Vad gör du 10 maj?

Jag kan berätta vad jag inte ska göra. Jag ska inte se Englas begravning på tv.

För att citera Schremser :

Under min livstid kan jag bara minnas att fyra begravningar direktsänts i TV, nämligen Georg Rydbergs, Olof Palmes, Tage Danielssons och Cornelis Vreeswiijks. Skulle vi nu foga Englas begravning till den listan uppkommer frågan; ska varenda familj som förlorat ett barn under tragiska omständigheter få begravningen direktsänd? Om ja, måste barnet bli mördat eller räcker det med, låt oss säga en tragisk bussolycka? Kort sagt; var drar vi gränsen för när det mest privata blir av allmänintresse?

Ju mer jag tänker på det så blir jag mer övertygad om att det här inte alls handlar om Engla, det handlar inte om alla andra barn som utsätts för vidrigheter eller dör heller.

Svts motivering?

Englas öde blottlägger den värnlöshet som barn och tonåringar lever med, också i miljöer som förefaller trygga och säkra. Det visar också att allmänheten vägrar att acceptera detta, säger Per Yng till SVT.

Nej, det visar ingenting. Genom att låta de som begår såna här handlingar genomgå en rättegång och därefter dömas till vård som faktiskt är vård och inte förvaring alternativt fängelse kan vi visa att vi inte accepterar detta. Att barn och tonåringar är utsatta på ett annat sätt än vuxna är ingen nyhet så det argumentet går också bort. Om man ska visa på barns värnlöshet i miljöer som borde vara säkra så skulle vi ha sett Bobby begravas och det gjorde vi inte. Vad är det med folk?

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 svar på Vad gör du 10 maj?

 1. Pia skriver:

  Ja. Vad är det med folk?!

 2. Håkan skriver:

  Nu när SVT kommer att direktsända begravningen så är det inte utan att jag undrar om det kommer att spela några ”hits” från Psalmtoppen…

 3. MsGarbo skriver:

  Jasså, så de kom fram till att det var något som ingår i begreppet ”Public Service”…

  Nä. Jag har andra planer för den dagen, jag lovar..!

 4. Usch skriver:

  Nu vill jag avsäga mig tillgång till SVT och uppsäga TV-licensen. Andra kan naturligtvis ta avstånd på detta för SVT uppenbara sätt genom att sluta finansiera deras verksamhet.

 5. Danni. skriver:

  Alltså, varför inte sända ett sjukt barns begravning på tv istället om man nu måste visa barnens utsatthet på det sättet? Det skulle i alla fall göra att pengar donerades till forskningen och fler barn kunde räddas allt som allt.

  Jag tycker att det är vidrigt att välja ut ett barn på det sättet, som att Englas fall är värre än alla andras. Varje dag förlorar föräldrar sina barn och jag kan inte se varför Englas mamma skulle ha det värre en andra som förlorat sina barn. Spelar det någon roll hur barnet dör? Det gör väl lika ont hur som helst. Jag förstår inte hur hennes familj tänker heller…vem vill att alla ska se den värsta dagen i ens liv?

 6. Carina skriver:

  *rys* Nej, jag ska inte heller se detta.

 7. sLars skriver:

  Nej, jag ska heller inte titta. Varför skulle jag det?

 8. Kaffemoster skriver:

  Inte för att jag tycker att det på något sätt är en förmildrande omständighet i fråga om att sända Englas begravning – men sändes inte Astrid Lindgrens begravning i TV också..?

 9. sLars skriver:

  Astrid Lindgren är ju en offentlig person. Men jag minns faktiskt inte om den sändes.

 10. Pingback: deep.edition » Engla och den kollektiva sorgen

 11. Pingback: Jag ser er trots att jag är tyst » Teflonminne

 12. Mia skriver:

  Jag tänker titta på Englas begravning! Ett utmärkt sätt att påminna alla människor om det meningslösa våldet!

 13. Drottningen skriver:

  Mia: För du hade ingen aning om att sånt här förekom innan? Kan du ge ett exempel på det meningsfulla våldet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.