Feministisk extrempolitik

Jag läste någonstans att Åhlens slutar ha könsuppdelning av barnavdelningen och tänkte att det var väl bra då. Vem vet, kanske man till och med kan bläddra bland tröjor i massor av färger där storlek 110 är lika stor oavsett färg? Det finns redan butiker som har barnavdelningar. Polarn o pyret är väl den mest etablerade, men även kameleont design och villervalla har något så märkvärdigt som  kläder för barn där man går in på hemsidan och bara ”åh, jag vill titta på byxor/tröjor/trosor/klänningar” och så gör man det. Egentligen inte särskilt konstigt om man tänker efter.

Sen kollade jag in Åhlens sida på facebook och fattade att jag har ingen aning om någonting. Många positiva kommentarer förstås, men ganska många som bara är konstiga.

Min favorit hittills: Handlar inte hos butiker som stödjer en feministiskt extrampolitisk linje.

Ja. Feministisk extrempolitik. Eller för all del den om att hela samhället krackelerar på grund av genustramset.

Man kan förstås tycka vad man vill om genustrams och feminism, men inget av det har väl med barnkläder att göra? Egentligen?

Min stora pojke fick en rosa fleecejacka från en second hand-butik. Sen upptäckte han att den hängde under en skylt där det stod ”flickkläder” och ptja.. jag får inte sälja den, men han tänker ju inte använda den heller om någon skulle råka se honom. Jag tog med honom till Polarn o pyret (där den kom ifrån från början) och bad honom visa mig var flickavdelningen fanns, men de har ju ingen. De har en butik med kläder. Minns jag rätt kan man välja väg efter storlek och typ ytterkläder.

Från att ha haft 2 pojkar som älskar klara färger går de från år till år från rött och rosa och turkost till mer och mer dova blå toner, grönt, brunt och det är väl tråkigt att bli begränsad i sitt färgval, även om det från deras sida är omedvetet? Min yngsta har ett par nattlinnen som han älskar, för man kan nämligen snurra med dem på ett helt annat sätt än med en batmanpyjamas (som han förstås också älskar). Vis av erfarenhet så vet jag att om något år så kommer de där nattlinnena inte vara aktuella längre, samtidigt som jag inte får plocka bort dem.

Min extremfeministiska sida säger mig då att den pojken kanske egentligen vill snurra med sitt jävla nattlinne någongång, men inte riktigt vågar ens hemma för att pojkar ju inte använder nattlinne.

Men vad gör det om de så gjorde? Eller om de inte ville alls?

Själv blir jag mer upprörd över att om man vill ha ett nattlinne eller ett par trosor med Angry birds-tryck så går det visserligen, men då med en glad fågel med rosett än över att man tar ner skylarna ”flickor” och ”pojkar” på barnavdelningarna. ANGRY BIRDS. Glad fågel med rosett. Joråserrusåatte.. Bra försök.

Det är nog inga barn som blir könsförvirrade av det här och det blir knappast kaos i butiken heller, eller tror folk att man ska kasta in alla barnkläder i en enda hög mitt i? Tror man att barn tappar sin könsidentitet för att klädavdelningen inte är uppdelad så är man ju på ren svenska dum i huvudet. Och uppenbarligen så tror man inte särskilt mycket om sina barn heller.

Jag undrar vad det här är för människor, men jag lutar åt att det är samma sort som egentligen inte tycker att en kille kan vara undersköterska och en tjej kan nog egentligen inte vara vare sig målare eller byta däck på bilen. Ja, annat än i undantagsfall förstås. Samma sort som tröstar flickan som gråter när hon ramlar och säger nåt i stil med ”seså, upp och hoppa” till pojken och.. ja, ni fattar.

Om det inte var så sorgligt alltihop så skulle det vara riktigt roligt. En butik skippar uppdelningen på barnavdelningen och folk bara: AAAHHHH! Jordens undergång!!!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100, samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *