Södertälje i världen

Inte nog med att vårt kommunalråd har fått en inbjudan till Amerikatt, vi i Södertälje blir bara mer och mer kända utomlands för att ha svängdörrar utåt och i sann strutsanda så låtsas vi inte om eventuella störningsmoment.

– Det är intressant hur man kan integrera så mycket folk, det borde uppstå en hel del språkliga och kulturella problem. Jag tror att hela världen har något att lära av hur integrationspolitiken fungerar här i Södertälje, säger Mary Jordan.

Mary Jordan jobbar på Washinton Post och håller på att göra ett reportage om Södertälje (och dn i sin tur gör ett reportage om reportaget)

Det är så dumt så att hälften vore nog. Ja, hela världen kan lära sig något av Södertälje om det används som avskräckande exempel. På sätt och vis så kan man säga att några språkliga och kulturella problem finns inte här, annat än du är muslim möjligen, för du kan leva ett helt liv här utan att kunna fler svenska ord än tack så mycket och hejdå och du behöver inte beblanda dig med svenskarna eftersom du vare sig du vill eller inte förmodligen hamnar i Ronna ändå.

Jag kanske inte behöver fortsätta?

Naturligtvis så ska alla ta sitt ansvar när det gäller flyktingar, men i det ansvaret ligger också att ge dem en bra start, en grund att stå på så att de i förlängningen kan skapa en fungerande tillvaro i ett nytt land där de kan bli självförsörjande och inte behöver känna att de är mindre vetande hela tiden.

Det är knappast en tillfällighet att man oftare nu än förut hör yngre asylsökande från just Irak som säger att de inte vill bo här eftersom man inte träffar några svenskar och man lär sig inte språket, och utan ett språk (som fungerar utanför den egna sfären alltså, alla kan inte öppna möbelaffärer i Ronna) så kommer man ingenstans och efter ett tag så är man en god bidragstagare bara och kommer inte ur det.

Och i slutändan så är det vi och dem för vi har aldrig egentligen pratat med varandra. Tack så mycket och hejdå räcker inte så långt.

Men tänk vad stolt Anders Lago ska vara så har blivit inbjuden till Amerikatt och får vara med i en amerikansk tidning och allt.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Södertälje i världen

 1. Jenny skriver:

  Ja… det är underligt hur det är ställt i den här hålan, och hur man ser på saken… I vissa kommuner satsar man på omvårdnad, skola, jobb, bra vägar, bostäder, bra affärsklimat… i denna kommun satsar man allt på flyktingmottagandet. Det är spännande hur de får ihop det till en bra tillvaro för alla inblandade.

 2. Drottningen skriver:

  men de satsar ju tydligen inte på flyktingarna heller, för då skulle de ju lära sig svenska och bli självförsörjande istället för att bara buntas ihop på ett och samma ställe utan krav.

  Men vi får ju ett nytt stadshus. Det är väl bra? 😉

 3. Pia skriver:

  Så jävla bra!

 4. jerpa skriver:

  jag förstår inte. det verkar inte finnas muslimer i södertälje, alla irakier är ju syrianer som kommer dit, dvs kristna araber

 5. Drottningen skriver:

  jerpa: klart det finns muslimer, men de skyltar väl inte direkt med det. (och alla invandrare kommer ju inte från Irak heller även om det är just irakier som lyfts fram nu)

 6. Jenny skriver:

  Ja… det nya stadshuset blir ju jättebra.. väldigt… eh… prisvärt.

 7. Bassam Elias skriver:

  Alla har verkligen mycket att lära av det STORA och olyckliga onda cirkel som Södertälje, och just de nya flyktingar har hamnat i.

  Södertälje fungerar nu mera som en fälla.. för alla stora drömmare som kom till det här landet med hoppet att man ska förverkliga sig… Var hamnar man till sist!! ja… En pizzabagare, svart lön med sju dagar i veckan och tolv timmar om dagen… eller… en medarbetare i vivo hovsjö för 35 kr i timme. Så ser det verkligheten som politikerna i Södertälje vill inte känna av… så ser den ”ljusa” framtiden för många hög utbildade , stora massan som riskerade sina liv för att ha det lite bättre i detta ”möjligheterans land”

  //B. Elias

 8. Drottningen skriver:

  Bassam: Ja, men det är känns väl ganska typiskt, ”om vi inte pratar om saken så finns det inte”

 9. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Lagos idolfoto

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *