Mel Gibson´s Apocalypto

Om du tänker se filmen snart så kan du sluta läsa nu, men personligen så tycker jag att du kan se en annan film istället.

Filmen är alltså 2 timmar och 12 minuter lång.

Filmen börjar med att ett gäng mayaindianer är ute i skogen och jagar. Det gör de i ungefär 20 minuter och säger väl kanske 3 ord till varandra och det är när de råkar snubbla över ett annat gäng indianer som har vägarna förbi och berättar att deras mark har blivit skövlad.

Sen släpar de hem bytet, har fest och går och lägger sig. Det tar 10 minuter.

Dagen efter blir de anfallna av en tredje stam och då slåss de i 20 minuter och ett par stycken blir tillfångatagna och ska släpas över till den tredje stammens hak. De går och går och går i en halv evighet och jag kom på mig själv med att imitera Mora träsks ”Vi kommer till en flod. Vi kan inte gå över den” osv.

I den tredje stammens by går det 20 minuter till när ett par indianer halshuggs och så slåss de och huvudpersonen, Jaguar lyckas rymma. Sen springer han, med en pil genom bröstet i ta mig fan 40 minuter innan han kommer hem och gör ett blåsrör av ett blad, pilar av pinnar och har ihjäl alla utom två av dem som följer efter honom.

Sen kommer de fram till stranden där det ligger en massa skepp för ankar och ett gäng vitingar är på väg in, så då rusar Jaguar därifrån och drar upp sin fru ur brunnen där hon har gömt sig med äldste sonen hela tiden och har fött ett barn samtidigt som det regnade och brunnen höll på att svämmas över.

Frun frågar om de ska prata med vitingarna, men Jaguar tycker att de ska gå in i skogen istället och sen är filmen slut.

Av dessa 2 timmar och 12 minuter så gick och sprang de utan att säga något säker en och en halv timme av tiden. Resten gick åt till att ha fest, föda barn och hålla ett tal om att det är Jaguars skog och hans pappa har minsann jagat där och Jaguars son ska jaga där yadayadayada.

Om Mel Gibson kunde se till att ha någon slags handling i sina filmer istället för bara elände och blod så kanske någon skulle vilja se dem två gånger. Som det är nu vill man helst slippa se dem en första. Det enda som faktiskt hindrar Apocalypto från att bli rent igenom plågsam är att indianerna inte pratar engelska utan någon rotvälska som i alla fall för oss ovetande skulle kunna vara ett mayaspråk.

Josh har också tyckt till. Han lyckades se hela filmen utan ett enda utbrott.

Andra bloggar om: , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Mel Gibson´s Apocalypto

 1. Pingback: Enligt Min Humla » Apocalypto

 2. Anino skriver:

  Jag såg Apocalypto med en kompis för några dagar sen. Det var mitt önskemål vad gäller film och det var tredje gången jag såg den… Den är ju helt otroligt BRA! Vad är det du inte förstår? 😉

  Det är ju en actionfilm, inget snack om den saken. Jaguar Paws flykt och kamp mot förföljarna följer ju ungefär samma formel som Rambo och Die Hard, men det är 1) mycket bra action 2) en helt otrolig backdrop av regnskog, naturfolk och offerkult. Det finns säkert många fel i kostym och liknande, men för mig var det en tidsresa att se den.

  Och finns det någon motsättning mellan en högtstående kultur och våld? Romarriket, någon? Maya, Inka och Aztek var ju i våra ögon rätt sjuka med sina massoffer, men det var ju så det var också. Man stack ut på raider för att samla in människor att offra, så det är ju en realistisk och inte alls krystad bakgrundsstory till filmen.

  Sen tycker jag att det sägs otroligt mycket – outtalat – i prästernas medvetna blickar och små leenden när de genomför ritualen under solförmörkelsen (som de har räknat ut exakt!) och hetsar upp folket till bristningsgränsen. The devil is in the details..

  Plus att våldet är SÅ snyggt!! 🙂

 3. Anino skriver:

  Jag är numera en stolt ägare till en atlatl – spjutkastaren som används i filmen (och som människan har använt i minst 100 000 år!). Helt otrolig uppfinning! Man blir överraskad över räckvidden och precisionen. Mycket roligare än en hockeyklubba…

 4. Peppe skriver:

  OK, efter att ha läst Joshens bloggpost förstod jag att filmen inte var särskilt bra men nu vet jag HUR kass den är. 🙂

 5. Lotta skriver:

  Tack för tipset. Den ska jag INTE se. Ungefär samma känsla jag hade för Sagan om ringen. Regn, svart, skriande hästar, blöta hober, vrålande monster i all evighet amen. Min son förlåter mig aldrig för det… 😀

 6. ZIrk. skriver:

  ASSÅ denna film värkar vara dålig och tråkig. om du skulle vilja upmanna folk att se filmen så skriver du ju på fel sätt. aja ha det bra Pz

 7. Drottningen skriver:

  anino: Den hade kanske varit bra om den hade haft en handling. Det är vad jag inte förstår, lika lite som jag förstår vad Rambo handlar om. 😉 Det där om högstående kulturer är du nog på fel person om, jag har inte skrivit något om det.

  Peppe: Tekniskt är den ju bra. Vill du ha handling så.. kanske inte.

  Lotta: Men.. sagan om ringen har ju en handling? Men ja, det är ett fasligt bråkande och inte behövde man slåss i en halv evighet? Utfyllnad tror jag att det handlade om.

  Zlrk: Attans!

 8. Anino skriver:

  Helt riktigt, jag var halvsovandes när jag skrev kommentaren inatt och tyckte det var smart att kommentera ditt inlägg tillsammans med Joshens… My bad 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *