Att ge och ta

Du har säkert också träffat på de här människorna som gärna apropå visst tänjande av regler upplyser om att det är ”ett givande och ett tagande”. Det kan handla om att man löser av en kollega ett par minuter innan man egentligen börjar så att hen hinner med bussen eller att man tar lite längre rast än vad man får för att arbetet tillåter. Det här betyder förstås att man någongång kanske får en lite kortare rast också eftersom arbetet inte tillåter annat eller att man själv missar bussen för att man gjorde färdigt vad det nu var.

Alla gör så på alla arbetsplatser i olika grad. Alla säger inte att det handlar om att ”ge och ta”. Det som däremot är gemensamt för alla ” ge och ta-människor” jag har träffat (inte att förväxla med andra omskrivningar för samma sak), och det här är ju inte bara yrkesmässigt förstås, är att de är inte så intresserade av givandet, utan bara vill ta. Är det något man kan vara nästan säker på är att om en människa säger att det handlar om ett ”givande och tagande” så behöver man inte be denne om hjälp. Någonsin.

Det blir ofta ett jävla gnäll när man ska jobba den där extra timmen eller man har ”rätt” till sin rast eller vad fan det nu är, men fika i 2 timmar fast det inte står någonstans om någon rast alls, det går bra. Nästan alla är fackligt aktiva också och som bonus kan de vara såna ”sanningssägare” på möten också. Det är självklart aldrig bra på jobbet utan alltid för mycket att göra, för tungt och en ohållbar arbetssituation. (ibland är det till och med sant)

Jag lägger ingen vidare analys i detta, men nog är det intressant alltid.

(en annan intressant grej som jag funderade på på jobbet är de här människorna som dyker upp en timme innan de börjar på morgonen, för att? Lite oklart. En del av dem jobbar gratis den där timmen. Det måste ju vara motpolen till ”givande och tagande” gissar jag?)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *