Kom ihåg var du läste det först

Dessvärre är jag ju inte först, eftersom jag har hört det och en snabb googling visar att det faktiskt har skrivits om, men det försvann i bruset av skvaller och katastrofer.

Minns du MRSA? Även kallad sjukhussjuka och det mer innovativa namnet mördarbakterie. Det handlar om en streptokock (som är en bakterie) som normalt sett är något många släpar runt på lite till mans sådär, men åtmminstone en sort har blivit immun mot antibiotika. Inte så bra. Det var ett tag sen larmet gick nu.

I alla fall, enligt en säker källa så är nästa grej EBSL, det är inte en bakterie utan en grupp enzymer som bildas av en del bakterier i tarmen. Man kan bli magsjuk, få urinvägsinfektioner, och i värsta fall få en blodförgiftning och grejen med EBSL är att den är antibiotikaresistent. Den tål nästan all antibiotika och har man otur och blir jättesjuk, ja, då sitter man på pottan kan man säga.

Med andra ord, ät inte antibiotika i onödan (nej, det hjälper inte mot en virusinfektion hur gärna du än vill. Sluta!), ät hela kuren även om du känner dig frisk och tvätta händerna. Och ja, det smittar genom mat också.

Här har vi för att vi knaprar antibiotika som godis. Människan gör verkligen sitt yttersta för att ta kål på sig själv. Jag undrar var slaskpressen kommer att kalla den.

Andra bloggar om: , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kom ihåg var du läste det först

 1. M skriver:

  Då vet jag vad som kommer gå på dagis då 😉

 2. Drottningen skriver:

  Njae.. det tror jag väl inte och vi får väl hoppas på att det inte blir så. De får väl också bli bättre på handhygien helt enkelt. Annars lär det ju bli ramaskri. Däremot kommer du alldeles säkert stöta på det inom jobbet om inte annat.

 3. Joshua_Tree skriver:

  Chockdödsmördarsjukan.

 4. Jessika skriver:

  Jag fick en extremt allvarllig infektion – idag är det två år sedan jag hamnade i respirator – lunginflammation med sepsis och nästan fullständig organsvikt.
  Det var ”normala” pneumokocker.
  När jag hade tillfrisknat blev jag vaccinerad och så sa jag att det här var ju skönt, nu slipper jag att hamna i den situationen igen. Njae sa läkaren, du är vaccinerad mot den _vanligaste_ sorten pneumokocker. Det betyder inte att du inte kan få lunginflammation av andra bakterier. Tack, jag hade nog levt i okunskap.

 5. Drottningen skriver:

  Ja, de däringa bakterierna är ena luriga rackare. De bästa är ju ens egna helt enkelt 😉

 6. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Tvåa på bollen, expressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *