Vem slår vem?

För ett tag sen skrev jag om varför jag inte protesterar mot mäns våld mot kvinnor och föga förvånande så fanns det en del som verkade tycka att det är flest män som slår kvinnor istället för tvärt om och dessutom kan ju en man försvara sig.

Äntligen ska man utreda kvinnors våld mot män. I Storbritannien finns siffror från slutet av förra seklet som visar att 15,5% av männen har slagit sin partner. 11,3% av kvinnorna har slagit sin partner. Jag tar för givet att man i detta måste lägga till ett mörkertal också, för det jag som kvinna räknar som våld kanske inte en man räknar som våld, men det kanske man har varit smart nog att lösa i sin frågeställning.

Siffrorna är ju gamla som sagt och definitivt inte svenska, men jag är då inte förvånad över att de ligger så nära varandra som de faktiskt gör. Kvinnor slår faktiskt sina partners ibland, precis som män inte slår sina partners ibland.

Jag väntar med spänning på vad den svenska undersökningen kommer att visa.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Vem slår vem?

 1. Linda skriver:

  Nu kan jag vara fördomsfull, men borde inte mörkertalet för misshandlade män vara större? Känns som det är en större skam för en man att inte kunna försvara sig mot det svagare könet än tvärtom. Jag menar, Tuffa Victor och Lille Fridolf är väl kanske inte dagsaktuella seriehjältar, men… Ja… Dom är ju roliga just för att dom får stryk av sina kvinnor. Jag vet inte. Kan iofs inte tro att det är en kul situation vilketsom.

 2. Drottningen skriver:

  Jo, det tror jag också, men själva grejen med mörkertal är ju att man inte vet. Jag anar att du är på rätt spår hur som helst

 3. Claes skriver:

  Se utdrag från Wikipedia

  Kön och våld i nära relationer

  Enligt en sammanställning (meta-analys) av 82 studier om parkonflikter (couple-conflict study) från år 2000 [2] [3][4] [5][6] är kvinnor är lika benägna, eller mer benägna, att använda fysiskt våld mot sin man än vice versa.

  Sverige
  Forskarna Gill och Remahl har kommit fram till att i Sverige är ”kvinnor lika våldsbenägna som män i parförhållanden”. [2]

  [2] Archer, J., Sex Differences in Aggression Between Heterosexual Partners: [A Meta-Analytic Review]. Psychological Bulletin, 2000. 126(5), 651-680.
  [3] O’Leary, K.D., Are Women Really More Aggressive Than Men in Intimate Relationships? [Comment on Archer (2000)]. Psychological Bulletin, 2000. 126(5): p. 685-689.
  [4] Johnson, M.P., Domestic Violence: It’s Not About Gender—Or Is It? Journal of Marriage and Family, 2005. 67, 1126–1130.
  [5] Hanson Frieze, I., Violence in Close Relationships Development of a Research Area [Comment on Archer (2000)]. Psychological Bulletin, 2000. 126(5), 681-684.
  [6] Jacquelyn W~ White, et al., Intimate Partner Aggression What Have We Learned? [Comment on Archer (2000)]. Psychological Bulletin, 2000. 126(5), 690-696.

 4. Magnus skriver:

  I mitt tidigare äktenskap var det bara mitt ex som brukade våld… och den enda som gjorde en polisanmälan mot mig (ville få ensam vårdnad)…

  Titta på denna bild och fundera på vilka signaler som dessa myndigheter ger…
  http://www.s.lst.se/NR/rdonlyres/5BCCB42E-59D2-4560-A750-66C23EC71C0A/70479/familjevald_lansovergripande_2007_05.pdf

  Ha en härlig kväll!

 5. Cicci skriver:

  Tror som de andra komenteranrna att mörkertalet över män som utsätts för våld är jätte stort. det är som nörkertalet över män som utsätts för våldtäckt.. tror det begårs grymt mycket mer bakom stängda dörrar än som anmls..

 6. Mr Galahad skriver:

  Jag skriver också om detta i egenskap av fd offer.

  Problemet med kvinnors våld mot män har länga tystats ned och den som tar upp det slås genast ned av stora grupper med radikalfeministiska kommentarer. Man tycks blunda för de många undersökningar som pekar på att kvinnors våld är vanligare än mäns våld men att mannens våld syns lättare då han står för värre skador.

  Någon sa det en kvinna uppfattar som våld kanske en man inte alls uppfattar som våld och där har man nog en kärna i detta.
  Vi män får ju tåla lite eller hur?

  //Mr G

 7. sidekick skriver:

  Gill och Remahls forskning metod har brister som gör att resultatet inte är representativt. Uvalet har inte skett på det brukliga sättet med erkända vetenskapliga metoder, exempelvis slumpmässigt urval eller besöksenkäter, så att urvalet blir oberoende. Det har istället skett genom marknadsföring, vilket kan antas locka en viss typ av personer mer än andra, visar erfarenheter från forskningen.

  Självklart finns våld från kvinnor mot män, men Gill och Remahls forskning ger tyvärr inte representativ information om detta, pga att urvalet alltså inte är oberoende.

  Den nyaste relevantaste forskningen som finns på området mäns våld mot kvinnor kan läsas i Slagen Dam som skett i samarbete med SCB. Ser man till SCB: statistik är också män överrepresenterade inom allt våld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *