Allt är farligt

Jag blir lite trött på allt som är farligt, och jag är ändå expert på att oroa mig och akta mig för både reella och inbillade faror, men ibland står det mig upp i halsen.

Det är inte alltför länge sen jag skrev och berättade att man inte ska klappa främmande djur när drevet gick förra gången. Den här gången orkar jag inte ens kommentera eländet på annat sätt än att det är konstigt att så få bärplockare blir anfallna. Jag läste en kommentar någonstans om att det var för att bärplockare inte har hundar med sig. Va? Om jag hade en hund och skulle plocka bär så skulle jag väl fan ta med mig hunden?

Och den här farliga Ehecsmittan då? För det första, ehec är ingen ny superbakterie som är ute efter människan. Den har stökat runt rätt länge och ställer som salmonella till det i magen och man kan bli ganska sjuk ja. Bakterien dör dock när du tillagar maten, precis som salmonellabakterien.

Varför tror människor att ett slakteri är bakteriefri? Ska man vara väldigt rakt på sak så finns det en faslig massa lik där och det är väl ingen som skulle få för sig att laja omkring med en död människa och sen stoppa fingrarna i munnen? Jo, jag vet, det är en haltande jämförelse, men lik som lik så att säga.

Precis som du inte ska klappa främmande djur så ska du inte äta rått kött, du ska inte använda samma redskap till köttet som till salladen du ska ha till, köttet tillagar du och så tvättar du händerna flera gånger under matlagandets gång. Hur svårt ska det vara?

Det är klart att det är upprörande att så många slakterier inte uppfyller kraven på hygien, men ännu mer upprörande är faktiskt att så många människor faktiskt iskallt räknar med att allt är så rent och fint och gulligt här i Sverige. Annat är det i t ex Brasilien. Usch! Nej, svenskt och rent kött ska det vara.

Tillaga köttet! Och nej, man provsmakar faktiskt inte smeten när man steker köttbullar. Idiot. Man gör smeten, rullar en köttbulle som man steker och sen smakar man om man tvivlar på sin förmåga.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Allt är farligt

 1. msgarbo skriver:

  Krångligare blir det ju med mat som inte ska tillagas/upphettas. För man har ju hittat salmonella i grönsaker, och vem vill koka sin sallad?

  …och sen har vi ju alla såna där supersmarriga saker som inte heller är tillagade: råbiff, procioutto, sushi, breasola, ostron… Då får man helt enkelt chansa: njuta och hoppas att man överlever 😉

  Livsfarligt, och rysligt gott…

 2. Drottningen skriver:

  nä,, koka sallad kanske man inte vill, men skölja noga? Då tycker jag att det är värre med typ påläggskorv, som ju ska ätas kall men tillagats av någon annan, men det är en helt annan sak.
  Klart man inte kan gardera sig, men man kan låta bli att göra uppenbart dumma saker, som att äta råbiff 😉

 3. Lotta skriver:

  Mormor sa att man skulle smaka på färsen när man gjorde köttbullar för att se om den var salt nog. Jag har aldrig kunnat men tänker på det varje gång jag trillar bullarna. Bara tanken på rå färs. Blärk.

 4. Drottningen skriver:

  min mamma gjorde likadant, men hon visste inte bättre tror jag. (och ja, det verkar skitäckligt… å andra sidan så provsmakar jag aldrig när jag lagar mat)

 5. Linda skriver:

  Jag är ganska pragmatisk när det gäller baselusker av olika slag. Sjuk blir man liksom alltid, och jag, en rask och kry kvinna i mina bästa år överlever ganska mycket. Lite skit rensar magen.
  Sen behvöer man ju inte vara dunderpuckad och tex dra i sig en råbiff mitt i rötmånaden på en skitig tallrik. Eller en halvrå kyckling på teneriffa tillagad av en snorig och skäggig man och hans eksemröda lilla mor med TBC.

  Men Drottningen, vet du inte att man SKA provsmaka när man lagar mat, ty så har Mat- Tina sagt.

 6. Drottningen skriver:

  Linda: Provsmakning är för såna som är osäkra. Jag gör antingen fantastisk mat eller oätlig mat, behövs ingen provsmakning för att veta vilket som är vilket. Och Mat-Tina.. alltså, jag gillar henne, men hon lagar ganska konstig mat. Han Per Morberg är roligare och mer i min smak (så länge någon annan städar efteråt . herreguuud vilken gris han är)

 7. Linda skriver:

  Jag har tyvärr missat Pers program, men jag tror jag skulle uppskatta det.
  Strängt taget hela min uppfostran har gått ut på att man måste smaka maten man lagar, så man inte utsätter sina gäster för ondo.
  Jag kan inte ens koka makaroner utan att kolla konsistensen.

 8. SARA skriver:

  vad är du för rädd dp?

 9. Drottningen skriver:

  Linda: Provsmakandet är Josh’s jobb om vi nu ska bjuda hem folk.

  Sara: eh…va?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *