Hurra! Grattis!

En annan såndär trist sak när man blir vuxen, eller åtminstone myndig är att man får låna pengar av andra än privatpersoner. Beroende på vad man tjänar får man erbjudanden om att låna svinmycket pengar utan säkerhet till larvigt hög ränta. Eller ja, jag får inga såna erbjudanden alls, men han jag bor med får det. Man kan välja mellan att tro att det beror på att han har en penis eller på att han tjänar mer.

Så man lånar pengar ibland. Sen kommer den där trista detaljen med att betala tillbaka och då upptäcker man att det inte bara är ränta de ska ha, utan påfallande många lägger på en ”aviavgift” på mellan 20 och 60 kronor. Påfallande många erbjuder inte E-faktura. Ren tillfällighet på grund av tekniska orsaker antar jag.

Men ändå, det är fint att man kan låna pengar, för vi är väl bättre på att betala räkningar än att spara lite till mans sådär. Vi brukar dock försöka betala av lånen betydligt snabbare än vad långivaren vill att vi ska göra.

Man betalar in det sista och drar en lättnadens suck för oavsett om det är 200 eller 2000 som ska in varje månad så blir det en utgift mindre och en räkning mindre att lägga in. D

Inga fanfarer? Inga trumpeter? Inga ”hurra” eller ”grattis”?

Nä. Räkningen slutar bara komma och det behöver ju inte betyda ett dugg med tanke på hur postgången idag fungerar. Man vet liksom inte om man inte fick någon post för att det inte fanns någon, för att någon annan fick den eller om den ligger kvar och skräpar på någon terminal någonstans. Ingen vet och PostNord tar som bekant inget jävla ansvar för att din post kommer fram.

Om jag var ett låneinstitut eller en bank så skulle jag faktiskt varenda gång någon betalade det sista på sitt lån skicka ut ett  gratulationskort. ”Bra jobbat” eller ”Grattis, nu är du fri”. Jamen någonting. Detta även om det för mig betyder en kund mindre och mindre intäkter.

Å andra sidan så skulle jag som kund, om jag fick ett vykort när jag hade betalat av min skuld antagligen vända mig till samma ställe nästa gång jag behövde pengar. Och tänk om CSN bara ”Grattis, nu har du både utbildning och en utgift mindre” när man var färdig med dem? Ett sketet vykort har man nog betalat flera gånger om till långivare som tar 60 kronor för att skicka ut en räkning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *