några fingersvepningar bort och kommunikationen världen över är gränslös på riktigt. Mobiltelefoner är bra. Internet är bra.

På min arbetsplats har vi också mobilförbud. Eller jag vet inte hur förbjudet det är egentligen, men det finns anslag uppsatta om att mobiltelefoner ska stängas av och ligga i skåpet under arbetstid. Vi får alltså leka med dem på vår rast. De här anslagen satt inte där förut och anledningen till att de kommit upp är antagligen samma anledning till förbudet ovan.

Man hanterar sitt användande av mobilen på ett oacceptabelt sätt helt enkelt. På samma sätt som den är ett hjälpmedel och för all del ett tidsfördriv när utrymme finns så är den också en distraktion som kanske inte behövs när man ska göra andra saker. Jag lär inte vara ensam om att bli sittande med candy crush när jag egentligen borde laga middag till exempel.

Med det sagt så är det ju sorgligt att en arbetsgivare behöver sätta upp anslag om att mobilen inte ska användas, för i ärlighetens namn så bryr man sig ju inte om ifall alla mina tanter sover, jag har städat/dokumenterat och tar en kopp kaffe och en runda wordfeud, utan det blir problem när jag till exempel ska socialisera med Agda och prata om vad hon nu vill prata om över en kopp kaffe och jag istället, eftersom Agda är dement och ändå inte pålitlig, drar en runda wordfeud.

Om vuxna inte kan det här, så är det inte konstigt att unga inte kan det heller. Det är som det där att komma i tid. Det verkar inte spela någon roll om man ramlar in tio minuter efter arbetets början och med den inställningen så fattar man ju att barnen blir likadana.

Jag tycker i och för sig att det rimliga är att eleverna får ha sina telefoner under rasterna, samtidigt som man under ett par samhällslektioner (eller heter det SO?) går igenom lite vett och etikett vad gäller användandet.

(okej, jag kan erkänna. Jag har telefonen på mig när jag jobbar. På ljudlöst så att ringa/messa mig är lönlöst. Däremot kan jag när arbetet tillåter dra en wordfeudrunda eller kolla twitter. Jag skulle däremot aldrig få för mig att göra det på bekostnad av mina arbetsuppgifter.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *