Sömndöden

Jaha, så nu är det någon smart människa som har kommit på att svenska folket lider av kollektiv sömnbrist och att en hel del trafikolyckor beror på att föraren helt enkelt somnar.

Det är väl inte så konstigt? Dels ska vi göra karriär samtidigt som vi ska vara en kul kompis och fantastiska föräldrar och på semestern ska vi göra coola grejer. Storhelgerna ska vi inte ens gå närmare in på, men fint och mycket mat ska det vara och alla ska vara tillsammans och ha jätteroligt.

Å andra sidan så har vi ju oss själva att skylla där. Man måste inte göra allt det där och definitivt inte samtidigt och om fler av oss vägrar så kommer det att sluta uppfattas som märkligt.

Min första tanke var dock att det inte alls är konstigt att folk somnar och halkar av vägen när samhället är inställt på att alla ska gå upp i ottan och sen jobba hela dagen och det spelar ingen roll hur du uppever det eller mår av det, för så är det bara.

Någon, oklart vem, har bestämt att det är vad du mår bäst av. Om det är så att du tror att du mår bättre av att jobba eftermiddagar eller nätter till exempel så känner du fel. Du tror att du mår bättre, men du kommer att döden dö alldeles för tidigt bara för att du jobbar konstiga tider. Visar dina blodvärden att du mår alldeles utmärkt så är det ändå bara en tidsfråga innan du får diabetes, hjärtinfarkt och stroke, förmodligen samtidigt.

I de branscher där skiftarbete ändå är av nöden så har man, för sin personals bästa naturligtvis hittat på olika skiftgångar. I många fall betyder det att du oavsett dygnsrytm jobbar lite förmiddag, lite eftermiddag och lite natt. Det säger sig självt att kroppen aldrig får följa sin egen rytm och inte heller vet när det av sovdags och inte. Alltså sover du konstigt.

Jag förstår ju att många inte kan jobba natt, men jag betvivlar att de flesta har en dygnsrytm som säger att man ska stå på jobbet pigg och nyter klockan 7 och att hålla på att hatta med tider tror jag inte ett endaste dugg på.

Det finns människor som mår allra bäst av att jobba dagtid, andra mår bäst av eftermiddag/kväll och ännu andra mår som bäst av att jobba natt. Är det så förbannat svårt att så långt det är möjligt ge människor möjlighet att jobba och sova efter vad som funkar för dem?

Jamen alla kan inte, säger nu vän av ordning. Det är skift som ska fyllas och om någon inte kan jobba natt, men det är där det fattas, hur gör man då? Jo, det är ganska enkelt. Jag till exempel, som mår som bäst av att jobba nätter och som sover som en bebis annars klarar faktiskt att jobba eftermiddagar också utan att må särkilt dåligt. Det är om jag måste jobba tidiga mornar som livet, magen och tillvaron går åt skogen och jag tror inte att människan är fullt så låst att man inte klarar av att flexa lite.

Men nejdå, skiftgång, det är modellen, för alla mår dåligt av att jobba konstiga tider. I alla fall de flesta. Och sen kör vi ihjäl oss, får sjukdomar och är sura för att vi konstant går runt och är sömniga. Alla ska med. Om inte alla kan få som de vill (istället för ganska många) så ska ingen bli nöjd. Det är rättvist.

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sömndöden

 1. Danni. skriver:

  Du har så rätt så, det är när man jobbar olika tider varenda dag som kroppen blir knäpp och man blir trött och illamående. På Willy:s kunde min vecka se ut såhär: Tis 15-21.15, Onsdag 7.30-16, Torsdag 10-18.30, Fredag 16-21.15, Lördag 7-17, söndag 9-17. Aldrig samma längd på passen, aldrig en möjlighet att äta regelbundet eller ta rast när jag behövde. Jag tror att det var det som knäckte mig med att jobba där, att aldrig vara nog utvilad och att äta helt galet på en massa knasiga tider.

 2. Mikael Wikman skriver:

  Så sant så! Mina tankar leder iväg till taxiyrket. Jag jobbar inte där själv, men min bror gör. Där jobbar man tydligen just i skift och en dag i veckan har man jour under nattetid.
  Jag förstår inte hur någon kan jobba så. Speciellt i ett yrke där det är mycket viktigt att ständigt vara alert, annars följer allvarliga konsekvenser (krock). Hur tänker ledningen egentligen?
  Själv har jag, för mig, stora problem just med sovandet. Jag är nästan aldrig trött på kvällen, och vaknar aldrig någonsin utvilad på morgonen. Resultatet blir att jag helst vill flytta fram dygnet en eller två timmar för varje dygn som går. Jag kan dock förstå att det blir svårt att arbeta efter såna tider.

  Ursäkta, nu blev det lite väl mycket om mig och inte om ditt inlägg. Hur som helst, jag gillar det du skriver och du har nu fått en till prenumerant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.