Ät och var tyst unge!

I Dalasjöfors har man börjat med kyld mat även till förskolorna, det vill säga mat som levereras kyld för att sen värmas upp på plats innan servering. Jag är säker på att man i olika kommuner kallar det lite olika saker, i Södertälje kommun kallas det cook and chill och har de senaste åren serverats på kommunens äldreboenden. (tydligen så även i Dalasjöfors)

Jag vet förstås inte hur snacket har gått där, men här hette det att maten vara god och näringsrik och skulle spara tid, minimera smitta och spara pengar åt kommunen. Kommunsnubbarna hade minsann smakat och kunde konstatera att det var så gott så.

Konstigt nog så har jag aldrig hört av någon av våra gamla på mitt jobb att maten skulle vara god, snarare att det saknas salt, maten doftar inget och att man inte ens ser vad det ska föreställa. Just såna saker som man vet är viktigt när man är gammal och har dålig aptit.

Någon som har märkt av någon debatt om det hela?

Men nu när samma mat då ska serveras baaaaaarn, då blir det ett jävla liv. En av papporna har startat ett matuppror och säger bland annat ”Vi vuxna har ett alternativ, vi kan välja vad vi vill äta i stort sett. Barnen måste äta det här varje dag.”

Ja, vi vuxna kan välja, så länge vi inte har gamla och i behov av kommunal omsorg. Barnen kan i alla fall få ”riktig” mat hemma och på helgerna, som boende på ett äldreboende så får man äta det man serveras, oavsett vad det är för sörja.

Det får man inte glömma bort, en dag kanske vi ligger där själva. Varför ska inte våra gamla få äta lika bra mat som våra barn?
Jag förutsätter för övrigt att kommunsnubbarna både i Dalasjöfors och Södertälje kommun serveras denna goda och näringsriktiga mat under lunchraster och representationsmiddagar. Alla måste ju bidra till kommunernas ansträngda ekonomi och att agera på något annat sätt skulle ju rentav kunna kallas hyckleri.

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i Äldreomsorg, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ät och var tyst unge!

 1. Danni. skriver:

  Det är klart folk skiter i de gamla, de har ju redan haft sitt lilla roliga…det är så skönt att stoppa in dem på hem och slippa ansvaret och det är så skönt när saker går på löpande band, orka bry sig om ifall de äter, de ska ju ändå dö.

  Ungar däremot. Skrikiga jävla ungar som äter vad som helst om de är nog hungriga de ska minsann ha gourmémat på dagis, att föräldrarna sedan ger dem mer skitmat än den kylda maten när de kommer hem, de tänker de inte på. Billys pizza och findus färdigrätter säljer nog bäst bland småbarnsföräldrar enligt min statistik.

  Varför inte ge ungarna sämre mat på dagis och sedan laga fin fin mat till dem när de kommer hem (istället för att ge dem Billys pizza) och ge de gamla, som inte får/kan laga sin egen mat något nyttigare/godare/lyxigare?

  Det är så jävla hemskt att folk som jobbat hårt hela livet bara puttas undan, inte får ha en enda åsikt utan att det är gnäll och endast de som tillför samhället något just nu räknas…

  Jag ser din poäng och jag håller med dig. Hyckleri.

 2. Amanda skriver:

  Baaaarnen är ju vår framtiiiid, förstår du väl. De gamla ska ju bara dö, ju.

  (Fortfarande inte läst allt…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.