Det här med baciller och att tvätta händerna (33)

Som undersköterska är jag bra på det här med basala hygienrutiner, det vill säga hålla rent där det ska vara rent. Sen slarvar jag med det förstås, för jag är människa, men som alla borde veta så är handtvätt med tvål och vatten ungefär det bästa mot smitta. Sprit behövs i princip bara på sjukhus och på andra liknande institutioner. Egentligen.

Jag har också handsprit hemma och i perioder är jag på barnen hela tiden om att de ska tvätta med tvål och vatten och sen sprita händerna, men sprit biter på bakterier och det mesta vi åker på är.. tada.. virus.

När vi var och handlade senast så skulle jag panta flaskor och när jag stod där så kommer ett par som också ska göra det. Kvinnan sätter igång att tvätta kundvagnens handtag mycket nogsamt, nästan frenetiskt medan mannen börjar att panta flaskor. Ni vet hur det är, när man har pantat så är man ibland kladdig om fingrarna efter öl/läsk och man vill tvätta sig. I vår affär har de ett handfat ståendes precis bredvid pantautomaterna..

De blir klara till sig, både med panten och skurandet av kundvagn och tränger sig då fram för att tvätta händerna. Deras handtvätt bestod i ungefär 5 minuters spolande under kallt, rinnande vatten.

Och då fattar jag verkligen inte det här kundvagnsskurandet alls?

Man kan ha olika orsaker till att vilja akta sig för smitta. Ibland befogade orsaker och ibland är man lite stollig bara, men det är för mig helt obegripligt hur man väljer att inte läsa på om smittspridning och hygien om man nu av någon anledning ska tänka på det?

Här kan du lära dig att tvätta händerna ordentligt.  Hemma kan du ha en hård tvål om du vill och ni inte är för många, om du låter den ligga i en luftig tvålkopp så att den hinner torka ordentligt mellan varven.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *