Muta kunderna

Trots att vi är många som betalar våra räkningar via internet så vill många ha dem med posten. På papper. Samma sak med deklarationer. Precis som om det är mer på riktigt med papper, eller att det är säkrare med posten.

Vad gäller säkerhet så kan jag ju upplysa om att posten inte ens garanterar leverans av sina egna produkter och faktum är att kuvert som jag har skickat har levererats utan innehåll det senaste halvåret. Och nej, jag har inte anledning att misstro adressaterna. Däremot har inte en krona slarvats bort eller en e-faktura dykt upp för sent för mig.

Just det där med försvunna fakturor har jag annars posten att tacka för också. För drygt tio år sen fick jag ett betalningskrav från Radiotjänst via kronofogden eftersom jag inte hade betalat tv-licensen. En noggrann genomgång av alla papper visade att anledningen till att jag inte betalat den var att jag inte hade fått den. Det struntade naturligtvis radiotjänst i, de påstod sig ha skickat ut två påminnelser förutom den ursprungliga avin, så det var bara att betala. Jag har fortfarande inte sett röken av någon av dem.

Numera så får jag både e-fakturor och papper i brevlådan. Mitt urval är ganska enkelt. Om jag är arg på företaget i fråga eller tycker att de har dålig service, sur kundtjänst, hutlösa priser eller liknande så kräver jag en räkning i ett kuvert. Är jag däremot sams med företaget så låter jag bli att slösa med deras pengar.

Frågan är ju förstås hur man ska få de här människorna som visserligen använder datorn hemma till att surfa och sådär, men som tror att man så fort man utför ett bankärende på internet så kommer hela livets besparingar snos av en såndär hackare som bara har väntat på just dig, att dels ansluta sig till sin internetbank och sen betala sina räkningar den vägen?

För någon vecka sen fick vi ett erbjudande angående bilen. Pissnissen tyckte för övrigt att det var så fantastiskt så att han var bara tvungen att pinka på det. Brevet innehöll ett erbjudande som sagt, du får det här och det här och det är skitbra och det kostar bara så här mycket. Däremot hade de inte skickat med något inbetalningskort, utan menade att om vi ville ha ett sånt så kunde vi ringa eller sätta en kråka på lappen och skicka tillbaka. Om vi däremot tackar ja till erbjudandet och dessutom betalar via internet så kostar det hundra spänn mindre.

Jag tror att man kan fånga upp en del där. Alltså, om din hyresvärd säger att du får rabatt på hyran om du betalar via nätet och nöjer dig med e-faktura (som ju faktiskt iaf i min bank sparas i 18 månader), sen hör din elleverantör av sig med samma erbjudande osv så hakar du nog på, precis som du köper tre men bara betalar för två i affären.

Muta kunderna är melodin alltså.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Muta kunderna

 1. stefand skriver:

  Tips: http://www.mobila-posten.se
  En superbra tjänst som tar hänsyn till båda användarönskningarna. Ha det fortsättningsvis på papper, men slipp ha det hemma eller på företaget. När du är mogen att ta steget, ta då bort papperna.

 2. Drottningen skriver:

  för min del handlar det inte om mognad, det handlar om att jag är sur. Företag som jag har ett ont öga till ska betala för att få betalt av mig 😉

 3. mymlan skriver:

  Well. Med tanke på att jag ibland är utan dator/internet och möjlighet att komma åt min internetbank har jag många gågner räddats av att få räkningarna på papper på posten, och fortfarande har kvar det gamla hederliga privatgirot.

 4. Drottningen skriver:

  mymlan: Va? Vad är det för misär du lever i egentligen? =P

 5. drf skriver:

  Men.. de flesta företag har väl en sån där fräsig ”Fakturaavgift” eller ”Administrationsavgift” för alla pappersfakturor de sänder ut? Och någon hutlös schablonsumma på 25-50 riksdaler för ett ruttet frimärke och en svepande handrörelse genom en frankeringsmaskin.

  Inte alla, men de flesta. :/

 6. Drottningen skriver:

  drf: Ja, det har de alldeles säkert, och det står specificerat inte på alla räkningar heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *