Dessa förbannade E:n

Blev du upprörd över Icas fusk med köttfärsen? Glöm det.

Jag har alltid trott mig vara paranoid i största allmänhet och även fått höra precis det av andra, så även när det gäller mat. Köttet beter sig inte som det gjorde när jag var liten och mamma lagade maten, grönsakerna ruttnar inte, vi kan bara köpa gammalt bröd som aldrig möglar och då ska vi inte ens prata om diverse fikabröd som kan glömmas bort i ett år och fortfarande se nybakade ut.

De senaste åren har jag på allvar börjat att läsa innehållsdeklarationer, främst för att jag helt enkelt inte gillar sötningsmedel samtidigt som det övergår mitt förstånd hur man kan stoppa socker i precis all mat. Jag har inget socker i mina köttbullar och de luktar inte fis heller utan köttbullar.

Såna små saker hakar jag upp mig på.

Nu förstår jag att jag inte alls är paranoid. Jag är precis så naiv som jag inbillar mig. Jag vill ju faktiskt ha fel.

Jag fick låna Den hemlige kocken av Ironical clan. Efter att bara ha bläddrat i den så förstod jag att jag måste köpa den, av den enkla anledningen att det finns en säsongsguide i den och det står också hur olika frukter och grönsaker både ser ut och känns när de är mogna. Sånt som jag i nuläget har förvånansvärt lite kunskap om, trots att jag är uppväxt med en mor i köket.

Efter att ha läst den har jag egentligen ganska lite att säga. För det första; läs den! Du behöver inte ens läsa den noga och det går alldeles utmärkt att bläddra fram och tillbaka och läsa det du finner intressant. Och för det andra: akta dig för E:n. E:n i innehållsförteckningen med ett nummer efter alltså. Alla är inte dumma, men jag vet ju med mig att jag inte kommer att orka lära mig allihop, så det enklaste är ju att helt enkelt försöka undvika dem så gott det går.

Sist men inte minst, läs innehållsförteckningen på flera likvärdiga produkter och ta den som har kortast lista.

Kristina har också läst den och hon är inte heller paranoid, bara förbannad.

På ett sjukt sätt kan jag inte låta bli att tänka att jag visste det, jag hade rätt och de andra hade fel. Det är inte jag som är galen.

Gömma cigaretter under disk för att det är farligt att röka? Nehejdu, inte farligare än vad det är att vräka i sig den där skiten (bokstavligt talat) livmedelsindustrin vill att vi ska betala för.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

18 svar på Dessa förbannade E:n

 1. Aha – du med! Jag var snål och lånade den av en på jobbet men tänkte också att man borde kanske äga den, med tanke på alla listorna i slutet.
  Det tar ju lite längre tid att handla när man ska läsa och tänka efter, men det är det värt. Jag tycker också alla borde läsa den, det glömde jag visst att skriva! Enda sättet att få slut på den här skiten är genom kunskap och handelsbojkott av skitmat. Tyvärr har jag inget större hopp om mänskligheten där. Det känns som om vi snarare är på väg åt andra hållet. 🙁

 2. Drottningen skriver:

  Ja, alltså. Jag läser ju innehållsförteckningarna och det hör mer till vanligheterna att vi kommer hem med typ te och rengöringsmedel, men ingen mat och nu lär det bli ännu värre. Det är inte så lätt att åka och handla med mig om man säger så. Fast vi bor ju iofs nära Saltå, det är bra.
  (jag har precis konstaterat att leksandsknäcke kan man ju köpa iaf;)

 3. Leksandsknäcke is tha shit! Good shit alltså. 🙂
  Saltåkvarngrejerna finns ju att köpa i de flesta affärer och det är bra.

 4. Drottningen skriver:

  Ja, det har blivit bättre med Saltås produkter va? Förr fanns de ju nästan bara här omkring.

 5. Jessika skriver:

  I e-numrens försvar, en del av dem är högst ofarliga och används i i stort sett alla produktionskök. Ett e-nummer förenklar så att alla vet vad som gäller, en allergiker vet att bakom vissa enummer döljer sig mjölkproteiner till exempel. Sedan finns det enummer som döljer azofärgämnen och sånt som är ett jävla skit. Enummer i sig är inte det jävliga utan vad som döljer det.

 6. Drottningen skriver:

  jo, jag vet. Det finns snälla e-nummer också, men orka lära sig hela listan liksom 😉 Jag förenklade kan man säga. Ska man leta e-fri mat lär man få hålla på ett tag.

  Förresten, allvarligt, jag håller på med din tredje bok nu och jag inte imponerad. Kan du inte skriva ett inlägg och förklara det fantastiska? Herregud, de dör ju inte ens

 7. Jessika skriver:

  Det är upplägget som jag tyckte var så häftigt att man läser slutet först. Om du vill kan du få låna nya läckberg. Där dödas det garanterat.
  Jag måste notera vem som har vilka böcker bara…

 8. Drottningen skriver:

  ja, okej.. det var väl lite coolt då, men annars tyckte jag att de var rätt kassa faktiskt. Jag tog mig igenom iaf. =)

  Jag har precis börjat med Tyskungen och sen har Josh en hög på sin sida av sängen som jag inte har läst, så jag har lite att göra. Och du är ju borta ändå =P

 9. Jessika skriver:

  Nja här fast inte. Jag ska åka bort ett tag. Två veckor sådär. Men Läckberg kan du få låna längre. Bara jag vet var den finns och att jag får tillbara den förr eller senare. Den tar bara plats som ja bokstöd här.

 10. Drottningen skriver:

  aja, men du är där och jag är här. Så bråttom har jag inte med att läsa den heller, jag har ju väntat på tyskungen i ett år t ex.

  Så som du lånar ut böcker till kreti och pleti borde du ha en lista på vars dina raringar är.

 11. Jessika skriver:

  Jag lånar inte ut till vem som helst, utan till vänliga människor. Som till sambon din. Allså allt blir ju komplicerat liksom. Ta dem för i helvete (sa jag) fast snällare). Än så länge finns posten. Jag menar allvar. Jag behöver adressen bara till ert ställe där de spränger bilar och mördar folk och kör in i murar och linkar iväg efter att ha låst bilen (!).
  Se mig som bibblan, fast med längre lånetid.

 12. Jessika skriver:

  Jag lånar inte ut till vem som helst, utan till vänliga människor. Som till sambon din. Allså allt blir ju komplicerat liksom sa han. Ta dem för i helvete (sa jag) fast snällare). Än så länge finns posten. Jag menar allvar. Jag behöver adressen bara till ert ställe där de spränger bilar och mördar folk och kör in i murar och linkar iväg efter att ha låst bilen (!).
  Se mig som bibblan, fast med längre lånetid.

 13. Drottningen skriver:

  njae, med tanke på vad det kostar att skicka böcker så tycker jag att vi i så fall tar det när du får tillbaka böckerna vi redan har. Dessutom så vill vi inte gynna posten.

 14. Jessika skriver:

  Jag mejlar Josh om diverse detaljer.

 15. Drottningen skriver:

  åh..så… mystiskt 😉

 16. Jessika skriver:

  Josh har inte svarat 😉

 17. Drottningen skriver:

  Jamen vaffan! Jag frågade honom till och med om han hade fått något av dig. ”näää?”
  Hemlig han ska vara då

 18. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Smaklig måltid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *