Rör inte min köttfärs

Efter allt hallå om Ica och deras köttfärs så kan jag inte låta bli att fascineras av vissa saker i sammanhanget. Bara för att ta ett par exempel; är det verkligen så att folk tror att det bara är Ica som packar om köttfärs? Hur många har blivit sjuka av den butiksförpackade köttfärsen? Tror folk verkligen att det här är något nytt som handlarna har börjat med de senaste månaderna eller så? Vad är det som säger att den fabrikspackade färsen är så mycket bättre?

Jo, jag vet, den fabrikspackade färsen packas i en modifierad atmosfär och bakterietillväxten hämmas och därför blir hållbarheten bättre. För i en fabrik fuskas det ju aldrig.

Det jag undrar över är om färsen ens luktar dåligt när den är dålig när den är packad i den där skyddade miljön? Det kanske är luktfria bakterier som växer till sig bäst i just den miljön och eftersom den färsen per definiton är lite grå och trist så kan man inte rata den på grund av utseendet heller.

Jag är skeptisk till hela grejen. Jag vill att en människa ska mala min färs i butiken och om all färs i fortsättningen ska packas i den modifierade (är det ingen annan som blir lite misstänksam över ordet modifierad?) atmosfären så får jag helt enkelt sluta äta köttfärs.

Okej, så vi antar att det är en lortgris som maler min köttfärs. För det första så tillagar jag den samma dag jag köpte den eller så åker den in i frysen och ledordet här är just tillaga. En färs som upphettas och är genomstekt innehåller förvånansvärt få bakterier som man blir sjuk av, inte ens om färsmalaren har vinterkräksjukan och faktiskt kräks på min färs blir jag sjuk om jag har tillagat den ordentligt.

Min mamma lärde mig att färs ska tillagas samma dag, allra senast dagen efter, faktum är att hon sa samma sak om allt kött och det kanske är lite i överkant, men hellre extra försiktig hemma än oförsiktig och hur man än vrider och vänder på det så förstår jag ju att min lokala handlare struntar i om jag ligger hemma och är magsjuk eller inte. Visst, han vill nog sälja bra probukter för att jag ska komma tillbaka, men utöver det är hans intresse för mig minst sagt falnande, och varför inte? Det är ju inte så att jag ligger sömnlös för hans skull heller, så varför skulle jag lita på den som säljer min mat?

Om du tycker att jag är cynisk när det gäller min lokala handlare, läs en innehållsförteckning på valfritt livsmedel, gärna så kallad färdigmat som vi gärna stoppar i oss. Hur mycket av den förstår du? Tror du verkligen att alla E som finns är med för att det är bra för oss?

För att få slut på det här så tycker jag, precis som Henrik på Svd att köttfärsen ska märkas upp med klockslag och datum så att fullt ätbar färs slipper kastas och så att jag som konsument kan bestämma om jag vill äta den eller inte.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Rör inte min köttfärs

 1. Joshua_Tree skriver:

  Word!

  Jag jobbar i en fabrik och kan intyga att det fuskas aaaaldrig! Svär på min scoutheder. 😉

 2. drf skriver:

  Håller med fullständigt, jag vill ha färskmald köttfärs, inget centralpackat skit.

 3. karibien skriver:

  Jag håller med dig nästan hela vägen. En reservation dock: det räcker inte alltid att hetta upp köttfärsen och bakteriekulturen.

  En bakterie som är vanligt förekommande hos friska människor kan, när den hamnar i exvis köttfärsen, göra dig sjuk – även om du steker köttbullarna helt igenom.

  Stafylokock aureus bär vi i näsan och på huden. Den som inte tvättat händerna/bytt handskar efter senaste nysningen och sedan petar i köttfärsen riskerar att föra bakterien vidare. Men några bakterier gör ingen sjuk. Farligt blir det först om köttfärsen inte hålls riktigt kyld hela tiden, då kan bakterierna växa till. Och när de gör det bildas gifter, toxiner. Ovetandes om detta steker du dina köttbullar tills de är helt genomstekta. Alla bakterier dör. Det hjälper inte, för toxinerna förstörs inte av hettan. Redan några timmar efter middagen börjar du må dåligt.
  http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=10438&epslanguage=SV

  Det är mycket få sådana fall som rapporteras in till Livsmedelsverket, iaf som diagnosticeras, men jag ville bara upplysa om att risken finns.

  Äsch, det är väl klart att man har köttfärsen i kylen, invänder någon.

  Handuppräckning, hur många tar med sig kylbagen när de storhandlar en het sommardag? *planterar händerna i fickorna*

  Själv funderar jag på att beröva Kung Louis någon av hans avkommor, om jag röjer extrafrysen från hallon och wokgrönsaker ryms kanske en halv stut? Hur stor är en halv stut?

  Köttfärskvarn har jag iallafall 🙂

 4. Drottningen skriver:

  Karibien: Därav mitt ”förvånansvärt få”. Man kan aldrig vara helt säker på någonting alls, det är farligt att leva 😉  Köttkvarn har jag också funderat på, men jag behöver ett lite större kök med lite fler skåp för det

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *