lalalalalalabingo!

Hmm…alltså, hörni. Svenskarna har dragit på sig en massa betalningsanmärkningar och de verkar bara bli fler och fler. Folk köper grejer de inte har råd med, lånar för att de kan, tappar bort räkningar och har sig. Det ser jävligt illa ut alltså. Dessutom så kommer det ju att sluta med att ingen vill låna ut pengar till den dumma svensken som har hål i plånboken och då stannar bostadsmarknaden upp, marknaden över huvud taget! Om ingen får låna pengar, vem ska då köpa grejer? Nä, det här måte vi göra något åt.

Jag vet!

Vi ändrar från att alla anmärkningar varit offentliga så att alla som lånar ut pengar kan kolla upp om Nisse fattar det här eller inte, till att småskulder som telefonräkningen som hamnade i soporna, parkeringsboten som ändå var orättvis och sådär inte syns så att Nisse får låna pengar och öppna abonnemang även i fortsättningen. Jag menar, bara för att man missat ett par påminnelser efter en räkning så betyder det ju inte att man inte är kreditvärdig. Inte att man har ett elloslån med 25% (obs! jag vet inte vad ellos har för ränta, jag drog till med något) ränta heller. Klart Nisse ska kunna åka utomlands även om han inte kan spara och avbetalningar känns ju inte lika mycket på en gång.

Inte nog med det, slutresultatet blir att folk kan fortsätta att handla vilket vi gillar och antalet effentliga anmärkningar minskar. Fiffigt va?

Ja. Varför inte uppmuntra folk att låna pengar till att köpa aktier också?

Andra bloggar om: ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till lalalalalalabingo!

 1. Peppe skriver:

  Hmm, anar jag en smula sarkasm? 😉
  Håller med dig till viss del samtidigt som nån sorts mingräns
  för att få en betalningsanmärkning kanske inte är så dum.
  Skulle man missa en parkeringsbot för ett par hundra är man
  körd i några år framöver och det ”straffet” står inte i proportion till brottet.

 2. Det är ju en alldeles förträfflig lösning! Så skjuter vi konsekvenserna ännu längre framför oss, blundar och kör så det ryker! Låna utan täckning så hålls hjulen rullande!

 3. Drottningen skriver:

  exakt! och de som lånar pengar måste höja räntorna för alla för säkerhets skull eftersom de inte får veta om folk är freditvärdiga egentligen eller bara lite grann.

  Nåja, om jag ska vara allvarlig så förstår jag ju samtidigt meningen med det. Det kan knappast vara kul att inte få ett bolån idag trots fast inkomst pga en telefonräkning för 2 år sen, men det borde gå att lösa om människor pratade med varandra.

  Å andra sidan så har man ju redan tidigare konstaterat att det är alldeles för lätt att få låna pengar idag, det kanske är därför anmärkningarna ökar

 4. West skriver:

  ”men det borde gå att lösa om människor pratade med varandra.”

  Mja, jag vet inte hur det är med dig, men jag har personligen aldrig haft någon större framgång i det här med att prata med dem som jag är skyldig pengar (om det inte rör sig om privatpersoner, naturligtvis). I de flesta fall kan man uppvisa sin goda vilja hur mycket man vill utan att det gör något intryck. Oftast blir det något i stil med:

  ”Jag kan inte betala det här i en klumpsumma, men jag kan gärna betala av det på några månader.”
  ”Nej.”
  ”Nej? Vadå nej?”
  ”Vi befattar oss inte med avbetalningsplaner. Ge oss pengarna nu.”
  ”Jag tror inte du förstår. Jag har inte ens sådär mycket pengar.”
  ”Så tråkigt. Ge oss pengarna nu.”
  ”Okej, hejda!”

 5. Drottningen skriver:

  nu menade jag mer typ: Jaaahaaa… du har en betalningsanmärkning här.
  – jo, för två år sen så bröt jag benet och då var jag sjukskriven ett ett halvår och sen blev jag deprimerad och ja, mitt i den där vevan så missade jag helt enkelt den där räkningen och när jag väl fattade vad som hände och kunde betala den så var anmärkningen ett faktum. Men den är betalad nu och jag har skött mina betalningar sen dess, jag kan visa upp kvitton om du vill?
  – jasså… ja,, det där var ju lite klantigt. Men om vi säger så här, du ger mig kvitton på skött ekonomi för de senaste 6 månaderna så ska vi se vad vi kan göra.

  Jag tycker att förslaget snarare dels uppmuntrar till mer lånande som folk tydligen inte har råd med och dessutom ska de som lånar ut pengar göra det under falska premisser. Varför är det självklart att få låna pengar eller öppna ett abonnemang? Jag tror dessutom att om man har en anmärkning så kan man behöva de där 3 åren till att få ordning på sin tillvaro utan att frestas till att låna pengar för att betala räkningarna.

 6. West skriver:

  Jaså, jaha, jag trodde du menade att försöka resonera med dem man är skyldig kosing. Då var det en annan sak. Jag håller nog rentav med dig 🙂

 7. Drottningen skriver:

  naturligtvis så gör du det. jag har ju rätt. som vanligt

 8. Peppe skriver:

  OK så min kommentar blev bortmodererad???

 9. Visst är det skönt att alltid ha rätt?

 10. Drottningen skriver:

  njae, jag vet inte. eftersom ingen tror på att jag har rätt så är det ganska frustrerande

 11. Drottningen skriver:

  Peppe: Du hade blivit markerad som spam och eftersom jag inte har ett fungerande mailkonto på leksaksdatorn (och en bredbandskabel för lite) så blev det lite tjall på linjen kan man säga.

  Men ärligt talat, hur ”missar” man en parkeringsbot så till den milda grad att man får en anmärkning? En gång i tiden så försvann en del räkningar för mig från radiotjänst (intressant nog så skickade de ut en ny räkning för nästkommande period utan att berätta att jag var skyldig dem pengar)vilket resluterade i att de skickade ärendet till kronofogden som i sin tur skickade en ny räkning +500 kronor. Jag hoppade högt, pratade med alla (vilket inte gjorde någon nytta) och i och med att jag betalade den så bidde det heller ingen anmärkning. Det är ju inte så att bara för att kronis har min adress så är jag märkt.

 12. Peppe skriver:

  OK, då är jag med.
  Det är lätt att missa nån räkning och straffet för det är alldeles för högt för brottet som sagt.
  Posten är en en historia för sig. De har slarvat bort räkningar flera gånger.
  Tur att det har funnits påminnelser…

 13. Drottningen skriver:

  peppe: visst är det lätt att missa en räkning, men nog får man en påminnelse åtminstone? Och när det skickas till kronis så skickas det också ut en räkning. Man är nog bra stenad om man missar en räkning så till den milda grad att man fått en anmärkning utan att egentligen veta om det. Jag säger inte att det inte kan hända, för jag har sett det själv, men jag är fullständigt övertygad om att en människa i den sitsen inte ska låna pengar på ett tag. alls.

  man kan lika gärna vända lite på det istället för att bara kalla det straff. Du (som exempel alltså) har en anmärkning och borde slippa frestelsen att låna pengar för att täcka upp (det är väldigt enkelt redan idag) och låneinstituten slipper låna ut pengar under falska premisser. Som sagts tidigare, ska du köpa ett hus och har en anmärkning pga av en böteslapp så kan man säkert prata om saken och så får du låna ändå.

 14. Peppe skriver:

  Tja, har man redan kontakter med banken, som man har i en mindre stad tex, så kan man nog få låna. Annars inte.

 15. Drottningen skriver:

  Peppe: nu låter du lite negativ tycker jag. seså, tänk solsken nu =P

 16. Peppe skriver:

  Hehe, jag negativ? Aldrig. 😉

 17. vokzzi skriver:

  sms lån bästa som finns 🙂

 18. kreditvärdig skriver:

  Jag håller med dig. Släng alla tråkiga register i Östersjön och dela ut pengar till folket ;). Annars brukar det ofta vara ganska mycket varningar innan man ärendet skickas vidare då det brukar vara massa jobb och kostnader från företaget i fråga. Men finns ju alltid undantag och ”tråkiga” företag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *