Vandraren John Twelwe Hawks (panoptikon)

Jag håller på att läsa en bok som drar ut på tiden. Inte för att den är så dålig, utan för att mina ögon helt enkelt ramla ihop när jag lägger mig. Det är jättebra en dag som denna när jag ska ut och jobba inatt och vaknade alldeles för tidigt. I vanliga fall så somnar jag helt enkelt inte om jag lägger mig på dagen sådär, utan när jag vaknar så har jag sovit klart, men den senaste veckan så har jag knappt hunnit slå upp boken innan jag måste lägga den ifrån mig för att inte få den i ansiktet när jag somnar.

En recension av boken kan du läsa här och ja, den är precis så töntig som den verkar, men det gör inget. Den är läsvärd ändå, precis som någon som är dum ändå kan vara ett trevligt sällskap. I tider som denna passar den alldeles särskilt bra. Författaren är dessutom så jävla hemlig av sig så att inte ens förläggaren har träffat honom (henne?), skulle man använda bokens vokabulär kan man säga att han lever utanför Den stora maskinen, ett begrepp som känns talande just nu.

Du ska få ett smakprov ur boken som jag fann tänkvärt.

Nuförtiden är människor rädda för omvärlden och den skräcken är lätt att underblåsa och upprätthålla.. Folk vill bo i vårt virtuella panoptikon. Vi kommer att vaka över dem likt goda herdar. De kommer att vara övervakade, kontrollerade och beskyddade mot det onda. Dessutom kommer det knappt att märka fängelset. Det finns alltid förströelser.. Ett krig i Mellanöstern. En kändisskandal. VM eller Super Bowl. Droger, både illegala och ordinerade. Reklam. Hitlåtar. Modenycker. Det kanske är rädslan som får folk att bosätta sig i vårt panoptikon, men vi ser till att de får underhållning när de är där

Panoptikon är i det här sammanhanget ett fängelse som är byggt på ett sätt som gör att fången aldrig ser eller hör sin väktare, vilket gör att man i praktiken inte ens behöver ha vakter, för fången vet att h*n bevakas, men inte när och agerar därför utifrån att h’n alltid är bevakad och håller sig således på mattan. Fiffigt va?

Vill vi bo i ett virtuellt panoptikon?

(blogge har för övrigt precis som många andra skrivit bra idag. En titt på knuff.se rekommenderas)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Böcker, Integritet. Bokmärk permalänken.

10 svar på Vandraren John Twelwe Hawks (panoptikon)

 1. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Där rök FRAs tredje och sista liv

 2. Pingback: Inte konstigt att SD kommer in i riksdagen. | El Rubio talar

 3. Pingback: opassande » Blog Archive » 1 dag kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket

 4. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Jag polisanmäler FRA

 5. Pingback: SILENTIUM! ATT STÅ ANSIKTE MOT ANSIKTE MED OSÄKERHET-LEX ORWELL « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET

 6. enkla z skriver:

  Precis så är det i diktaturstater. De bygger dessutom på angiverisystem, där man aldrig kan veta vem man kan berätta saker för. Vissa av dessa övervakare, låtsas nämligen vara opposition….suck….vilken härva….hoppas vi inte får sådant i Sverige

 7. Pingback: Rätt ska vara rätt det får inte bli fel « WitchBitch

 8. Pingback: DEN NARCISSISTISKA POLITIKER-KULTUREN, LEX ORWELL « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET

 9. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » 18 juni-rörelsen

 10. Pingback: TRAFIKANTBRUS OCH ASSISTANS FRÅN TINDRA66 « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *