Skriv vad du vill, bara du skriver sånt som passar

Richard Slätt, anställd vid Strix television och vid Smålandsposten bland annat är ganska sur på människor som enligt honom har svikit sina ideal. Människor som han tydligen känner personligen och har trott på. Dessa människor råkar vara offentliga och han har helt sonika bett dem dra åt helvete på sin blogg.

Lena Forsman, kommunikationschef i Centerpartiet har fått nys om det här och blev inte så förtjust förstås, men istället för att maila Richard så mailade hon hans chef. Chefen i sin tur vidarebefordade mailet till Richard för att sen upplysa Lena om att yttrandefrihet råder i det här landet.

– Han får förstås skriva vad han vill på sin privata blogg, utan jag skrev för att upplysa hans arbetsgivare om länken till dem. Jag hade själv velat veta det om jag var vd.

Eh, nej. Om man läser själva mailet så blir det uppenbart att det inte alls handlar om en länk till en arbetsgivare utan om att en människa som har valt att inte vara anonym skrev vad han tyckte och det ska han få fan för.

Vi har läst om det förut och jag har hört talas om det på närmare håll, att människor som bloggar blivit inkallade till chefen och fått lära sig att veta hut och i en del fall så har utlovade vikariat plötsligt försvunnit. I åtminstone ett fall som jag känner till har bloggaren kritiserat sin arbetssituation i milda ordalag utan att nämna ett ord om vem h*n arbetar för eller var. Någon kände tydligen till identiteten på denna och skvallrade för chefen som talade om att bloggen skulle bort.

Nu agerade inte Richard Slätts chef så, tack och lov, men det blir uppenbart för alla att yttrandefrihet råder på pappret, men det tjänar inte så mycket till i praktiken. Att då försöka sopa bort folks åsikter och förlöjliga dem för att de väljer att vara något anonyma blir bara larvigt. Ja, men grattis om du råkar ha en chef som står upp för dig eller om du är din egen chef. Det är många som faktiskt skulle få en mycket besvärlig tillvaro bara för sina åsikter trots att de vare sig är upprörande eller utlämnade.

Att Lena Forsman dessutom har mage att säga att hon är starkt för allas rätt att uttrycka sin åsikter är inget annat än hyckleri. Jo, man får uttrycka sina åsikter, bara man inte ber centerpartister dra åt helvete till exempel, för såna åsikter är kränkande.

Personligen så blir jag mer kränkt av att bli betraktad som skyldig tills motsatsen är bevisad än av att någon ber mig dra åt helvete.
Spontant så vill jag önska Lena Forsman en semesterresa till ett varmt ställe, men eftersom jag inte vet hur min chef skulle reagera på det och jag behöver betala hyran varenda månad så låter jag bli.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Skriv vad du vill, bara du skriver sånt som passar

 1. Mary skriver:

  otroligt orutinerat – egentligen av båda. men mest av (c) tycker jag nog…

 2. Drottningen skriver:

  jag tycker att hon hade kunnat maila redaktör slätt direkt bara. Nu ser det bara ut som om hon försöker få honom utsparkad rent ut sagt och det blir bara pinsamt för centern. Hade mailet kommit till honom däremot så hade jag tyckt att det är ju inte så mycket att hetsa upp sig över, hon får ju tycka så liksom.

 3. Jessika skriver:

  Nytt mejl, denna gång till Kommunikationschefen. Men de ska ju inte tro att vi bedriver kampanj eller nåt, men i det här fallet fallet så snurrar hjulet men hamstern är död.
  De ska inte förledas att tro att striden är över och för dem vunnen.

 4. Drottningen skriver:

  Jessika: Du är ju precis vad politikerna vill ha, en engagerad väljare 😉

 5. Pingback: opassande » Blog Archive » Svensk politik ifrågasätts, både inom- och utomlands

 6. Pingback: Enligt Min Humla » Sanningen bakom FRA-lagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.