högmod går före fall

Tvn står på och surrar, kristdemokraterna har bjäbbat om aborter i en halv evighet känns det som och jag orkar inte riktigt lyssna. Nyss hajade jag dock till när det dök upp en tant med mikrofon, jag misstänker att hon är svts kommentator eller så, som kläcker ur sig ”man ska alltså fortfarande få göra abort från och med den artonde veckan”. Så menade hon antagligen inte, för tänk om alla som blev gravida och ville göra abort var tvungna att göra den 18 veckor in i graviditeten?

Jag tycker på ett sätt att det är svårt att ta ställning, för mitt inre jag säger spontant en sak samtidigt som mitt resonabla jag säger en helt annan. I vanlig ordning så handlar det inte om vad jag som människa tycker över huvud taget, utan vad man som samhällsmedborgare tycker. (hängde ni med på den?)

Som människa kan jag inte tänka mig att abortera ett friskt barn, men som samhällsmedborgare så tycker jag att det är varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp och därför måste man få göra abort. Samtidigt så verkar många inte begripa att man om man har oskyddat sex faktiskt kan bli gravid och jag tycker att det är förkastligt att gång på gång göra en abort för att man ”inte tror på hormoner” och kondom är att ”käka kola med papper på”.

Men än en gång, det är inte upp till mig som människa att vare sig döma eller bestämma. Folk gör så mycket konstigt och vrickat som jag spontant tycker är helt galet, min åsikt är inte lag och mina tankar är inte nödvändigtvis rätt för andra.

Tydligen så slapp Hägglund avgå som partiledare och det andas åtminstone ett visst hopp för kristdemokraterna. En annan tanke som slog mig är att det är ganska intressant att just kristdemokrater ofta anser sig kunna tala om för folk vad som är rätt eller fel, skulle man inte kunna kalla det för högmod rentav? Och är inte högmod en dödssynd?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till högmod går före fall

 1. magdalena skriver:

  De så kallade ”dödssynderna” är ett medeltida katolskt påhitt. Ordet dödssynd nämns bara en gång i Bibeln och då beskrivs det som att man hädar den helige Ande.
  I övrigt är de katolska ”dödssynderna”, frosseri, högmod m.fl. en beskrivning av att man går till överdrift med något. Frosseri – mat behöver vi för att leva, men äter vi för mycket och hela tiden dör vi tidigare än annnars. Högmod – självförtroende är bra att ha, men blir man för kaxig blir man nonchalant. etc.
  Att du uppfattar kristdemokrater som dömande och anser sig ha monopol på sanningen har nog mde dig själv att göra (lite kristofobi kanske 😉 ) Alla partier tycker att de har rätt och att alla andra har fel – då spelar det ingen roll om man är kd:are eller sosse eller något annat.

 2. Drottningen skriver:

  javisst. jag tycker också att jag har rätt och de som tycker annorlunda har fel, men det ger mig fortfarande inte rätt att slå folk i skallen med min åsikt.

  och nej, jag har ingen kristofobi, men det var ett roligt ord 😉

 3. Neny skriver:

  Förstår precis ditt resonemang kring abort. Skulle själv aldrig frivilligt ta bort ett liv, men jag skulle heller aldrig påtvinga någon annan att inte få bestämma över sin kropp.
  Kan iof inte riktigt hålla med dig om att KD är högfärdiga, högmodiga… Däremot är de principfasta, vilket få av de andra partierna är. Men om det är bra- det är en annan femma…

 4. Drottningen skriver:

  neny: mäh! jag var ju rolig!

 5. Jansson skriver:

  Hej,

  På vilket sätt slår KD folk i skallen med sina åsikter? Hur skiljer sig KD:s framförande av sin ideologi från andra partiers.

 6. Drottningen skriver:

  att tala om för människor som väljer att göra abort att de dödar sitt barn tycker jag är att slå en åsikt i skallen på folk. Nu är tack och lov inte alla kristdemokrater så lika lite som alla muslimer vill att kristna ska brinna.

 7. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » kristdemokrater igen

 8. Besökaren skriver:

  Jag tycker mig se att kristdemokrater och starkt kristna människor i allmänhet är bra mycket stingsligare mot den här typen av kritik än den övriga befolkningen – kanske trampar du på en öm tå?

 9. Drottningen skriver:

  Besökaren: människor om tror väldigt starkt på något vad det än må vara verkar vara lättretade när det gäller kritik. Jag trodde iofs att jag åtminstone skulle få någon som förklarar hur det ligger till med allt. Jag är nog inte så bra på provokation 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *