Brinn!, raketglin

Jag fick ett samtal från jobbet för ett par timmar sen eftersom jag ska jobba inatt och mina kollegor vet att jag inte har körtkort. Bussarna är nämligen inställda mellan klockan 19 och 06 fram till nyårsdagen eftersom folk skjuter raketer på dem. I år igen. Precis som de skjuter raketer på hus, människor, bilar, hundar, katter, i trapphus, i brevlådor osv.

Era förbannade jävla as! Jag hoppas verkligen att ni skjuter er blinda å det snaraste och jag vill inte höra ett förbannat pip om hur synd det är om alla boende som inte kan ta sig ner till centrum/kyrkan/släkten, för det är ni, era as, som har ordnat det så bra.

På samma sätt så har ni ordnat det så att personalen som tar hand om era gamla inte kan ta sig till och från jobbet, samtidigt som ni förväntar er att de ska ha tillgång till personal dygnet runt. Era mor/farföräldrar sitter och gråter och har ångest på nätterna för att de inte förstår vad det är som smäller hela tiden och vi kan inte lugna dem. Förutsatt att vi kan ta oss till jobbet alltså. (och när vi, som personal vänligt ber er att avlägsna er för att de gamla blir rädda så får vi höra “de är gamla, låt dem dö”)

På senare tid har problemet faktiskt tagits upp i media, men då som ett förhållandevis “nytt” problem. Hallå?? Vi har haft det så här i alla fall de senaste tio åren. Gissa hur kul det är när man ska till jobbet och man har en klump i magen för att man är rädd för att bli beskjuten, och sen när man går den lilla biten från busshållplatsen får ducka och hoppa undan för att det står några glin och siktar med sina rakter på en.

Varifrån kommer rakterna och vem är det som betalar dem? En inte alltför långsökt gissning skulle vara att det är samma personer som sen klagar över inställda bussar, men vad vet jag? Däremot vet jag att jag avskyr dessa glin (det är för all del inte bara småbarn det handlar om dessvärre) ärligt och mycket innerligt och deras föräldrar lika mycket som låter det fortgå. Jag bryr mig inte om att det skulle kunna vara så att de inte vet, för det är deras förbannade skyldighet att veta!

Dessutom så är det av någon anledning i just de områden som räknas som fattiga som det skjuts mest och oavsett anledning så är det någon som betalar raketerna. Jag vill i fortsättningen inte heller höra något gnäll om att samhället inte släpper in någon och att folk inte har råd med ditten och datten och att ungdomarna ska ha något att göra. Gör era läxor så kanske ni kan förändra situationen själva istället för att förvänta er att samhället ska fixa allt.

Nu kvittar det för mig just idag att bussarna inte går, eftersom Hans Kungliga Höghet så vänligt eskorterar mig, vilket han gör när han kan eftersom jag faktiskt är rädd för att ta bussen av ovan nämnda anledning. När det inte säljs raketer går det nämligen bra med sten också.

Det här har fått pågå alltför länge och rent krasst så har polisen inte särskilt stora möjligheter att ta tag på glina om man ringer. De är snabba i fötterna förstår ni och ingen vet något och ingen har sett något förstås, men jag har ett förslag till Anders Lago och grabbarna till nästa år.

Alltså, jag antar att man som försäljare ansöker om tillstånd att få sälja pyrotekniska prylar. Till nästa år så tycker jag att alla beviljade tillstånd ska dras in och inkommande avslås i hela kommunen. Visserligen kan packet köpa dem i andra kommuner, men då får de anstränga sig lite mer.

Vidare ska all hantering av fyrverkerier förbjudas och poliserna kan få möjlighet att plocka glina bara de står där och ser oskyldiga ut med en raket. Sen ska en polisanmälan och en utredning till socialtjänsten göras. Som många vet så ska det anmälas om man mmisstänker att ett barn far illa, och en snorvalp i knappa tioårsåldern som skjuter rakter måste väl rimligen vara helt oövervakad och således fara illa?

Kommunen kan arrangera ett fyrverkeri på lämplig plats för de som tycker att det är viktigt. Det ska dock utföras av kompetenta människor och bekostas av skattepengar. Det kan det vara värt för att slippa vara rädd i månader runt jul.

Tydligen är det många invånare i kommunen som inte begriper att 18-årsgräns på raketer finns av en anledning eller att man faktiskt inte får skjuta raketer alls inom tätbebyggt område och enligt mitt tycke så gäller ansvar under frihet, och kan man inte hantera ansvaret så dras friheten in.

Nu har jag inte alls berört alla husdjur som lider, särskilt hundar som inte vågar gå ut och pinka eftersom det brukar bemötas med “skyll dig själv som skaffat djur”, men ni kan säkert räkna ut själva hur lyckat det är.

Edit: Sådär ja, lite huvudvärk på det här då. Så går det när jag blir upprörd

Edit: Nu har LT också vaknat. Varför har Charbel raketer? Han ska fan inte ens ha en tändare.

Andra bloggar om: , , , ,

22 thoughts on “Brinn!, raketglin

 1. Fy fan vad vidrigt. Jag hade absolut inte vågat gå ut….. det räckte med i somras när vi kom upp ur metron i Barcelona på nån jävla helgdag de firade. Torget vi skulle upp på var en veritabel krigsskådeplats och totalt insvept i krutrök. Det smällde och tjöt överallt och vi småsprang till lägenheten.
  Om alla ringde polisen hela tiden då? Det är ju inte klokt att det får fortgå!

 2. Åhh vad trött man blir! Jag är glad att jag inte bor i Lina Hage längre, för när polisen väl kommer till Ronna drar ungjävlarna därifrån dit och smäller istället. Vi fick en in i trädgården förr förra året och det var inte kul, eftersom min bror var ute och lekte och blev skitskraj.

  Fast jag har aldrig blivit så rädd som när jag och en vän var och tankade i Mariekäll och någon jävel kastade in en under bilen bakom oss…Vi trodde hela bensinstationen skulle smälla, rent livsfarligt med de där gnistorna.

  Man borde köra upp en smällare i röven på de där korkade ungarna, på deras föräldrar med. Då kanske de ser allvaret.

 3. kristina: problemet är ju lite som danni är inne på, när polisen väl kommer så är glina borta sen länge. De har läskigt bra koll på vars tusse batong håller hus.

 4. Ibland skulle man vilja att dom riktar raketen eller stnen mot “fel” person, en H-A medlem kanske. Dom brukar ju dock inte röra sig i samma områden…

  Ensam kan man ju inte göra något, det krävs att alla i området backar varandra och får backning av kommun och myndigheter – sen måste förstås föräldrarna göra nått – men har dom inte gjort ngt hitills så lär dom väl inte göra något sen heller . . .

  /K

 5. Du tror verkligen att det är köpta raketer det handlar om? Min förutfattade mening är att de som hanteras av vuxna är inhandlade, övriga förmodligen stulna. Just för att det inte känns rimligt att vettiga vuxna släpper iväg sina ungar med raketer, plus att ungarna själva knappast borde ha råd att köpa.

 6. Det som är en viktig fråga är vad har föräldrarna till dessa “glin” har att säga om det? Dom har lika stort ansvar som snorungarna som skjuter på folk. Man måste ta tag i det på alla håll och kanter. Ordet respekt måste prentas in. Det ordet handlar inte om rädsla för en person uta respekt för en annan individ. Dags att visa vad det ordet betyder.

 7. Mia, det tråkiga är att det faktiskt är föräldrarna som köper dem. Inte bara svenska rakter och smällare, utan även massor från till exempel syrien, libanon och turkiet, dvs raketer och smällare som är olagliga i sverige pga av att de är för farliga/för högljudda. Jag vet detta eftersom jag gått i högstadiet och gymnasiet här i stan och somliga klasskamrater smällde av dem inne i skolan…och de var inte stulna, de berättade om hur deras släktingar skickade dem från andra länder, eller att syskon och föräldrar köpte ut åt dem.

 8. Danni: som sagt, det var min förutfattade mening jag uttryckte – baserad på egen erfarenhet, som inte har någon som helst koppling till vare sig nutid eller Södertälje med omnejd. Det du skriver gör mig beklämd.

 9. Kanske är det så att det varit ett problem i Södertälje de sista tio åren. Själv lekte jag också med smällare för sådär en 35 år sedan i Sjögestad på landet utanför Linköping. Det är faktiskt – vare sig vi tycker det är kul eller inte – en rätt lång tradition i vårt land bl.a. i samband med nyår.

  När det inverkar på t.ex. kollektivtrafiken så är det ju ett uppenbart ordningsproblem och borde förstås åtgärdas polisiärt. Eftersom vi vet att det inträffar årligen och rätt väl kan bestämma det i tiden kan man ju undra varför polisen inte är på plats där problemen uppstår innan de uppstår dvs inte när du eller någon annan ringt och klagat utan innan det inträffar – hur svårt är det att planera?

  Att ställa in kolektivtrafiken – som ju fungerar som en slags kolektiv bestraffning även om man använder säkerhetsskäl – är fullständigt oacceptabelt och att lägga sig platt inför ligistfasoner. Så gör man inte i ett civiliserat samhälle!

 10. Mig med 🙁 Fattar inte hur man kan äventyra andras, särskilt inte sina egna barns, liv på det sättet. De vet ju att de smäller dem i skolan och överrallt, min mamma är lärare och hennes kollega blev i princip döv på ena örat i två veckor efter att de smällt en stor smällare precis framför henne.

  Hoppas du slipper sånna skitungar och skitföräldrar som vi har här och gott nytt år! =)

 11. Mia*: Packet som inatt bland annat placerade ut något stort elände mitt på vägen som sen både small och sköt grejer omkring sig så att bilarna inte kunde ta sig fram var inga småglin. När det gäller glin vill jag gärna hänvisa till artikeln i LT som jag länkade till. Mao, jo, det är faktiskt föräldrarna som köper ut.

  Peter: Det är skillnad på att leka med smällare och att faktiskt skjuta på människor/djur/bilar/bussar. Sen tycker jag iofs att det borde räcka med att panga på nyårsafton och inte i två månader. Jag har faktiskt full förståelse för de inställda bussarna, poliserna gör nog så gott de kan, men de är inte tillräckligt många för att vara överallt dessvärre och i dessa områden räcker det liksom inte med en ynklig patrull, för då blir de också beskjutna av raketpacket.

 12. Peter: höhöhö…. Josh uppmärksammade mig på att du boooor ju här, det var inte meningen att skriva dig på näsan alltså. Jag vet inte om det kan tolkas så, men det kändes så helt plötsligt. (har jobbat, är trött)

 13. Jag tycker iofs att Peter har rätt gällande kollektivtrafiken, man ska inte straffa alla för vad vissa gör. Samtidigt förstår jag det för busschaufförernas arbetssituation blir ohållbar, men jag tycker det borde gå att få fram en annan lösning. Tycker synd om dem som inte kan ta sig någonstans, det finns ju folk som inte har råd med taxi och kanske inte klarar av att gå.

  Hej Peter förresten! Önskar dig och din familj ett riktigt gott nytt år!

 14. danni: ja, i princip så tycker jag inte heller att man ska dra in kollektivtrafiken, men eftersom vi inte kan trolla fram skitmånga poliser typ idag så tycker jag att det är en helt okej lösning så länge. De som inte kan ta sig någonstans nu kan ju ägna sig åt att ringa ner polisen, inte för att det gör en praktisk skillnad just nu, men för att behovet ska synas tydligt iaf. För det är ju också ett problem, ingen har sett något, ingen ringer och vet något. Till nästa år har jag ju redan presenterat en lösning 😉

Leave a Comment